• تقویم روزنامه فرهیختگان ۱۴۰۳-۰۲-۲۳ - ۰۵:۳۵
  • نظرات روزنامه فرهیختگان۰
  • 0
  • 0
آمریکا در جریان رای‌گیری مجمع عمومی سازمان ملل برای به رسمیت شناختن فلسطین، منزوی شد؛

ترامپی شدن بایدن

کابوس «فلسطین» از 7 اکتبر برای لحظه‌ای نه رژیم‌صهیونیستی را رها کرده و نه آمریکا را رها می‌کند. سازمان ملل روز جمعه عرصه ضربه جدیدی به این دو بود.

ترامپی شدن بایدن

سیدمهدی طالبی، دبیر گروه جهان‌شهر: مجمع عمومی سازمان ملل اواخر هفته گذشته قطعنامه موافقت با عضویت رسمی فلسطین را به رای گذاشت که طی آن ۱۴۳ کشور به قطعنامه رای مثبت، 25 کشور رای ممتنع و تنها 9 دولت به آن رای منفی دادند. میکرونزی، نائورو، پالائو و پاپوآ گینه‌نو 4 کشور از 9 کشوری هستند که به قطعنامه رای منفی دادند. آمریکا و رژیم‌صهیونیستی با اعمال فشار دولتی و به‌کارگیری لابی‌های خود، از میان تمام کشورهای جهان تنها موفق شدند سه دولت قابل اعتنا را با خود همراه سازند؛ آرژانتین غرق در بدهی با دولت راستگرای افراطی، مجارستان 9میلیون نفری با دولت راستگرای افراطی و جمهوری چک که ریاست‌جمهوری‌اش برعهده یکی از ژنرال‌های سابق ناتو است. هرچند چک روابط جهانی خوبی دارد اما آرژانتین و مجارستان به دلیل دولت‌های راست افراطی خود چندان مقبول جامعه جهانی نیستند.
رای‌گیری روز جمعه نشان داد آمریکا همچنان درخصوص فلسطین در جهان تنهاست. دولت آمریکا 25 روز قبل در شورای امنیت قطعنامه مشابهی را با تک رای مخالف خود، وتو کرده بود. دهن‌کجی دولت آمریکا به خواست جامعه جهانی و شهروندان آمریکایی باعث شد تا اعضا با تدارک جلسه 21 اردیبهشت، رای وتوی واشنگتن را تلافی کنند. مجمع عمومی سازمان ملل پیش از این در ۲۹ نوامبر ۲۰۱۲ میلادی با ۱۳۸ رای موافق و ۹ رای مخالف فلسطین را به صورت دوفاکتو مورد پذیرش قرار داده و موقعیت آن را از نهاد ناظر غیرعضو به دولت ناظر غیرعضو تبدیل کرده بود. این مجمع در ۱۸ دسامبر ۲۰۱۴ نیز با 180 رای مثبت تشکیل کشور مستقل فلسطینی را تایید کرد. اراده جهانی خارج از خواست آمریکا درحال رشد است و آنچه غلتک فلسطین طی 8 ماه جنگ ‌طوفان الاقصی‌ کوبیده علاوه‌بر حیثیت اخلاقی، توان نظامی، دسترسی اطلاعاتی و قدرت پیش‌بینی آمریکا شامل نفوذ جهانی این کشور نیز شده است.

