نگرانی ریاض از اتحاد عربی جدید
محمد بن عبدالله آل‌ثانی، وزیر خارجه قطر نیز در جلسه بحث و گفت‌وگو در مجمع جهانی اقتصادی «داووس» گفت: «ما متاسفیم که شورای همکاری کشورهای حاشیه خلیج فارس به یک سازمان بی‌اثر تبدیل شده، در حالی که در گذشته نمونه‌ای برای انسجام و امید جهان عرب بوده است.»
  • ۱۳۹۶-۱۱-۰۸ - ۱۶:۵۲
  • 00
نگرانی ریاض از اتحاد عربی جدید
عربستان در خلیج فارس تنها ماند
عربستان در خلیج فارس تنها ماند
به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، حملات مکرر مقامات سعودی به کویتی‌ها به دلیل ارتباط گرم این کشور با قطری‌ها رو به افزایش است؛ این در حالی است که مقامات کویتی نیز طی روزهای اخیر موضع‌گیری‌های تندی در قبال سعودی‌ها داشته‌اند. در عین حال دیدارهای دوجانبه و همکاری اقتصادی میان کویت و دوحه اخیرا به شکل قابل توجهی افزایش پیدا کرده است. تحکیم و گرمی روابط میان قطر و کویت، نگرانی‌های عربستان را در قبال همکاری‌های مشترک میان کویت و عمان در کنار دوحه برای ایجاد یک ائتلاف علیه کشورهای ضد قطر افزایش می‌دهد. عربستان نگرانی خود را طی روزهای گذشته از طریق حمله‌های رسانه‌ای گسترده و بی‌سابقه یکی از مقاماتش علیه یکی از وزرای کویتی نشان داد. این اتفاق باعث خشم مردم کویت شده و مقامات کویتی نیز موضع محکمی در قبال عربستان اتخاذ کرده‌اند.


 ایجاد اتحاد عربی علیه ائتلاف سعودی

ماجرا از جایی شروع شد که در پی سفر «خالد الروضان»، وزیر مشاور کویت در امور جوانان به قطر و قدردانی وی از امیر قطر به دلیل حمایت از ورزش کویت، «ترکی آل‌شیخ» مشاور دیوان پادشاهی عربستان در صفحه توییتر خود الروضان را «مزدور قطر» خوانده بود. این اظهارات با واکنش خصمانه کویت روبه‌رو شده و درخواست شد که از مشاور دیوان پادشاهی عربستان به صورت رسمی شکایت شود. «محمد الجبری»، وزیراطلاع‌رسانی و رسانه کویت هم تمام کنسرت‌های هنرمندان سعودی را که تایید‌کننده مواضع عربستان بودند، لغو کرد و برخی هنرمندان عربستانی را نیز از انجام هرگونه فعالیت فرهنگی در کویت منع کرد.

 احضار سفیر عربستان برای توبیخ

در همین راستا، «خالد الجارا...» معاون وزیر امور خارجه کویت با «عبدالعزیز الفایز» سفیر عربستان سعودی، پس از این اتفاقات ‌دیدار کرد. به‌زعم وزارت خارجه کویت، این دیدار در پی احضار سفیر عربستان نبوده بلکه در چارچوب «جلسات معمول برای بحث درباره روابط دوجانبه و آخرین تحولات در منطقه» بوده است. اما وزیر کویتی در حاشیه مراسمی در سفارت هند اذعان کرد که در دیدار با سفیر عربستان، درباره اهانت مشاور دیوان پادشاهی به مقامات کویت ابراز تاسف کرده است. وی گفت: «ما تاسف و سرزنش خود را به سفیر عربستان ابلاغ و این اهانت مقام سعودی را تقبیح کردیم زیرا این مساله روابط برادرانه و دوستانه ما را خدشه‌دار می کند.» تحکیم روابط میان کویت و قطر باعث شده است که موضع این کشور در قبال اهانت‌های مکرر ریاض و ابوظبی، بیش از پیش شدیداللحن شود. علاوه‌بر این، شک و تردید عربستان را درباره توافق غیرعلنی کویت – عمان در کنار قطر دو برابر می‌کند. موضع جدی کویت می‌خواهد به عربستان بفهماند که کویت یک «دولت میانجی» است و به هیچ‌وجه با کشورهای تحریم‌کننده قطر همراهی نمی‌کند.

 همکاری اقتصادی دوجانبه

پس از بازدید هفته گذشته «خالد العطیه» مشاور دفاعی پادشاه قطر از کویت و دیدار با «صباح الاحمد الجابر الصباح» پادشاه این کشور، «ناصر صباح الاحمد الصباح» فرزند ارشد پادشاه کویت نیز در راس هیاتی نظامی برای گفت‌وگو با «تمیم بن حمد آل‌ثانی» و مسئولان قطری به دوحه رفت. «‌علی ثنیان الغانم»، رئیس اتاق بازرگانی و صنایع کویت در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت که هدف از دیدار مقامات دو کشور ایجاد راهکارهای همکاری در پروژه‌های مشترک برای دستیابی به توسعه اقتصادی بیشتر بین دو کشور بوده است. الغانم ارتباط این دیدار با بحران قطر را رد کرد و گفت که ما کشوری را بر کشور دیگر ترجیح نمی‌دهیم و کویت با تمام کشورهای حاشیه خلیج فارس به صورت یکسان همکاری می‌کند.

 تغییر سیاست اقتصادی

برگزاری انجمن اقتصادی کویتی- قطری در سایه تلاش‌های دوحه برای تقویت روابط خود با متحدان و دوستانش در منطقه با هدف مقابله با تاثیرات منفی تحریم تحمیل شده بر دوحه از ماه ژوئن 2017 است. خلیفه بن جاسم آل‌ثانی، رئیس اتاق بازرگانی قطر گفته قرار است هیات اقتصادی قطری در کویت درباره تمام بخش‌های اقتصادی اعم از صنعتی، خدماتی و گردشگری گفت‌وگو و همکاری کنند. در همین راستا «علی شریف العمادی»، وزیر دارایی قطر نیز اعلام کرد که محاصره تحمیل‌شده بر کشورش، فرصت‌های بزرگی را برای قطر ایجاد خواهد کرد. انتظار می‌رود که اقتصاد و سیاست اقتصادی قطر نیز در آینده تغییر کند و انعطاف‌پذیرتر شود.

 ناامیدی از شورای همکاری خلیج فارس

وزیر اقتصاد قطر همچنین در یک مصاحبه تلویزیونی گفت که پیش از تنش روابط با کشورهای عربستان، بحرین و امارات تمام اقدامات سیاسی و اقتصادی قطر در راستای «ادغام و اتحاد کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس» بود ولی امروز تمام فعالیت قطر بر «چگونگی حفظ خودکفایی و عدم وابستگی به دیگر کشورها» متمرکز است. محمد بن عبدا... آل‌ثانی، وزیر خارجه قطر نیز در جلسه بحث و گفت‌وگو در مجمع جهانی اقتصادی «داووس» گفت: «ما متاسفیم که شورای همکاری کشورهای حاشیه خلیج فارس به یک سازمان بی‌اثر تبدیل شده، در حالی که در گذشته نمونه‌ای برای انسجام و امید جهان عرب بوده است.»

 

* نویسنده : هنادی‌ جمعه‌فلاحیه روزنامه‌نگار

مطالب پیشنهادی
نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