سرپرست گروه کر فلوت تهران در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:
گروه کر «فلوت تهران» در تازه‌ترین کنسرت خود به اجرای قطعاتی از موتزارت، ‌ویوالدی، ‌برامز، ‌ادواردگریک، ‌چایکوفسکی، ‌بورن، ‌دی‌وراک و حشمت سنجری پرداختند. به بهانه برگزاری این کنسرت با فیروزه نوایی به گفت‌وگو نشسته‌ایم.
  • ۱۳۹۶-۱۰-۲۷ - ۱۲:۴۰
  • 00
سرپرست گروه کر فلوت تهران در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:
موسیقی کلاسیک به‌رغم تمام بی‌مهری‌ها به مسیر خود ادامه می‌دهد
موسیقی کلاسیک به‌رغم تمام بی‌مهری‌ها به مسیر خود ادامه می‌دهد

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، گروه کر «فلوت تهران» که در سال‌های اخیر یکی از گروه‌های مطرح در عرصه موسیقی کلاسیک به شمارمی‌رود، طی روزهای اخیر در سی‌و‌سومین جشنواره موسیقی فجر به اجرای برنامه پرداخت. سرپرستی این گروه را فیروزه نوایی و رهبری آن را سعید تقدسی به‌عهده داشته‌اند. گروه کر «فلوت تهران» در تازه‌ترین کنسرت خود به اجرای قطعاتی از موتزارت، ‌ویوالدی، ‌برامز، ‌ادواردگریک، ‌چایکوفسکی، ‌بورن، ‌دی‌وراک و حشمت سنجری پرداختند. به بهانه برگزاری این کنسرت با فیروزه نوایی به گفت‌وگو نشسته‌ایم.

اگرچه اجرای گروه کر فلوت تهران در جشنواره مانند سال‌های قبل با اقبال خوبی از سوی دوستداران موسیقی کلاسیک مواجه شد، ولی این‌طور به نظر می‌رسد که اساسا موسیقی کرال چندان که باید در کشور ما شناخته‌شده نیست و درعین‌حال با مشکلاتی هم مواجه است. نظر شما دراین ‌باره چیست؟

من هم با این مساله موافقم که موسیقی کر نتوانسته در قیاس با دیگر شاخه‌های موسیقی در جامعه دیده شود. ولی فراموش نکنیم در سال‌های اخیر به‌رغم تمام محدودیت‌ها و افت‌و‌خیزهایی که بر سرراه این عرصه بوده، نیروی انسانی متخصص و زبده‌ای در این رشته، به‌ویژه در دانشکده‌های موسیقی تربیت شده‌اند که بخشی از آنها توانسته‌اند جذب ارکسترها شوند و قابلیت‌های خود را در موسیقی کر به معرض دید مخاطبان بگذارند. البته یکی از تفاوت‌هایی که گروه کر فلوت تهران با سایر گروه‌های کر دارد این است که گروه ما از ابتدای شکل‌گیری تا امروز مبتنی‌بر موسیقی بدون‌کلام بوده است. ولی به‌طور کلی درباره این نوع از موسیقی باید گفت چندان که باید نتوانسته در معرض بروز و ظهور مخاطبان جامعه قرار بگیرد. اگرچه به نظر من موسیقی کلاسیک هم از ژانرهایی است که نیازمند شناخت بیشتری در جامعه است. خوشبختانه در سال‌های اخیر، گرایش مخاطبان به‌ویژه جوانان نسبت به موسیقی کلاسیک بیشتر شده و به تبع آن، می‌بینیم تعداد اجراها نیز در تهران و پایتخت از این رهگذر افزایش یافته که طبعا این مساله خوشایندی به شمار می‌رود.