نکات
قضیه فلسطین باعث تغییر در سطوح مختلفی شده است که هرکدام به تنهایی واجد اهمیت جهانی هستند. از بین رفتن بازدارندگی رژیم‌صهیونیستی به‌عنوان یکی از 9 دولت اتمی جهان، ایجاد شکاف در اتحاد غربی-صهیونیستی و رسوایی اخلاقی غرب نمونه‌ای از این عرصه‌ها هستند. در حوزه سیاسی و بین‌المللی نیز موضوع به رسمیت شناخته شدن فلسطین مساله‌ای است که حاوی پیام‌های مهمی برای بازیگران است.
1. آمریکا در زمان ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ سابقه منزوی شدن در جهان و سازمان‌های بین‌المللی را در کارنامه خود داشت. ترامپ از توافقنامه‌ها و نهادهای بین‌المللی خارج می‌شد و به آنچه نیز باقی مانده بود، بی‌اعتنایی می‌کرد. از این رو بایدن با شعار بازگرداندن آمریکا به جهان، راهی کاخ سفید شد. با این‌حال رژیم‌صهیونیستی بلایی بر سر واشنگتن آورده است که دولت جو بایدن نیز با ادعای چندجانبه‌گرایی، طعم انزوا را چشید.
2. دولت آمریکا در همه دوره‌ها تلاش کرده به حق استقلال فلسطین خدشه وارد کند. با این وجود روند به رسمیت شناختن کشور فلسطینی به میزان زیادی با استقبال روبه‌رو بوده است. تا یک‌ماه قبل از میان 193 کشور عضو سازمان ملل 137 کشور جهان فلسطین را به رسمیت شناخته بودند که با پیوستن دو کشور اروپایی به این جمع، تعداد آنها به 139 کشور رسید. با این حساب 72 درصد از دولت‌های جهان، کشور فلسطینی را که تاکنون به دلیل شرایط ویژه‌اش نتوانسته به موجودیت تبدیل شود، به رسمیت شناخته‌اند. این موضوع را می‌توان با ادعاهای استقلال در سراسر جهان مقایسه کرد. برای مثال تنها 100 کشور استقلال «کوزوو» در بالکان را که متحد غرب است، به رسمیت شناخته‌اند. وضعیت درخصوص دیگران بدتر از دولت‌های مورد حمایت غرب است. این پدیده نشان می‌دهد بدون توجه به ممانعت‌های آمریکا و بالاتر از موجودیت‌های مورد حمایت غرب، فلسطین در قاموس یک کشور جلوه‌گر شده است.
3.با توجه به اینکه فلسطین در قاره‌های آسیا، آفریقا و آمریکای لاتین پیش از این از پذیرش بالایی برخوردار بوده، در برهه کنونی قاره اروپا نقطه کانونی پذیرش فلسطین است. طی هفته‌های اخیر دو کشور اسپانیا و ایرلند به این جرگه پیوسته و دو کشور اسلوونی و مالت نیز از قصد خود برای پذیرش فلسطین خبر داده‌اند. پیش از این 8 کشور بلغارستان، لهستان، چک، رومانی، اسلواکی، مجارستان، قبرس و سوئد در اتحادیه اروپا فلسطین را به رسمیت شناخته بودند که با 4 کشور جدید، تعداد آنها به 12 کشور می‌رسد. در این میان اگر آرای مخالف دولت‌های چک و مجارستان به عقب‌نشینی آنها از این پذیرش تعبیر شود، تعداد اعضای اتحادیه اروپا که فلسطین را به رسمیت شناخته‌اند، 10 کشور است. این تعداد یک‌سوم اعضای اتحادیه اروپاست.
4.پیش از آمریکا این کشورهای اروپایی بودند که به صهیونیست‌ها برای استقرار در فلسطین کمک کرده و تل‌آویو را تقویت کردند. حرکت این قاره به سمت تشکیل کشور فلسطین آن هم در برهه کنونی معنای خاصی دارد. کشورهای اروپایی با به رسمیت شناختن فلسطین درصدد فاصله‌گذاری میان خود و رژیم‌صهیونیستی هستند تا جنایت‌های این رژیم در غزه دامنگیر آنها نشود.
5.اروپا در قضیه فلسطین با بازیگری موثر می‌تواند با نشان دادن تاثیر و به‌جا گذاشتن کارنامه مثبت از خود به گرفتاری‌های کلانش پایان دهد. برچیده شدن موجودیت پادگانی رژیم و انتقال غاصبان حاضر در سرزمین فلسطین به دیگر مناطق جهان -به اشکال متمرکز و غیرمتمرکز- موضوع مهمی است که می‌تواند اروپا را از معضل یهود و شر رژیم نجات دهد. قاره سبز می‌تواند در منطقه نقشی تاریخی اما مثبت ایفا کند.
6.به رسمیت شناخته شدن فلسطین توسط کشورهای جهان در قالب مرزهای 1967، اشغالگری رژیم در کرانه باختری را پررنگ‌تر می‌سازد که تبعاتی برای تل‌آویو خواهد داشت. این مساله مشروعیت مبارزه فلسطینی‌ها در کرانه باختری و نوار غزه را بالاتر برده و کمک به آنها را نیز بیشتر و راحت‌تر می‌سازد. این پدیده همچنین نشان می‌دهد تل‌آویو در هرگونه تحرک آتی خود علیه فلسطین با فشارهای شدیدتر بین‌المللی مواجه می‌شود.
7.به رسمیت شناخته شدن فلسطین در تعدادی از کشورها به معنای شکست سیاسی و بین‌المللی رژیم در جنگ طوفان الاقصی است. به همین دلیل نماینده رژیم در سازمان ملل در سخنرانی خود اقدام مجمع عمومی را به نفع حماس ارزیابی کرد.
8.آنچه صهیونیست‌ها بر آن تاکید می‌کنند، امری بسیار سنگین است. آنها از جهان می‌خواهند یک ملت و استقلال آن را نادیده بگیرند. این درحالی است که اگر تاریخ‌سازی‌های غرب نیز مبنا قرار گیرند، ملت فلسطین در سرزمین‌های 1967 حائز حق زندگی و تشکیل کشور است. آشکار شدن بیش از پیش خوی وحشی تل‌آویو تبعات سنگینی بر بقای این موجودیت خواهد داشت.
9. وارد آمدن ضربه به رژیم‌صهیونیستی از سوی هر کشوری به معنای ناتوانی تل‌آویو و صهیونیسم جهانی در تحت تاثیر قرار دادن آن کشور بوده است. اردوگاه اصلی صهیونیسم جهانی غرب است و وارد شدن ضربه به این جریان از درون غرب پیامدهای مهمی بر قدرت مانور صهیونیسم دارد.

نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰

یادداشتهای روزنامه فرهیختگانیادداشت

مکرون درصدد مواجهه مستقیم با پوتین است؛

امانوئل فرزندخوانده ناپلئون

احسان فرزانه، پژوهشگر اندیشه سیاسی:

پیشروی تاریخ از آوارهای غزه تا هاروارد

سیدجواد نقوی، خبرنگار گروه ایده حکمرانی:

سرخوردگی تراپیست‌های عصر مدرن؟

سیدسعید لواسانی، استاد دانشگاه:

جوانه زدن در غزه، تکثیر در اروپا

رژیم صهیونیستی دفاتر الجزیره را بست؛

سرکوب رسانه بعد از دانشگاه

حمایت دوست‌داران دانش از حق و حقیقت؛

5 نکته درباره اعتراضات دانشجویی در آمریکا

تمدن و فرهنگ یا مکانیکی و ساختگی؟

ناسیونالیسم اسرائیلی: هویت، غیریت و استعمار

سیدسعید لواسانی، استاد دانشگاه:

اسرائیل و مساله یهود

مودی برای تحکیم ناسیونالیسم هندو عطش وصف‌ناپذیری دارد؛

پایان هند سکولار

میراحمدرضا مشرف، پژوهشگر حوزه بین‌الملل:

درسی که هندی‌ها از حمله ایران به رژیم‌صهیونیستی آموختند

صادق امامی، عضو شورای سردبیری:

تصویرسازی وارونه برای نجات بی‌بی

گفتن آنچه که نتوان گفتن:

