• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۳-۰۲-۲۷ - ۰۴:۵۵
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0
۶۴ جلد کتاب؛ فروش روزانه ناشران در نمایشگاه

سالی که نکوست از بهارش پیداست

نمایشگاه کتاب را بهار کتاب و کتابخوانی می‌دانند. ناشران و اهل قلم در این رویداد است که مانند نوروز، سال جدید را آغاز می‌کنند و از قبل برای شرکت در آن برنامه‌ریزی و اقدام می‌کنند. ناشران در این رویداد که بزرگ‌ترین رویداد فرهنگی کشور است، برنامه سال آینده خود را رودررو با مخاطبان‌شان در میان می‌گذارند و از آثار جدید رونمایی می‌کنند.

سالی که نکوست از بهارش پیداست

حسام آبنوس، فعال حوزه کتاب: حدود هشت روز از آغاز این رویداد گذشته است و علی رمضانی، سخنگوی سی‌وپنجمین نمایشگاه کتاب تهران در نشست خبری سه‌شنبه خود در جمع خبرنگاران از میزان فروش 6روز ابتدایی نمایشگاه کتاب با خبرنگاران سخن گفت. او در این نشست اعلام کرد: «در نمایشگاه کتاب در 6روز ۲۸۳ میلیارد تومان کتاب فروخته شد که از این میزان ۲۰۱ میلیارد تومان در بخش حضوری و ۸۲ میلیارد آن در بخش مجازی ثبت شده است. در بخش حضوری ۱۳۲میلیارد تومان از مبادی رسمی فروخته شد و ۶۹ میلیارد تومان فروش هم از مبادی غیررسمی نظیر پرداخت به شکل کارت‌به‌کارت انجام شده است. در بخش مجازی نمایشگاه کتاب هم ناشران موفق به فروش ۵۶ میلیارد تومانی کتاب شده‌اند که از این رقم سهم کتابفروشان ۲۶ میلیارد تومان است.»
این اعداد و ارقام ظاهر بزرگی دارند، حتی ستاد خبری نمایشگاه کتاب در خبر خود از تیتر «نمایشگاه کتاب به فروش دوبرابری رسید» استفاده و این دوبرابر شدن را در مقایسه با مدت مشابه سال قبل عنوان کرده است. رمضانی همچنین یادآوری شد: «نمایشگاه کتاب در سال گذشته در 6روز نخست از برپایی خود ۱۴۴ میلیارد تومان فروش داشت و امسال به فروش نزدیک به دوبرابری رسیده که این میزان، با احتساب متوسط درصد افزایش قیمت و برابر با رشد ۹۷ درصدی است.»
نمی‌خواهم اینجا از اظهارنظرهای ناشران درباره نمایشگاه کمک بگیرم- که برخی از فروش امسال‌شان راضی و برخی ناراضی‌اند- اما می‌خواهم با کمک ماشین‌حساب درباره این اعداد و ارقام به یک نتیجه برسم. قبل از این کار لازم است عددی دیگر را هم اینجا بیاورم که رمضانی، سخنگو و قائم‌مقام رئیس سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در نشست خبری پیش از برگزاری نمایشگاه کتاب اعلام کرد. او در آن نشست از حضور قطعی 2619 ناشر در نمایشگاه خبر داد و اضافه کرد: «250 ناشر هم در مراحل مختلف پیش از ثبت‌نام قرار دارند.»
حالا برویم سراغ ماشین‌حساب؛ فروش کل بخش حضوری نمایشگاه کتاب طی 6روز اول 201 میلیارد تومان اعلام شده است. (82 میلیارد فروش بخش مجازی محاسبات جدایی می‌طلبد و نیازمند تعداد ناشران و کتابفروشان مجازی است که هنوز اعلام نشده‌اند.) با احتساب هر جلد کتاب به‌طور میانگین 200 هزار تومان و تقسیم کردن آن بر فروش کل به عدد یک‌میلیون و پنج هزار کتاب می‌رسیم. به‌عبارتی این میزان فروش حاصل فروش این تعداد کتاب است. پس در 6روز با احتساب میانگین هر جلد 200 هزار تومان، حدود یک‌میلیون جلد کتاب به فروش رفته است. اگر این تعداد کتاب را بدون‌احتساب ناشرانی که در مراحل پیش از ثبت‌نام بودند، تقسیم بر تعداد ناشرانی کنیم (2619 ناشر) که تا روز 16 اردیبهشت قطعی داشتند، به حدود 384 نسخه سهم هر ناشر می‌رسیم. این را هم در نظر بگیریم که در این آمار اعلام نشده ناشران هر بخش چه میزان از فروش را به خود اختصاص داده‌اند و طبق روالی همیشگی بیشترین فروش مربوط به بخش ناشران دانشگاهی و کمک‌آموزشی بوده. ما در این یادداشت درصدد رسیدن به میزان فروش ناشران هر بخش نیستیم، بلکه می‌خواهیم با توجه به همان 384 نسخه در 6روز ابتدایی به نتیجه برسیم.
384 نسخه کتاب در 6روز، یعنی ناشران با تمام هزینه‌هایی که برای شرکت در نمایشگاه کرده‌اند (اعم از غرفه‌سازی، اجاره آن، باربری، غرفه‌داران و...)، روزانه به‌طور میانگین کمتر از 65 جلد کتاب فروش داشته‌اند. در این بین سهم برخی ناشران یقینا کمتر است، زیرا ناشران بزرگ و پرکار درصد فروش بیشتری دارند و ناشران کوچک به‌مراتب سهم‌شان کمتر است. هرچند معنایش این نیست که ناشران بزرگ از فروش‌شان راضی‌اند، بلکه به همان میزان که فروش بیشتری ممکن است داشته باشند، هزینه‌هایشان در غرفه‌سازی و باربری و نیروی انسانی هم بیشتر است. بگذریم که سهم بیشتر فروش ادوار مختلف نمایشگاه کتاب تهران به بخش‌های کمک آموزشی و دانشگاهی اختصاص پیدا می‌کند. درواقع با این اعداد و ارقامی که اعلام شده و درظاهر هم بزرگ است نمی‌توان به جمع‌بندی رسید، بلکه باید حساب و کتاب کرد که ناشران در این وضعیت که هزینه‌های تولید کتاب تا مسائل جانبی نشر بالا رفته، با این اعداد و ارقام سال خوبی را شروع نخواهند کرد. این عدد اگر درکنار آمار احتمالی بازدیدکنندگان قرار بگیرد، می‌تواند گویای این باشد که بازدیدکنندگان چقدر برای گردش و چقدر برای خرید کتاب به نمایشگاه مراجعه کرده‌اند؟ممکن است این عدد و اعداد دیگری که بعد از این اعلام می‌شود ظاهر بزرگی داشته باشند، ولی یادآور آن ضرب‌المثل معروفند که می‌گوید: «سالی که نکوست از بهارش پیداست!»

