
سید راضی نوری، عضو کمیسیون کشاورزی در واکنش به خبر نصف شدن تعرفه واردات گوشت گوساله به «فرهیختگان» گفت: «این اتفاق باعث افزایش واردات گوشت گوساله به کشور میشود. هرچه واردات بیشتر باشد، ضرر و زیان تولیدکننده داخلی نیز بیشتر میشود.
ایرانیها گوشت کمتر میخورند، بیشتر وارد میکنند

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، یکشنبه عصر خبر رسید براساس مصوبه هیات دولت، تعرفه واردات گوشت گوساله از 26 درصد به 12 درصد رسید. هنوز دلیل این اقدام، آن هم از سوی دولت مشخص نشده، اما کارشناسان این اتفاق را برای صنعت دامداری ایران خطرناک و ناخوشایند توصیف میکنند.
زیان تولیدکننده ایرانی !
سید راضی نوری، عضو کمیسیون کشاورزی در واکنش به خبر نصف شدن تعرفه واردات گوشت گوساله به «فرهیختگان» گفت: «این اتفاق باعث افزایش واردات گوشت گوساله به کشور میشود. هرچه واردات بیشتر باشد، ضرر و زیان تولیدکننده داخلی نیز بیشتر میشود. با این اقدام شک نکنید که تولیدکننده گوشت قرمز ایرانی متضرر میشود.» وی افزود: «هر چقدر تعرفه کاهش یابد، باعث میشود واردکننده تشویق شود و تولید داخلی متضرر شود.» وی افزود: «باید این کاهش تعرفه را برای تامین نهادههای اولیه تولیدکنندگان گوشت قرمز تخصیص داد تا تولیدکننده تشویق به تولید بیشتر شود و قیمت تمامشده تولید نیز پایین بیاید.» نوری تصریح کرد: «بهجای اینکه تعرفه را از 26 به 12 درصد کاهش دهیم و این مابهالتفاوت را تقدیم واردکننده کنیم تا تولید را خفه کند، این کاهش را برای تامین نهادههای تولیدکننده درنظر میگرفتیم.» عضو کمیسیون کشاورزی تاکید کرد: «دولت باید در این زمینه تجدیدنظر کند تا با تشویق تولیدکننده افزایش تولید را در سالهای آینده داشته باشیم.»
کاهش تعرفه به زیان دامدار داخلی است
سیدمحمدرضا طیبی نیز که خود به کار پرورش گاو گوشتی مشغول است، درباره کاهش تعرفه واردات به «فرهیختگان» گفت: «کاهش تعرفه بهطور قطع به زیان دامداران داخلی است. دولت یک طرف قضیه را میبیند و فقط به مصرفکننده توجه دارد، ولی با این تصمیم در درازمدت هر دو طرف متضرر میشوند.» طیبی افزود: «نیاز کشور به واردات آنچنان زیاد نیست. به جای این کار سازمان گوشت میتواند دامدار داخلی را تقویت کند تا مشکل برای همیشه حل شود. تعرفه راهحل مقطعی است.» وی ادامه داد: «باید مجلس دخالت کند و جلوی این روند را بگیرد، وگرنه با این تصمیم کاری از دست کسی ساخته نیست.»
کاهش تعرفه واردات، خدمتی به تولیدکننده خارجی
یکی از سنتهای نامیمونی که در دولتها برای کاهش قیمت محصولات کشاورزی- دامی وجود دارد، کاهش تعرفه واردات برای تنظیم بازار است. به عبارتی هرزمان که قیمت محصولی اعم از محصولات دامی یا کشاورزی بالا میرود، دمدستیترین اقدام برای کاهش قیمتها، کاهش تعرفه واردات است که منجر به افزایش واردات آن محصول به کشور میشود.
بااینحال بررسی قیمت دام کشتار طی اول شهریور تا 6 اسفندماه سال جاری نشان میدهد که در این مدت نهتنها قیمت محصول افزایش قابلتوجهی نداشته، بلکه طی تقریبا 6 ماه اخیر قیمت دام کشتار با کاهش 3.5 درصدی از 32هزار و 700 تومان به 31 هزار و 500 تومان رسیده است.