اسرائیل شکست خورده است

پس از گذشت 6 ماه از آغاز بحران در غزه؛

وضعیت بین‌المللی اسرائیل؛ سند پیروزی حماس

کیهان برزگر، استاد روابط بین‌الملل:

جنگ غزه و ارزش استراتژیک روابط تهران - ریاض

محمد زعیم، سردبیر روزنامه فرهیختگان:

ما، الجزیره و لال‌بودگی رسانه‌ای

تعجب بریتانیایی‌ها برای انتخابات ریاست‌جمهوری؛

باید با کفش‌های حامیان ترامپ هم راه رفت!

دکتر کیهان برزگر، استاد روابط بین‌الملل:

تاثیر جنگ غزه بر افکار عمومی ایران

نگاهی به آخرین تحولات در صحنه‌ مبهم انتخابات آمریکا؛

ترامپ و بایدن به نوامبر 2024 می‌رسند؟

میراحمدرضا مشرف، پژوهشگر حوزه بین‌الملل:

محور مقاومت و بازدارندگی شکست‌خورده آمریکا در منطقه

سیدجواد نقوی، خبرنگار فرهیختگان؛

ذهن‌های در حال سقوط

یادداشت شفاهی مجید تفرشی، پژوهشگر؛

ترکی ‌الفیصل و تعریف رویکرد جدید برای مجاهدین

میراحمدرضا مشرف، پژوهشگر حوزه بین‌الملل:

نشست دوحه نتایج و دستاوردهای نامعلوم

میراحمدرضا مشرف، پژوهشگر حوزه بین‌الملل:

تحولات پاکستان از منظر همسایگان

میراحمدرضا مشرف، پژوهشگر حوزه بین‌الملل:

انتخابات پاکستان؛ نظامیان مقهور اراده مردم

نگاهی به آخرین وضعیت انتخابات ریاست جمهوری 2024 ایالات‌متحده‌ ؛

نگرانی اصلی دموکرات‌ها‌ بایدن است، نه ترامپ!

رئیس دانشکدگان هنر و رسانه دانشگاه آزاد؛

تاوان دانشگاه در مخالفت با صهیونیست‌ها

جنایت دمشق؛ انتقام صهیونیست‌ها از شکست در غزه،

سید‌رضی موسوی به رفقای مجاهدش پیوست

عوامل تاثیر‌گذار بر مسائل امنیتی ایران و پاکستان کدامند؟؛

امنیت مرزی‌؛ پاشنه‌آشیل روابط تهران و اسلام‌آباد

صهیونیست‌ها به رفعت‌ العریر‌ نویسنده و استاد دانشگاه فلسطینی هم رحم نکردند؛

نویسنده‌ها یواش می‌میرند

انتقام از کسانی که به تمیز‌ترین شکل ممکن درحال آدم‌کشی هستند؛

چگونه تمیز آدم بکشیم؟

میراحمدرضا مشرف، پژوهشگر حوزه بین‌الملل:؛

جنگ غزه حقیقت فلسطین را از دل افسانه‌سازی‌ها بیرون کشید

نابودی رژیم صهیونیستی؛

چه کسی پیروز شد؟

اثری که چشم‌ها و دل‌های آزادگان غرب را متوجه یک موضوع کرد؛

اثر غزه‌ای

محمد زعیم‌زاده، جانشین سردبیر:

هابرماس و خلسه علوم انسانی

میراحمدرضا مشرف، پژوهشگر حوزه بین‌الملل:

درخواست محاکمه بایدن به جرم مشارکت در نسل‌کشی

توحید ورستان، دکترای اقتصاد انرژی:

درهم‌تنیدگی جنگ غزه و بخش انرژی

میراحمدرضا مشرف، پژوهشگر حوزه بین‌الملل:

پشت‌پرده اصرار اسرائیل برای تخلیه کامل غزه

خبرهای روزنامه فرهیختگانآخرین اخبار