

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، بیژن عبدالکریمی، استاد فلسفه دانشگاه آزاد اسلامی که چندی پیش با گفتههایش در مورد مقایسه یک فیلسوف و یک فوتبالیست خبرساز شده بود، این بار در یک تحلیل کلیتر به سراغ پدیده «سلبریتیسم» رفته و با زبان صریحی که اهل فلسفه به آن شهرهاند به نقد آن پرداخته است.
عبدالکریمی ابتدا سخن خود را با جایابی «فرهنگ» در عصر ما آغاز میکند و با بیان اینکه در دوران مدرن همه چیز پوپولیستی میشود، میگوید: «یکی از ویژگیهای دوره جدید این است که مفهوم آموزش معنای خاصی مییابد، یعنی آموزش محدود به آموزش تکنولوژیک میشود و کارکرد فرد در ساختار مطرح میشود. در این میان، مفهوم فرهنگ به معنایی که در دوران ماقبل مدرن وجود داشت، کمکم به حضیض میرود در حالی که امروز میتوانیم از مرگ فرهنگ صحبت کنیم یعنی فرهنگ امروز تبدیل به یک مقوله لوکس و حاشیهای شده است.»
این استاد فلسفه در ادامه صحبتهای خود با اشاره به اینکه در این روزگار دیگر روشنفکر کسی نیست که قهرمان، الگو و پیشآهنگ خلق باشد، میگوید: «زندگی روشنفکر توسط عموم مردم مورد استهزاء قرار میگیرد و در تلقی مردم، روشنفکران به مثابه دنکیشوتهای بیعرضهای هستند که نتوانستهاند به زندگی مالی مناسبی دست پیدا کنند. در چنین فضای تهیای که پول، یگانه معیار ارزشهاست، شخصیتهای دروغین نظیر سلبریتیها (هنرپیشهها، فوتبالیستها، دلقکها و... ) فضای فرهنگی را اشغال میکنند.»
عبدالکریمی سلبریتیها را شخصیتهایی دروغین میپندارد، چراکه حامل هیچ یک از ارزشهای انسانی نیستند و وجودشان وجودی رسانهای است که به محض اینکه دوربین از روی آنها برداشته میشود این وجود فرومیریزد. او در پایان ظهور سلبریتیها را نشانه کوچکی از روندهای کلی و کلان فرهنگی در زمانه مرگ فرهنگ تلقی میکند که زاییده مرگ همه ارزشهای متعالی و بیبنیاد شدن اخلاق است که خود نتیجه فروافتادن فلسفه غرب به دامن نهیلیسم است.