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

سهم طبقۀ متوسط از صنعت سریال‌سازی؛

«افعی تهران» از چه کسی انتقام گرفت؟

فرصتی برای تجدید ظهور «خوبی مردم ایران»؛

مفهوم ملت را زنده کردند

فیلم پرحاشیه «بیبدن» با قصه‌‌ای به‌اندازه از ایده‌ای مهم دفاع کرد؛

سینمای اجتماعی زنده است

درباره فیلم «بی‌بدن»؛

قصه‌گویی شرافتمندانه درباره قصاص

مصطفی قاسمیان، خبرنگار:

یک درامدی خوب و تماشاگرپسند

اهل ملت عشق باش؛

عشق و دیگر هیچ...

آقای کارگردان! چه داری می‌کنی با خودت؟!

آنتی ‌کانسپچوآل آرت ترک و کُرک و پَر ریخته حسن فتحی

مریم فضائلی، خبرنگار:

چشم‌هایمان گناه داشتند!

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

رویاهای شخصی‌ات را نفروش!

سریال پرطرفدار «حشاشین» چه می‌گوید؛

علیه شیعه یا علیه اخوان؟

راضیه مهرابی‌کوشکی، عضو هیات‌‌علمی پژوهشکده مطالعات فناوری:

فیلم «اوپنهایمر» به مثابه یک متن سیاستی

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ:

از شما بعید بود آقای جیرانی

ایمان‌ عظیمی، خبرنگار:

دیکته نانوشته غلط ندارد

درباره هزینه‌ای که می‌شد صرف «هفت سر اژدها» نشود؛

چرخ را از نو اختراع نکنیم

فرزاد حسنی بعد از سال‌ها، به قاب تلویزیون آمد؛

بازگشت امیدوارکننده

در نقد بهره کشی «علی ضیا» از شهرت؛

از موج ابتذال پیاده شو

محمد زعیم‌زاده، سردبیر فرهیختگان:

در عصر پساواقعیت به احمد خطر حرجی نیست اما...

سیامک خاجی، دبیر گروه ورزش:

برای خداحافظی زود بود آقای جملات قصار!

محمدرضا ولی‌زاده، فرهیختگان آنلاین:

عجایب آماری دیدم در این دشت!

محمدامین نوروزی، مستندساز:

از این طرف که منم راه کاروان باز است...

فاطمه دیندار، خبرنگار:

برای درخشش سیمرغ‌های بلورین

محمد زعیم‌زاده، سردبیر؛

کدام سینما؟کدام نقد؟

حامد عسکری، شاعر و نویسنده:

فیلم دیدن با چشم‌های تار...

چهل و دومین جشنواره فیلم فجر؛

چند نقد بر فیلم سینمایی «آپاراتچی»

«صبحانه با زرافه‌ها»؛

یک وس اندرسون ایرانی تمام‌عیار

ویژه‌نامه جشنواره فیلم فجر؛

«صبحانه با زرافه‌ها»؛ معنازدایی از جهان

«صبحانه با زرافه‌‌ها»؛

تهش هیچی نیست، پس لذت ببر!

درباره فیلم جدید سروش صحت؛

قرار صبحانه با خودمان

هومن جعفری، خبرنگار:

مردی که سازش نمی‌کرد

در روزگار بی‌مایگی حضور قاف غنیمتی است؛

برای «قاف» و عمو اکبر

تولد قاف به میزبانی اکبر نبوی با همکاری «فرهیختگان»؛

«قاف» نمی‌خواهد متکلم‌ وحده باشد

میلاد جلیل‌زاده، خبرنگار گروه فرهنگ؛

هنوزم نقش بازی می کنی آقای فرخ نژاد؟

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار