گردن‌گیر ضعیف؛
مهدی نصیری، طلبه حوزه علمیه دهه 50 که تا 40 سال سخنانش رنگ و بوی حمایت از جمهوری اسلامی را داشت، مدتی است به طور عیان در نقطه مقابل جمهوری اسلامی ایستاده است.
  • ۱۴۰۳-۰۲-۱۲ - ۰۵:۴۰
  • 00
گردن‌گیر ضعیف؛
نصیری؛ «نواپوزیسیونی» که کسی او را گردن نمی‌گیرد
نصیری؛ «نواپوزیسیونی» که کسی او را گردن نمی‌گیرد

مینا عبادی، خبرنگار:  مهدی نصیری این روزها «نواپوزیسیونی» است که به زعم خود برای ‌اپوزیسیون‌‌های کارکشته‌تر از خود نسخه قفل گشایی از مسیر اصلاح ساختار حکمرانی جمهوری اسلامی می‌پیچد و بر کارآمدی  «شاهزاده» به عنوان مهره اصلی این جاده تاکید دارد.  مدیر مسئول سابق روزنامه کیهان که زمانی سرش با نوشتن کتاب‌هایی نظیراسلام و تجدد، فلسفه از منظر قرآن و جایگاه اجتماعی زن از منظر اسلام گرم بود؛ پنج سالی هست که با پشت پا زدن به همه آنچه برای دفاع از جمهوری اسلامی نسخه میپیچید رنگ ‌نواپوزیسیون‌ به خود گرفته و در تیم مقابل به اپوزیسیون‌های کارکشته‌تر از خود پاس گل می‌دهد. غافل از آنکه شوتزن‌ها اساسا او را به عنوان هم‌تیمی قبول ندارند که بخواهند از این موقعیت گل‌خیز به درستی و به نفع ‌شاهزاده‌ استفاده کنند.   او که از یک هفته قبل با انتشار ویدئویی از رفتنش به کانادا برای دیدار موقتی و سه‌ماهه با پسرش خبر داد سه روز پیش در مصاحبه با بی‌بی‌سی فارسی خطاب به «اپوزیسیون‌های ایرانی» توصیه کرده است با برداشتن شکاف بین «تا‌ج‌زاده» و ‌شاهزاده‌ اتحاد بین «پادشاهی مشروطه» و «جمهوری‌خواهان» را ایجاد کند. 

دیدار موقتی که حاشیه‌ساز شد 
مرور توضیحات نصیری در ویدئویی که پیش از رفتنش به کانادا منتشر کرد، نشان می‌دهد او پیش‌تر گرای انجام چنین مصاحبه‌ای با بی‌بی‌سی را داده و اساسا شاید رفتن به کانادا را نقطه عطفی برای زدن درخت جمهوری اسلامی از ریشه و گرفتن پناهندگی تلقی کرده است. 
او در ویدئویی که منتشر کرده به صراحت بیان می‌کند در خلال این دیدار موقتی و سه‌ماهه علی‌رغم «جای خالی مبارزان» نظیر تاج‌زاده، هاشمی و توماج صالحی به فعالیت سیاسی خود ادامه می‌دهد. پس از آن نیز در گفت‌وگو با بی‌بی‌سی همه آنچه برای پناهندگی لازم است را به زبان می‌آورد. 

نقش‌دهی عیان به ‌اپوزیسیون‌ و حساب کردن روی برادری او
ازسوی دیگر شاید برای اولین بار است که نصیری اینچنین واضح روی برادری اپوزیسیون داخلی و خارج‌نشین حساب باز می‌کند، دست دوستی به سمت آنها دراز کرده و دلسوزانه برای موفقیت آنها نسخه ارائه می‌دهد. حال آنکه خود شاهزاده و طرفدارانش اینچنین بر روی نقش و برش خود برای براندازی جمهوری اسلامی حساب باز نکرده‌اند. 

نصیری؛ «نو‌اپوزیسیونی» که کسی او را گردن نمی‌گیرد
پیش‌تر «فرهیختگان» در یادداشتی با عنوان «نماد رادیکالیسم متوهم» به بررسی سخنان این ‌نواپوزیسیون‌ پرداخته است اما نگاهی به واکنش‌های چهره‌های مطرح اصلاح‌طلب که بعضا انتظار می‌رود دردفاع از سخنان نصیری به پا خیزند، نشان می‌دهد حتی کسانی که نصیری آنها را در دسته اپوزیسیون قرار می‌دهد هم او را گردن نخواهند گرفت. مشخصا محمود صادقی، محمد‌علی ابطحی، غلامحسین کرباسچی، محمد مهاجری و جواد امام چهره‌های شناخته‌شده اصلاح‌طلب و اصولگرا واکنش تندی به این سخنان نصیری داشته‌اند و با کشیدن خط پررنگی، مرز بین خود و افکار نصیری را مشخص کرده‌اند و این سخنان به قدری شاذ بوده است که حتی اصلاحاتی‌ترین روزنامه‌ها نظیر اعتماد و سازندگی نیز به انتقاد از این سخنان از پدرخوانده‌های اصلاحات نقل‌قول‌هایی را منتشر کرده‌اند. 

محمود صادقی: کاین ره که تو می‌روی به ترکستان است
محمود صادقی در اینباره گفته است «اساسا بین تاج‌زاده، به عنوان یک اصلاح‌طلب دموکراسی‌خواه مخالف با قدرت متمرکز فردی و شاهزاده به عنوان نماد بازگشت به سلطنت موروثی فرد‌محور هیچ‌ وجه اشتراکی وجود ندارد. ترسم نرسی به کعبه‌‌ای اعرابی! کاین ره که تو می‌روی به ترکستان است.»

ابطحی: نصیری سوپر‌افراطی حزب‌اللهی دیروز و سوپر‌اپوزیسیون امروز است
محمدعلی ابطحی، فعال سیاسی اصلاح‌طلب نیز در انتقاد به سخنان نصیری نوشته است: «آقای مهدی نصیری، سوپر‌افراطی حزب‌اللهی دیروز حق دارد نظراتش تغییر کند و سوپر‌اپوزیسیون امروز شود. اما هم برای دیروزش و هم برای امروزش توهم مضر است. نه بولتن‌نویسی و اظهارنظرهای تند حزب‌اللهی‌اش در گذشته توانست ریشه اصلاح‌طلبی را بر کند و نه مواضع فعلی اپوزیسیونی‌اش مورد قبول اپوزیسیونی قرار می‌گیرد که 40 سال است در تلاش برای براندازی هستند و نیازی به تازه‌وارد از راه دور آمده ندارند. گفته‌اند شکاف تاج‌زاده و شاهزاده باید برداشته شود. خودش می‌داند نه شاهزاده می‌تواند به تاج‌زاده نزدیک شود و نه تاج‌زاده علاقه‌مند به همکاری با شاهزاده است. مهندس موسوی، نرگس محمدی، فائزه هاشمی و تاج‌زاده هم چون دلسوز این جامعه بوده‌اند در ایران باقی مانده‌اند و در زندان و حصر هستند. بد پوست خربزه‌ای زیر پای آقای نصیری انداخته‌اند تا تمامش کنند. هم از داخل حاکمیت، هم از خارج و از درون اپوزیسیون.» 

جواد امام: نصیری و تخریب و انشقاق و دادن نسبت‌های ناروا به جریانات مختلف
جواد امام نیز در بخشی از گفت‌وگوی تفصیلی خود با روزنامه اعتماد  بیان کرده است: «اساسا تندروی و رادیکالیسم با جریان راست عجین است. تکلیف اصلاح‌طلبی با تندروی مشخص است، اساس اصلاح‌طلبی با میانه‌روی و خردورزی همراه است. روزی و روزگاری، نصیری‌ها روبه‌روی مطالبات مردم ایستادند و تندروی کردند، امروز هم بدون اینکه نمایندگی از مردم داشته باشد درباره آنها صحبت کرده و راهکارهای مساله‌ساز ارائه می‌دهد. من شناخت دقیقی از مهدی نصیری ندارم، بنابراین اظهارنظری هم درباره ایشان ندارم، اما برایم قابل فهم نیست، مدیر مسئول سابق کیهان به جای نقد گذشته خود و جریانی که به آن تعلق داشت، به سمت تخریب و انشقاق و دادن نسبت‌های ناروا به جریانات مختلف است. معتقدم خوب بود، نصیری این پیشنهاد را در ایران مطرح می‌کرد و دیدگاه فعالان سیاسی و مردمی را دریافت می‌کرد. میرحسین موسوی هر حرفی که زده و هر دیدگاهی را مطرح کرده در راستای مطالبات مردم بوده است.» 

