محمدرضا حاجیعبدالرزاق، خبرنگار گروه ورزش: موضوع مالکیت مشترک دو باشگاه استقلال و پرسپولیس بعد از واگذاری آنها به بخش خصوصی مرتفع شده و همانطور که مصطفی زارعی، رئیس دپارتمان مجوز حرفهای فدراسیون فوتبال هفته گذشته در مراسم واگذاری امتیاز این دو باشگاه در وزارت اقتصاد و دارایی اعلام کرد، بعد از بررسی با کنفدراسیون فوتبال آسیا این بحث بهصورت قطعی حل و فصل شده تا درصورتیکه استقلال و پرسپولیس حائز رتبه لازم در لیگ برتر شده و سهمیه ورودی به لیگ باشگاهی آسیا را دریافت کنند، در این زمینه دیگر منعی وجود نداشته باشد.
تکلیف مجوز حرفهای سایر باشگاهها؟
نکته قابلتوجه این که تا به امروز بیشتر تمرکز روی بحث محوز حرفه ای دو باشگاه پرطرفدار پایتخت بوده و به نظر میرسد انگار سایر باشگاهها در این پروسه اصلا حضور ندارند این در حالی است که تمامی باشگاههای لیگ برتری در فصل جاری ملزم به دریافت مجوز حرفهای خواهند بود تا درصورتیکه از طریق رقابتهای باشگاهی در فوتبال ایران حائز رتبه لازم برای آسیایی شدن باشند، منعی برای حضور در این رقابتها نداشته باشند. در این خصوص دپارتمان صدور مجوز حرفهای در هماهنگی با کمیته انضباطی فدراسیون فوتبال، طی سالهای اخیر ابزارهای بازدارنده زیادی را برای تحقق این امر برای باشگاههای خاطی وضع کرده تا جایی که سال گذشته نیز باشگاههای بسیاری از لیگ برتر به جرایم مالی محکوم شدند. نکته قابلتوجه این که این مجوز فقط به تیمهای لیگ برتری تعلق نگرفته و در قالب و فرمت مجوز ملی برای تیمهای دسته اولی نیز مورد توجه دپارتمان صدور مجوز حرفه ای قرار گرفته است. حال فرآیند صدور این مجوزها نیز به این صورت است که دپارتمان صدور مجوز حرفهای مدارک باشگاهها را جمعآوری کرده و آن را برای کمیته بدوی ارسال میکند که در نهایت این کمیته رای خود در خصوص دریافت یا عدم دریافت مجوز از سوی باشگاهها مختلف را اعلام خواهد کرد. بعد از این که نتیجه آرا در تمامی ابعاد به این صورت مشخص شد که چه باشگاههایی در معیارهای مختلف قابل قبول و غیرقابل قبول عمل کردهاند، مدارک نهایی به کمیته انضباطی فرستاده میشود تا میزان جرایم لازم توسط این کمیته تعیین شود. نکته قابلتوجه این که سال گذشته 14 تیم به دلیل عدم رعایت معیارهای آییننامه صدور مجوز باشگاهی با جریمه دو میلیارد و 535 میلیون تومانی از سوی کمیته انضباطی روبهرو شدند که شنیده میشود امسال شرایط بسیار مطلوبتر گزارش شده و بسیاری از تیمها در تمامی فرآیندها شرکت کرده و همکاریهای لازم را با دپارتمان صدور مجوز حرفهای داشتهاند و معدود تیمهایی با نواقص و مشکلاتی در این زمینه مواجه شدند. در این خصوص شنیده میشود دو باشگاه لیگ برتری در این پروسه شرکت نکرده اما مدارک سایر تیمها در حال بررسی هستند.
چادرملو چطور با قهرمانی در حذفی آسیایی میشود؟
حال این ابهام بزرگ پیش میآید درصورتیکه یک تیم لیگ یکی که الزامی برای گرفتن مجوز حرفهای ندارد به عنوان قهرمانی جام حذفی برسد، چطور بدون مجوز حرفهای میتواند در رقابتهای آسیایی شرکت کند. شنیدههای خبرنگار «فرهیختگان» در این خصوص حاکی از آن است که اگر تیمهایی باشند که تاکنون در پروسه صدور مجوز حرفهای شرکت نکرده باشند، که این موضوع فقط شامل تیمهای لیگ دستهاولی میشود؛ درصورت قهرمانی این دسته از تیمها در جام حذفی، وارد پروسهای خواهند شد که در یک بازه زمانی بسیار کوتاه میتوانند درخواست exteption (موارد خاص و استثنا) کرده تا در این پروسه بتوانند مجوز حرفهای را برای حضور در رقابتهای باشگاهی آسیا کسب کنند. این در حالی است که طبق قانون AFC، تیمهای لیگ دسته اول باید در فرآیند مجوز ملی شرکت کرده بنابراین باشگاههایی که در این فرآیند شرکت نکرده باشند، حتی در صورت قهرمانی هم نمیتوانند در آسیا حاضر شده و با سایر باشگاهها به رقابت بپردازند. نکته قابل توجه این که این قانون شامل تمامی فصول بعدی شده اما برای فصل جاری تنها چادرملوی اردکان در بین هشت تیم برتر جام حذفی قرار گرفته و از این شانس شاید کم برای آسیایی شدن برخوردار است. طبق روال اعلامشده، قهرمان جام حذفی ایران باید در رقابتهای فصل بعدی پلیآف لیگ الیت شرکت کند تا در صورت برتری مقابل حریفان به مرحله گروهی راه پیدا کند. همچنین همانطور که پیش از این نوشتیم درصورتیکه به هر دلیلی قهرمان جام حذفی نتواند راهی رقابتهای باشگاهی آسیا شود، تیم سوم لیگ برتر راهی مرحله پلیآف لیگ الیت و تیم چهارم لیگ راهی لیگ قهرمانان آسیا خواهد شد.
از استادیوم آزادی چه خبر؟
استادیوم آزادی مانند سنوات گذشته درصورتیکه استقلال و پرسپولیس آسیایی شوند، میزبان آنها در این رقابتها خواهد بود. در این خصوص شنیده میشود موانع میزبانی این استادیوم از سرخابیها به منظور کسب مجوز حرفهای برای آنها برداشته شده اما شنیدههای تکمیلی حاکی از آن است که هنوز مشکلات زیرساختی دیگری وجود دارد که مسئولان امر پیگیر رفع این موانع نیز هستند. با این حال گویا مشکلی برای میزبانی استقلال و پرسپولیس در فصل بعدی لیگ الیت وجود نداشته و این دو باشگاه در صورت نصب صندلیهای ضلع غربی ورزشگاه، احتمالا میتوانند در حضور حداکثری هواداران خود میزبان سایر تیمهای آسیایی در لیگ نخبگان باشند.
عراق تنها رقیب عربستان در راه میزبانی
کنفدراسیون فوتبال آسیا آذرماه سال گذشته بهصورت رسمی فدراسیون فوتبال عربستان را به عنوان میزبان مراحل یکچهارم نهایی، نیمهنهایی و فینال مسابقات لیگ الیت آسیا برای دو فصل بعدی بهصورت پیاپی انتخاب کرد. در 12 سپتامبر 2023، کنفدراسیون فوتبال آسیا از تمامی فدراسیونهای عضو خود دعوت کرده بود تا اعلام موافقت خود را برای میزبانی مرحله نهایی لیگ قهرمانان آسیا برای حداقل دو فصل اعلام کنند؛ به این منظور فقط عربستان و عراق آمادگی خود را اعلام کردند که بر اساس آن، پس از ارزیابی زیرساختهای مورد نیاز برای برگزاری یک تورنمنت، متناسب با اعتبار و جایگاه رقابتهای باشگاهی برتر قاره که بهتازگی ری برند شده است، عربستان به عنوان میزبان نهایی انتخاب شد. همچنین این کشور برای سه فصل بعد (از 2026-2027 تا 2028 - 2029) به صورت موقت یک بار دیگر به میزبانی مرحله نهایی این رقابتها رسید تا مشروط به بررسی AFC از عملکرد فدراسیون این کشور در رقابتهای دو فصل آتی، این امر احتمالا تحقق یابد. حال این که چرا فدراسیون فوتبال درحالیکه پیش از این برای میزبانی جام ملتهای 2019 و 2027 کاندید شده بود اما برای این امر به مهمی حتی کاندیداتوری خود را هم اعلام نمیکند تا این اتفاق مهم احتمالا برای پنج سال به عربستانیها برسد از آن دسته پرسشها و ابهاماتی هست که مطمئنا هیچکس بهتر از مقامات فدراسیون در خصوص این فرصتسوزی نمیتوانند درباره آن صحبت کنند.