معاون آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:

به گفته معاون آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی، رشته‌های مشابه در واحدهای مجاور که تقاضای دانشجوی بسیار کمی دارد تجمیع خواهد شد تا تقاضای دانشجو در حداقل یکی از آن واحدهای مجاور به حدنصاب و قابل قبول برسد.

  • ۱۳۹۷-۰۱-۱۵ - ۱۴:۴۰
  • 00
معاون آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:

طرح آمایش سرزمینی، تابستان امسال در تمام واحدهای دانشگاهی اجرا می‌شود

طرح آمایش سرزمینی، تابستان امسال در تمام واحدهای دانشگاهی اجرا می‌شود

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، دانشگاه آزاد اسلامی این روزها شاهد تغییر و تحولاتی است که نوید روزهای خوشی را در آموزش عالی کشور می‌دهد. مسئولان این دانشگاه در این دوره ارتقای کیفی را به‌عنوان یکی از کلیدواژه‌ها مدنظر قرار داده و تلاش دارند کیفیت آموزش در سطح تحصیلات تکمیلی به‌ویژه مقطع دکتری را بیش از گذشته دنبال کنند. در دوره جدید مدیریت دانشگاه آزاد اسلامی، تاکید رئیس هیات‌موسس و هیات‌امنا و رئیس دانشگاه بر ارتقای کیفیت آموزش، پژوهش و سایر بخش‌های دانشگاه است؛ در همین راستا قرار است 10 منطقه برای دانشگاه آزاد اسلامی تعریف شود که هر منطقه شامل سه استان می‌شود؛ طرحی که موجب می‌شود توسعه رشته‌محل‌ها، واحدها و مراکز آموزشی متناسب با نیازهای کشور، امکانات و میزان تقاضای استان‌ها باشد. درواقع مسئولان دانشگاه با توجه به کاهش تعداد داوطلبان ورود به دانشگاه و افزایش دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی در کشور تلاش دارند در این فضای رقابتی از فرصت‌ها و برنامه‌‌هایی همچون ساماندهی رشته‌ها، ایجاد رشته‌های جدید کاربردی و مهارتی و حذف رشته‌های مشابه و موازی در واحدهای مجاور استان و توسعه رشته‌ها براساس طرح آمایش آموزشی بهره ببرند.

فرهاد رهبر، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی هم چندی‌پیش با تاکید بر بازنگری جدی در رشته‌ها گفته بود که این دانشگاه باید در مقاطع کاردانی و کارشناسی با توجه به مزیت‌ها و نیازهای منطقه به‌سوی آموزش‌های مهارتی و حرفه‌ای پیش رود.

علیرضا رهایی، معاون آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی هم در گفت‌وگو با «فرهیختگان» از سیاست دانشگاه آزاد اسلامی برای حذف رشته‌های زیان‌ده، در راستای کیفی‌سازی سخن گفت. به گفته او، بنابر تقاضاهای سنگینی که در سال 92 تا 94 در این دانشگاه مطرح شده بود تعداد زیادی رشته‌های مختلف در تمام واحدها ایجاد شده است؛ رشته‌هایی که در دو سال اخیر به‌تدریج با کاهش تقاضای دانشجو روبه‌رو شده و کلاس‌های آنها به حدنصاب نمی‌رسد. هرچند به گفته رهایی، برخی واحدها نیز به دلیل عدم وجود تعداد دانشجوی کافی در برخی از رشته‌ها تعطیل شده است. بر همین اساس یک بازنگری روی مجموعه فعالیت‌های آموزشی هرکدام از واحدها و استان‌ها در یک سطح بالاتر انجام گرفته و با نیازهای آمایشی مناطق هم مقایسه شده است.

آن‌طور که رهایی می‌گوید، در این دانشگاه تلاش شده ضمن ارزیابی رشته‌های پرطرفدار، کم‌طرفدار و رشته‌هایی که اصولا هیچ تقاضایی برای آنها نیست شرایط نیازهای منطقه‌ای هم در آنها دیده شود و با ملاحظه مسائل آمایشی بتوان رشته‌های قطعی هرکدام از واحدهای آموزشی را تعیین کرد.

به گفته معاون آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی، رشته‌های مشابه در واحدهای مجاور که تقاضای دانشجوی بسیار کمی دارد تجمیع خواهد شد تا تقاضای دانشجو در حداقل یکی از آن واحدهای مجاور به حدنصاب و قابل قبول برسد.

او می‌گوید: «این کار استان به استان در قالب 10 منطقه آمایشی بررسی و موضوع در منطقه‌ها نیز از نظر استان‌های مجاور همدیگر دیده شده است. فاز اول آن در برخی از استان‌ها مثل اصفهان از بهمن‌ماه امسال به مورد اجرا گذاشته شده است. بعد از اجرای این فاز آزمایشی امید است تا ایام تابستان شرایط رشته‌ها نهایی شود و برای تابستان امسال این طرح به‌طور کامل و جامع در تمام واحدهای دانشگاهی به اجرا گذاشته شود.»

به گفته رهایی، در جلساتی که در دو روز اخیر در وزارت علوم برگزار شد بحث تمدید یا قطعی‌کردن مجوزهای یک‌بار پذیرش در سطح کارشناسی‌ارشد و دکتری هم مطرح و قرار شده از همین هفته روند ارزیابی وضعیت رشته‌ها دنبال شود.

او در ادامه این گفت‌وگو از واحدهای زیان‌ده هم صحبت به میان آورد و گفت: «در واحدهایی که زیان‌ده هم نیستند رشته‌هایی داریم (مثل برخی از رشته‌های علوم پایه یا علوم انسانی) که کم‌طرفدار است و معمولا کلاس‌ها به حدنصاب نمی‌رسد. بنابراین این موضوع که رشته‌های زیان‌ده صرفا در واحدهای زیان‌ده باشند مطرح نیست. ما در برخی از واحدها که واحدهای زیان‌ده محسوب نمی‌شوند نیز رشته‌های کم‌طرفدار و حتی بدون تقاضا داریم.»

البته او تاکید کرد هیچ‌کدام از واحدهای زیان‌ده تعطیل نمی‌شوند. رهایی دراین‌باره توضیح داد: «بنا به تاکید رئیس هیات‌موسس و هیات‌امنای دانشگاهی هیچ واحدی قرار نیست تعطیل شود، حتی رشته‌ها هم قرار نیست تعطیل شوند و فقط ممکن است در یک مقطعی ظرفیت پذیرش در برخی از رشته‌ها صفر شود. به این معنا که اگر بین چند واحد مجاور تجمیعی صورت بگیرد و پذیرش در یک رشته و در یکی از آن واحدها انجام شود در بقیه واحدها ظرفیت صفر می‌شود و اگر در سال‌های آتی تقاضای پذیرش افزایش پیدا کند مجددا می‌توانیم این رشته‌ها را در واحدهای دیگر فعال کنیم.»

مطالب پیشنهادی
نظرات کاربران