با توجه به اینکه هنرمندی هستید که به واسطه برگزاری کنسرت‌های متعدد به خارج از کشور زیاد سفر کرده‌اید، فکر می‌کنید امروز موسیقی ایران توانسته به استانداردهای موسیقی جهانی نزدیک شود؟

به‌طور قطع موسیقی ما هنوز با مولفه‌های جهانی فاصله زیادی دارد. البته این مساله فقط مختص موسیقی نیست و در سایر حیطه‌های فرهنگی و هنری هم به دلیل مشکلات و نواقصی که وجود داشته نتوانسته‌ایم به سطح مطلوب دست یابیم. آنچه مسلم است اینکه در گذر زمان به موسیقی در ایران به دلیل گسست‌های تاریخی، ضربات زیادی وارد شده و طبعا مرتفع کردن آسیب‌هایی که از رهگذر به حاشیه رانده شدن موسیقی در برخی برهه‌های زمانی به وجود آمده زمانبر است. بنابراین نمی‌توان انتظار داشت که کمبودهایی که در موسیقی امروز وجود دارد در بازه زمانی کوتاهی برطرف شود. اما به نظر می‌رسد سیاستگذاران فرهنگی می‌توانند در بسترسازی و اساسا پدید آوردن زمینه‌های لازم نسبت به شناخت موسیقی، خاصه موسیقی کلاسیک نقش زیادی داشته باشند.

برخی از هنرمندان اشاره می‌کنند که موسیقی جدی در حال‌حاضر در سایه موسیقی پاپ قرار گرفته، نظر شما چیست؟

من با این گروه از هنرمندان هم‌عقیده‌ام و فکر می‌کنم موسیقی جدی در ایران از این منظر لطمات زیادی خورده است. ضمن اینکه به دلیل نبود شناخت و دانش کافی نسبت به این وادی، اغلب مخاطبان جذب موسیقی پاپ می‌شوند. چه‌بسا گاه دیده می‌شود در جریان برگزاری یک کنسرت موسیقی پاپ، در مدت زمان کوتاهی تمام بلیت‌ها به فروش می‌رود. درست است که گروه کر فلوت تهران هم به‌عنوان گروهی که سال‌هاست دارد به فعالیت مستمر در موسیقی می‌پردازد به وقت برپایی کنسرت، تمام بلیت‌هایش به فروش می‌رود و با اقبال گسترده مخاطبان روبه‌رو می‌شود، اما باید بپذیریم مشکلاتی که در حیطه موسیقی کلاسیک، موسیقی نواحی و موسیقی اصیل ایرانی وجود دارد، به‌مراتب بیشتر از مسائلی است که در موسیقی پاپ به چشم می‌خورد.

مثل چه مشکلاتی؟

یکی از این مشکلات نبود سالن استاندارد برای اجرای کنسرت است. ما واقعا دلمان می‌خواست امسال در جشنواره موسیقی فجر در تالار وحدت به اجرای کنسرت بپردازیم، ولی مشکلاتی باعث شد نتوانیم در این سالن کنسرت دهیم. دلیلش هم این است که تالار رودکی کوچک است و طبعا ظرفیت محدودی برای پذیرش مخاطبان دارد. درحالی که به‌رغم تمام بی‌مهری‌ها و بی‌توجهی‌هایی که نسبت به موسیقی کلاسیک در این سال‌ها شده، این حوزه هنوز مخاطبان خاص خود را دارد که برنامه‌هایی مثل کنسرت گروه فلوت تهران را دنبال می‌کنند و تمایل دارند در این برنامه‌ها حضور یابند. اگرچه باید به این نکته هم اشاره کرد اجاره‌بهای تالارهای رودکی و وحدت در شرایط عادی و خارج از جشنواره، بالاست و طبعا از عهده هر هنرمندی برنمی‌آید.

اگر ممکن است درباره روند فعالیت‌های گروه کر فلوت تهران هم صحبت کنید؟

بی‌راه نیست اگر بگویم با وجود تمام محدودیت‌ها و مشکلات، گروه کر فلوت تهران توانسته محبوبیت زیادی در بین مخاطبان به دست بیاورد. نکته مهم درباره این ارکستر آن است که ما تلاش کرده‌ایم آموخته‌هایمان را در اختیار نسل جوانی که در این سال‌ها به گروه ما پیوسته‌اند بگذاریم.

 

* نویسنده : آزاده صالحی روزنامه‌نگار

مطالب پیشنهادی
نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