

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، دانشجو و دانشگاه بهعنوان یک قشر مرجع و مجموعه اثرگذار در برهههای زمانی گوناگون انقلاب نقش فعال خود را ایفا کرده و منبع اثر بوده است و این کارکرد دانشجو و دانشگاه صرفا مربوط به انقلاب اسلامی نبوده، بلکه این قشر در همه جای دنیا به دلیل نخبگی و آرمانگرا بودن مورد توجه عام و خاص بوده و در معادلات مختلف نقشآفرینی داشته است. در انقلاب اسلامی به دلیل مردمی بودن انقلاب و نگاه آن به حضور و نقشآفرینی مردم در همه صحنههای داخلی و خارجی، نقش دانشجو و رسالت آن بهخصوص در کارآمد کردن این انقلاب بسیار پررنگ تعریف میشود. امروز با گذشت چهار دهه از انقلاب ضعفها و قوتهای آن احصا شده و باید روزبهروز نقاط قوت آن تقویت و نقاط ضعفش برطرف شود.
با نگاه به اینکه امروز شاهد ضعفهایی در بخشهایی از مدیریتهای کلان کشوری هستیم و با توجه به اینکه این ضعفها فعالیتهای روزمره مردم را دچار مشکل کرده و اذهان و افکار عمومی را ناخودآگاه به سمت ناکارآمدی نظام سوق میدهد، یکی از رسالتهای خطیر دانشجوی انقلابی در این برهه زمانی مطالبهگری از مسئولان و مدیران در همه بخشهای نظام و پاسخگو کردن آنها برای ارائه بهتر و بهینه خدمت به مردم است. برای اینکه امروز دشمن با تمام ابزار رسانهای و مادی خود بهدنبال انتقال مفهوم ناکارآمدی نظام و انقلاب به جامعه بوده و در راستای عملیاتی کردن این سناریو جهت نیل به هدف نهایی، که فروپاشی از درون است، از هیچ اقدامی فروگذار نیست. دانشجوی انقلابی و آرمانگرا بدون در نظر گرفتن منافع گروهی و سازمانی و با نگاه به رفع مشکلات مردم و خنثی کردن توطئههای دشمن میتواند با برنامهریزی دقیق و با استفاده از ظرفیتهای علمی و فکری دانشگاه نسبت به مشکلات ایجادشده به صورت عمدی یا سهوی در دستگاههای مسئول کشور، گرهگشایی کند.
مطمئنا دانشجو در این مواجهه با مخاطراتی روبهرو خواهد بود، چراکه مقام معظم رهبری هم در بند اول فرمان هشت مادهای خود خطاب به قوای سهگانه در 10 اردیبهشت سال 1380 بدان اشاره کردهاند: «با آغاز مبارزه جدی با فساد اقتصادی و مالی، یقینا زمزمهها و بهتدریج فریادها و نعرههای مخالف با آن بلند خواهد شد. این مخالفتها عمدتا از سوی کسانی خواهد بود که از این اقدام بزرگ متضرر میشوند.»
امروز قشر دانشجو در مواجهه با گرههای ایجادشده برای مردم که بخش عمده آن با مدیریت صحیح و درست، بهراحتی قابلحل است، نباید آرام بماند و نظارهگر صحنه باشد. مردم از دانشجو بهعنوان وجدان بیدار و آگاه به مسائل یاد میکنند و انتظار دارند در حوزه مطالبهگری و شفافسازی کوتاهی نکنند. بهنظر میرسد دانشجوی انقلابی باید بهدور از فضای احساسی و در یک مسیر کاملا عقلانی و منطقی نسبت به کمکاری، بیکاری، فساد اداری، فساد اقتصادی و هرموضوعی که زندگی مردم را با مشکل مواجه ساخته و چرخ حرکت انقلاب را کند میکند، با قاطعیت مقابله کند و در این مسیر خطشکن باشد، همانطورکه قبل از انقلاب در 16 آذر 32، وقوع انقلاب، هشت سال جنگ تحمیلی و... فعال و در خط مقدم بوده است. دانشجوی امروز در مواجهه با مسائل روز، ضمن اینکه در مباحث علمی، آموزشی و پژوهشی، کشور را به اعتلا میرساند و با کسب تخصصهای لازم کشور را از نیاز به خارج بینیاز میکند، خود باید عامل پیشبرندگی جامعه باشد. به قول شهید بهشتی، دانشجو باید موذن جامعه باشد و جامعه را از خواب بیدار کند و نگذارد رکود و رخوت جامعه را فراگیرد.
امروز بخشی از نگاه آحاد جامعه برای رفع ناکارآمدیها مربوط به روحیه عدالتطلبی و ظلمستیزی دانشجوست. امروز که در بخشهایی از جامعه شاهد کمکاری و کجکاری هستیم، باید دانشجو با مطالبهگری بهدور از هرگونه حاشیه، کارآمدی و پاسخگویی به مردم را از مسئولان مطالبه کند. این قشر جوان و پویا باید در بررسی موضوعات مختلف سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و... پیشتاز باشد، کاستیها، ضعفها و نا کارآمدیها را احصا کند، مسائل منطقهای و جهانی را ارزیابی و مسیر صحیح رشد و حرکت جامعه رادر ابعاد مختلف مطالعه کرده و طرح ارائه کند. اینکه دانشجو صرفا درس بخواند و نقش اجتماعی نداشته و خنثی عمل کند، نمیتوان از او بهعنوان دانشجوی فرهیخته، نخبه و مرجع یاد کرد. مردم هم از چنین دانشجویی انتظاری ندارند، در حالی که دانشجویی که روحیه انقلابی دارد، اهل درد و دغدغه هست و محافظهکاری و کمکاری را در عرصههای مختلف قبول ندارد و تسریع در انجام امور را به صورت جدی مطالبه میکند. وظایف و رسالت دانشجوی واقعی بسیار سنگین و خطیر است و افکار عمومی کاملا تحرک و عدم تحرک این قشر را رصد میکند و همپای آن به مسائل واکنش نشان میدهد.
