دولت ایالات متحده با رهبری «دونالد ترامپ» با وجود شکست از بازی پهلوانی در منطقه دست برنمیدارد. دو روز پیش از انتخابات ریاستجمهوری روسیه، ترامپ تاکید کرد که هرگز برای تبریک پیروزی مورد انتظار پوتین در انتخابات، تماس نخواهد گرفت، ولی پس از دو روز با پوتین تماس گرفت و پیروزیاش را تبریک گفت. کیم جونگ اون و کشورش را با اشکال مختلف تهدید کرد و گفت که کره شمالی را از نقشه جهان برخواهد داشت، اما چندی بعد مذاکره مستقیم با او را پذیرفته است.
«رکس تیلرسون»، وزیر امور خارجه در اوایل سال جاری میلادی درباره استراتژی آمریکا در سوریه برای سالهای آینده اعلام کرد که آمریکا برای جلوگیری از بازگشت داعش و ایجاد شرایط مناسب برای تغییر بشار اسد رئیسجمهور سوریه به صورت دائمی در این کشور باقی خواهد ماند. هنوز دو ماه از اعلام این استراتژی نگذشته بود که تیلرسون را با یک توییت برکنار کرد. سپس جان بولتون را در سمت مشاور امنیت ملی ایالات متحده منصوب کرد. پس از این اتفاقات رئیسجمهور سوریه، درباره بازگشت سربازان آمریکایی از سوریه به سمت کشورهایشان سخنرانی کرد. این خبر متحدان واشنگتن را به وحشت انداخت. وی بعد از این خبر اعلام کرد در صورتی که عربستان سعودی هزینههای نیروهای آمریکا در سوریه را تامین کند، سربازانش در این کشور باقی خواهند ماند.
ترامپ برای توجیه حرفش تاکید کرد که ما در دو جنگ عراق و افغانستان هفت تریلیون دلار هزینه کردهایم و چیزی عایدمان نشده، شاید اگر میخواست با صراحت بیشتری صحبت کند، میگفت که در منطقه دیگر هیچکس از ما پیروی نمیکند و بنابراین بیفایده است بخواهیم بدون هیچتضمین و منفعتی و فقط به خاطر متحدانمان در جنگ فرسایشی و پرهزینه شرکت کنیم.
در این زمینه باید به هشدار ولادیمیر پوتین در چند هفته گذشته یادآوری کنیم که رئیسجمهور روسیه تاکید کرد مسکو با قدرت با کسی که بخواهد به روسیه و متحدانش تجاوز کند، پاسخ خواهد داد. پس از این هشدار، شاهد تسلیم شدن غوطه بدون مداخله اسرائیل و بدون تسلیحات نظامی غربی بهطور کلی و آمریکایی بهطور خاص بودیم. تمام این امور نشاندهنده شکست آمریکا است که از طریق منصوب کردن شخصیتهای جنگی در مناصب عالی سعی دارد بر این شکست سرپوش بگذارد.
پرواضح است که خروج آمریکا از سوریه حامل اخبار بسیار بدی برای متحدان محلی و غربی واشنگتن است، این امر به آنها فرصت کافی برای تغییر موضع، تدوین و اتخاذ استراتژیهای جدید نمیدهد اما در این بین فرصت چندماههای که در سخنان سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در رابطه با خروج نیروهای نظامی این کشور از سوریه به آن اشاره شد، زمان مناسبی برای صورت دادن تغییرات لازم ایجاد کرد؛ فرصتی که میتواند از تبدیل شدن سوریه به یک ویتنام جدید برای آمریکا و غرب جلوگیری کند. شکست مفتضحانه آمریکا در سوریه موجب خواهد شد مثلث قدرت روسیه، ترکیه و ایران در صحنه غربآسیا قرار گیرند که هیچکس قادر نخواهد بود از این به بعد در امور مربوط به منطقه با آن مخالفت کند.
در غرب برخی روزنامهنگاران و خبرنگاران بهمثابه «سربازان محافظ» هستند که بهراحتی به مسائل خارجی منافع کشورشان جهت میدهند. «اولیویه روا» پژوهشگر سیاسی فرانسوی، یکی از این سربازان محافظ در فرانسه به حساب میآید که برای نخستین بار اعتراف کرد که بشار اسد، غرب را در جنگ سوریه شکست داد و تنها رهبر عربی است که پس از زمان طولانی موفق شد این کار را بکند.
* نویسنده : هنادی جمعهفلاحیه روزنامهنگار