محمدرضا کاظم فرحزادی: رضا امیدوار تجریشی، رئیس خانه صنعت معدن تجارت جوانان تهران در خصوص تعطیلات شنبه گفت: «اولا نباید از ابزار مسائل دینی و اجتماعی تفکرات افرادی که به نظر من تندرو هستند استفاده شود. ما با صهیونیسم مشکل داریم و نه با دین آسمانی یهود. تمام روزها روزهای خداوند است و ما در روز جمعه مناسکی انجام میدهیم و کسی منکر آن نیست. با توجه به بهرهوری کم کاری ما تعطیل شدن یک روز در کل خودش آسیب است اما اگر بخواهیم راندمان کار بالا برود و یک اتفاق خوبی برای کارمند رخ دهد پنجشنبه گزینه مناسبی است.
ما با دنیا تبادلات مالی و بانکی داریم، شرکتهای صادرکننده ما باید قیمت اعلام کنند و از بورس کالا قیمت بگیرند. وقتی جمعه و شنبه یا شنبه و یکشنبه تعطیل باشد تعداد روزهای ما درخصوص تبادل تجاری بیشتر است. موضوع بعدی این است که میگویند بانکها در این روز باز باشند. اگر نظام بانکی تعطیل نباشد عملا این تعطیلی فایده ندارد. اگر پنجشنبه یا شنبه تعطیل باشد و نظام بانکی تعطیل نباشد بخش خصوصی و سرمایه هم باید باز باشد، پس این چه تعطیلی میشود؟ خیلی سال است که خیلی از ارگانها و شرکتها و حتی شرکتهای دولتی به دلیل اینکه صادرات دارند روز شنبه را تعطیل میکنند؛ چراکه در روز پنجشنبه کار میکنند. گرهزدن این مساله با مسائل اجتماعی، مذهبی، و فرزندآوری عمل بیربطی است. برخی استدلالی ندارند و میخواهند از ابزار دین برای عقیده خودشان استفاده کنند. روز جمعه روز تعطیلی ماست و خیلی از کشورهای اسلامی هم روز جمعه و شنبه تعطیلند. آیا آنها مسلمان نیستند؟»
بخش خصوصی موافق تعطیلی شنبه
تجریشی در واکنش به پیشنهاد اجرای آزمایشی و موقت این لایحه گفت: «قاعدتا طرح آزمایشی پایلوت بد نیست اما در کل من با تعطیل شدن پنجشنبه مخالفم. به هرحال هر تعطیلی اثرات و تبعاتی دارد. دادگستری در تهران پنجشنبهها تعطیل است. اما در شهرستانها روز پنجشنبه هم کار میکنند. من خیلی از دانشگاهها را هم دیدهام که در مقطع ارشد و دکترا در روزهای پنجشنبه و جمعه باز هستند و شنبه تعطیلند. بنابراین اجرای پایلوت خوب است و اگر شنبه هم باشد مورد قبول است.
نکته بعدی اینکه دنیای امروز، دنیای تغییر است و استدلال دوستان ضعیف است. زمانی میگفتند مردم حتما باید در بانک اسکناس دریافت کنند. الان همه پولها مجازی شده و جابهجا میشوند. همیشه یکسری هستند که با تغییر مخالفند. در طول تاریخ هم ثابت شده است که برخی نمیتوانند مقابل تغییر مقاومت کنند. پس وقتی ما در این دهکده جهانی در حال تبادل هستیم و سفر و تجارت میکنیم بهتر است که برای ما روز شنبه تعطیل باشد. عملا پنجشنبه تعطیل نیست چراکه نظام بانکی ما باز است و تا وقتی که تعطیلی نظام بانکی هم قطعی نشود این تعطیل تاثیر بسزایی نخواهد داشت. مساله دیگر این است که آیا پرسنل بانک انسان نیستند که بخواهند از این تعطیلی استفاده کنند؟ آنها هم کارمند و افراد همین جامعه هستند. در کل پیشنهاد اجرای آزمایشی و پایلوت بد نیست. دولت و بخش خصوصی با تعطیلی شنبه موافق است.»
مجلس اگر عجله ندارد تصمیمگیری را به نمایندگان جدید واگذار کند
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت جوانان تهران با بیان اینکه این تعطیلی اصلا به دین و مذهب ارتباطی ندارد گفت: «کسی که میخواهد عبادت کند برایش تفاوتی ندارد مگر وقتی که سر کار هستیم عبادت نمیکنیم و روزه نمیگیریم؟ حتی زیارت اهل قبور هم در روز جمعه انجام میشود. دولت باید شجاعت تصمیمگیری داشته باشد و این را به مجلس محول نکند. دوستان مجلسی هم میتوانند الان تصمیمگیری نکنند و این را به منتخبان جدید ملت محول کنند. بودجه کشور از راه صادرات نفتی تامین میشود. ما صادرات نفتی و غیرنفتی زیادی داریم به عراق، افغانستان، عمان، عربستان، اروپا و ترکیه صادرات انجام میدهیم. نمیشود بگوییم میلیون کارمندی که در کشور کار میکنند نسبتی در این ۸۰ میلیون نفر ندارند، بلکه همین ۷ میلیون نفر هستند که کار مردم را راه میاندازند. درآمد، ارزش افزوده، سرمایه و ارزآوری کشور از چه راهی صورت میگیرد؟ همه نباید کارخانهدار و بازرگان باشند اما یک کارخانهدار ۱۰۰۰ نفر را شاغل کرده است.
آیا این کسانی که کسبوکار ایجاد کردهاند و بهوسیله صادرات ارزآوری میکنند را باید نادیده گرفت؟ فرهنگ به مرور زمان در حال تغییر است و خود را آپدیت میکند. باید ببینیم منافع مردم کجاست. دین اسلام دین بهروزیست و تصمیماتش هم بهروز است پس ما هم باید بهروز تصمیم بگیریم. اگر ما بخواهیم ادارهکنندگان را نادیده بگیریم پس بگوییم از فردا مالیات ندهند، اتفاقی برای کشور رخ نمیدهد! بنابراین نمیشود و این مسائل را نباید به هم ارتباط داد. درنهایت باید ببینیم که منافع مردم کجاست و آنها چه میخواهند و به نظرم دولت باید تصمیم بگیرد و تصمیم شجاعانهای هم بگیرد. بخش خصوصی هم حمایت خواهد کرد؛ اگر میخواهد تعطیلی صورت بگیرد این تعطیلی باید روز شنبه باشد.»