در خیابان ولی‌عصر(عج) از فروشگاه‌های حاشیه خیابان مواد شوینده پای درختان ریخته می‌شود و ساختمان‌های بلند اجازه نمی‌دهد فتوسنتز درخت به خوبی انجام شود اما با این حال باید سبب‌شناسی شود که آیا عوامل زنده در نابودی درختان دخیل بوده‌اند یا عوامل مرده.

  • ۱۳۹۶-۱۲-۱۳ - ۱۶:۳۳
  • 00

سرطان مشکوک درختان خیابان ولیعصر(عج)

سرطان مشکوک درختان خیابان ولیعصر(عج)

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، ماجرای خیابان ولیعصر(عج) و درخت‌هایش از زمانی شروع شد که یک عده با کلنگ پای درختان چنار را می‌کندند، یک عده با فرغون خاک می‌آوردند و یک عده اره برقی به دست، درخت‌های خشکیده را می‌بریدند. قضیه در این خیابان از حدود دو سال پیش بودار شده است. نخستین موضع‌گیری‌ها در ارتباط با قطع این درختان مبنی‌بر این بود که درختان خشک‌شده قطع شده‌اند و هیچ درخت سبزی در خیابان ولیعصر(عج) قطع نشده است.

محمد حقانی، عضو سابق کمیسیون محیط‌زیست شورای اسلامی شهر تهران در گفت‌وگویی در سال 94 که با باشگاه خبرنگاران داشته است درخصوص قطع تعدادی از درختان خیابان ولیعصر(عج) از سوی شهرداری تهران اظهار می‌کند: «شهرداری تهران حق قطع هیچ درخت سبزی را در داخل شهر تهران ندارد و تمام درختان قطع شده در این خیابان خشک شده بودند.»  وی افزود: «متاسفانه وجود شرایط نامساعد‌ باعث شده تعدادی از درختان حاشیه خیابان ولیعصر(عج) خشک شود که شهرداری در حال قطع و خارج کردن تنه‌های خشک از زمین است.

شهرداری تهران قصد کاشت درختان جدید در زمان مساعد در محل را دارد.» در آذرماه سال جاری بود که ماجرای قطع درختان ولیعصر(عج) دوباره شروع شد و ساکنان این خیابان از خیابان کامران تا بالاتر از خیابان سپهبد قرنی متوجه شدند که شبانه بیش از ۵۰ درخت چنار ٧٨ساله قلع و قمع شده‌اند. علی‌محمد مختاری، مدیرعامل سازمان بوستان‌ها و فضای سبز شهرداری تهران در همان ماه از برکناری شهردار ناحیه ٢ منطقه یک به دلیل کوتاهی در عمل به وظایف خود در ماجرای قطع درختان خیابان ولیعصر(عج) خبر داد.

به گفته او قطع درختان این خیابان از سوی شرکت نگین‌خودرو انجام شده است. اما چندی پیش محمدعلی مختاری، مدیرعامل سازمان بوستان‌ها و فضای سبز تهران حرفی زد که درد قطع درختان را فراموش‌نکرده، درد دیگری بر دل دوستداران محیط‌زیست نهاد. او گفت چنارها «سرطان رنگی» گرفته‌‌اند که باید دانه‌دانه قطع شوند، در آتش‌ بسوزند و خاک‌شان عوض شود تا دوباره درختی به جای آن کاشته شود.

در همین راستا منصوره میرابوالفتحی، استاد بیماری‌شناسی گیاهی موسسه تحقیقات گیاه‌پزشکی اعلام کرده است: «از نظر بیماری‌شناسی گیاهی، بیماری‌ای به‌عنوان سرطان رنگی در درختان وجود ندارد و از واژه سرطان فقط در مورد مو که عامل آن گال باکتریایی است و به گال طوقه معروف است، اتفاق می‌افتد. منشا بیماری‌های درختان یا قارچ است یا ویروس یا باکتری و گال یک توده برجسته مثل زگیل است که روی طوقه درخت مو و اخیرا هم روی قلمه رزهای وارداتی دیده شده است. در مورد درختان چنار ولی‌عصر(عج) به نظر می‌رسد عامل مهم نابودی آنها به مسائل غیرزنده مربوط باشد؛ مثل درخت‌های چنار در حاشیه کاخ سعدآباد که بررسی‌های ما نشان داد به علت پاشیدن نمک در زمستان به ریشه آنان آسیب رسیده و باعث زرد و کوچک شدن برگ‌های آنها شده است.

در خیابان ولی‌عصر(عج) از فروشگاه‌های حاشیه خیابان مواد شوینده پای درختان ریخته می‌شود و ساختمان‌های بلند اجازه نمی‌دهد فتوسنتز درخت به خوبی انجام شود اما با این حال باید سبب‌شناسی شود که آیا عوامل زنده در نابودی درختان دخیل بوده‌اند یا عوامل مرده. مدتی قبل عده‌ای در مورد درخت‌های بلوط شمال حرف‌هایی زدند که بررسی‌های ما نشان داد ماجرا چیز دیگری بوده است.»

با این تفاسیر محمدعلی نجفی، شهردار تهران اعلام کرده است: «متاسفانه ۷۵۰ درخت قدیمی براساس مطالعاتی که صورت گرفته، دچار سرطان رنگی شده‌اند.»

شهردار تهران افزود: «این سرطان چاره‌ای جز جایگزینی درخت برای ما باقی نگذاشته است؛ بر همین اساس مجبور شدیم ۷۵۰ درخت میدان ولیعصر(عج) را جایگزین کنیم.»

نجفی تصریح کرد: «این درختان از دو، سه سال گذشته دچار آسیب شده‌اند که حتی براساس جدیدترین مطالعات علمی، امکان نجات ندارند و صرفا باید جایگزین شوند، اما چون نمی‌خواستیم به جای این درختان قدیمی، نهال بکاریم، تصمیم گرفتیم درخت‌هایی از اصفهان خریداری و وارد کنیم.»

وی بیان کرد: «در حال حاضر ۷۵۰ چنار ۱۰ تا ۱۵ ساله از اصفهان وارد شده که به تدریج جایگزین می‌شود.» شهردار تهران همچنین با اشاره به سختگیری‌ها در آسیب‌رسانی به درختان گفت: «تمام تلاش ما این است که در مدت حدود دو سال بتوانیم عدد درختان را به همان ۱۸ هزار برسانیم.»

اما سوال اصلی اینجاست که چرا شهرداری به جای چنارهای خشکیده و قطع شده خیابان ولیعصر(عج)، باز هم چنار می‌کارد؟ مگر قرار است داستان خشکیدگی چنارهای این خیابان با چند سال تاخیر، باز هم برای این چنارهای اصفهانی تکرار شود؟
 

* نویسنده : مهسا شمس‌کلائی روزنامه‌نگار
مطالب پیشنهادی
نظرات کاربران