مهاجری: دلم گرفت
محمد مهاجری، فعال رسانه‌ای اصولگرا در بخشی از متنی که در کانال تلگرامی خود منتشر کرده نوشته است: « من، اما دلم گرفت آخر مهدی نصیری را با شاهزاده چکار؟‌ آنچه امروز از شاهزاده بروز و ظهور دارد واقعا چیزی جز تعفن سیاسی و فرهنگی و اخلاقی است؟ آنها کجای سیاست ایستاده‌اند و کدام جایگاه را در بین ایرانیان دارند؟ و تا حالا برای ایران چه کرده‌اند؟ در کدام غصه پشت مردم ما بوده‌اند؟»
کرباسچی: نصیری را آدم متعادلی نمی‌دانم
غلامحسین کرباسچی، مدیرمسئول روزنامه هم‌میهن، در گفت‌وگو با ایلنا گفته است: «من اصلا ایشان را آدم متعادلی نمی‌دانم که بخواهد طرح و رویکردی بدهد. ایشان یک زمانی شاگرد آقای شریعتمداری در کیهان بود، آنقدر فحاشی و ناسزا به همه اصلاح‌طلبان و شخصیت‌های محترم از جمله مرحوم آقای هاشمی، آقای خاتمی و همین آقای تاج‌زاده و امثال آقای تاج‌زاده کرد و حالا آدم باید چه روحیه و رویی داشته باشد که حالا با این حد از افراط یک مرتبه این طرف صفحه بیاید.» 

«فرهیختگان»: قرار دادن پهلوی و تاج‌زاده پازلی که برخی از رسانه‌های حکومت به آن اشاره داشتند
در گزارش روز گذشته «فرهیختگان» نیز به این موضوع اشاره شد که: «در نگاه اول مشخص است نصیری دیگر توان فکر کردن یا ایده تازه‌ای به همراه ندارد و سرخورده از وضعیت فعلی به رادیکالیسمی تند روی آورده است. قرار دادن پهلوی و تاج‌زاده دقیقا همان پازلی است که برخی از رسانه‌های حکومت هم سال گذشته به آن اشاره داشتند و حالا نصیری آن را به‌صراحت بیان می‌کند و به‌وضوح مشخص می‌کند همایش آینده ایران دقیقا طراحی و پازل دستگاه‌های غربی برای براندازی بوده است. آنچه رسانه‌های حکومت بیان می‌کردند فقط یک تحلیل نبوده و کاملا مصادف است با صحنه‌ای واقعی؛ چرا‌که یکی از سخنرانان اصلی آن جلسه مهدی نصیری بوده است. اما به نظر بحث نصیری دارای فرامتن پراهمیتی است. نصیری در واقع با زدن چنین حرف شاذی نشان می‌دهد که اپوزیسیون ایران نه از شکست‌های گسترده در سال‌های اخیر بلکه از تحولات جهانی که در حال شکل‌گیری است هم حیرت‌زده شده‌اند و نمی‌دانند چطور خود را از وضعیت به‌شدت سختی که در آن قرار گرفته‌اند نجات دهند.» واکنش تند و انتقادی چهره‌های شناخته‌شده اصولگرا و اصلاح‌طلب به سخنان نصیری و خط جداکننده‌ای که خیلی پررنگ روی این مرز کشیدند، نشان از تمیز دادن خط‌مشی چهره‌های شناخته‌شده اصلاح‌طلبی و اصولگرا از آنچه نصیری در خیال خود می‌پروراند، دارد و به او گوشزد می‌کند با چنین سخنانی نمی‌تواند برای خود یار بخرد و هم‌تیمی جذب کند و حالا باید دید سریال سرنوشت این نواپوزیسیون تازه‌مهاجرت‌کرده از کشور تا کجا ادامه خواهد داشت. 

مطالب پیشنهادی
نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۲