اما آیا کاهش تعرفه واردات منجر به تنظیم بازار و تعادل قیمت میشود؟
دکتر مهرداد باقری و دکتر بهاءالدین نجفی، از اساتید اقتصاد در پژوهشی با موضوع اثرات مخرب کاهش تعرفه واردات برنج روی میزان تولید داخلی به این نتیجه رسیدهاند که واردات گسترده محصولات کشاورزی بهطور آشکار تولیدکنندگان را جریمه و از جیب آنها به جیب مصرفکنندگان تزریق میکند. همچنین از طرفی کاهش تعرفه واردات، قبل از آنکه برنامههای وزارت جهاد کشاورزی برای کاهش هزینه تولید محصول داخلی تاثیر خود را بگذارد و کشاورزان را قادر به تولید محصول با قیمت ارزانتر کند، به معنای کمک به کشاورزان خارجی است تا بتوانند در شرایط نابرابر با کشاورزان ایرانی رقابت کنند، به این ترتیب احتمال ورشکستگی، عدم تحقق خودکفایی در تولید داخلی و وابستگی هرچه بیشتر به بازارهای خارجی ازجمله زیان تحمیلی به تولیدکنندگان ناشی از چنین تصمیمی است، بنابراین میتوان گفت کاهش تعرفه بهترین راه نخواهد بود، چراکه لطمات زیادی به کشاورزان وارد میکند.
تولید کاهش نیافته، کاهش تعرفه واردات معنایی جز نابودی تولید داخلی ندارد
یکی دیگر از توجیهات دولت در کاهش تعرفه واردات، کاهش میزان تولید محصولات است، بااینحال بررسی وضعیت تولید گوشت قرمز در کشور نشان میدهد دامداران ایرانی سالانه بیش از 830 هزار تن گوشت قرمز تولید میکنند که 90 درصد نیاز داخلی را تامین میکند. همچنین براساس آنچه که نمودار پایانی (ضریب خوداتکایی) نشان میدهد، در سال 95 نسبت به سال 94 بهبود یافته است و در سال جاری نیز به گفته رئیس مرکز اصلاح نژاد دام وزارت جهاد کشاورزی، برنامه ششم توسعه دولت را مکلف به کمک به افزایش تولید گوشت قرمز از رقم فعلی ۸۳۰ هزار تن به یکمیلیون تن در سال کرده است. حال اینکه توجیه دولت برای کاهش تعرفه چیست، خود داستانی در وادی دیگر دارد.
وارداتچیها اغلب گاوداریها را ورشکست کردند
نتایج دادههای آماری نشان میدهد در سالهای اخیر میزان واردات گوشت قرمز با وجود کاهش 25 درصدی سرانه مصرف داخلی، به میزان قابلتوجهی افزایشیافته است، چنانکه واردات گوشت قرمز از 91 هزار تن در سال 92 به 95 هزار تن در سال 95 و 105 هزار تن در 9ماهه سال جاری رسیده است. با توجه به روند صعودی واردات گوشت قرمز، به نظر میرسد در 12 ماهه سال جاری میزان واردات این محصول رشد بسیار زیادی خواهد داشت. اما واردات بیرویه برای هر کسی نانوآب داشت، برای فعالان بخش دامی جز ورشکستگی ارمغان دیگری نداشت، چنانکه دادههای آماری مرکز آمار ایران نشان میدهد، طی 16 سال اخیر تعداد گاوداریهای غیرفعال از دو هزار واحد به بیش از هفت هزار و 500 واحد در سال 95 رسیده است. نمودار پایانی تعداد گاوداریهای غیرفعال در سالهای مختلف را نشان میدهد. براساس این نمودار فقط در چهار سال اخیر نزدیک به 500 واحد گاوداری غیرفعال و تعطیل شدهاند. سوال این است که آیا تعطیلی واحد اقتصادی چیزی جز ضرردهی و اعمال سیاستهای غلط است؟ قطعا پاسخ منفی است، زیرا هیچ تولیدکنندهای از سود بدش نمیآید.
