

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، شاید اگر سری به خیابان 16 آذر در مجاورت دانشگاه تهران بزنید و از صدها دانشجویعابر، علت نامگذاری این روز را بپرسید؛ بسیاری اظهار بیاطلاعی کنند و بسیاری با پاسخی طنزآلود از جواب دادن به این سوال طفره بروند.
یافتن چرایی نامگذاری روز 16آذر بهعنوان روز دانشجو وظیفه سنگینی است که نهتنها دانشجویان، بلکه همه آحاد ملت ایران باید در رسیدن به فلسفه آن تلاش کنند. اواسط سال 32 بود که کشور با توجه به کودتای آمریکایی آبستن حوادثی تلخ شد. دکتری افتخاری حقوق دانشگاه تهران که بنا بود با توجه به سفر ریچارد نیکسون (معاون رئیسجمهور وقت آمریکا) به او اهدا شود، ناشی از قصد رژیم منحوس پهلوی برای به رخ کشیدن قلدرمآبی خود به آحاد ملت ایران بود. آن هم درست بعد از اینکه فرجام اعتماد به آمریکا باعث سرنگونی دولت مصدق و روی کار آمدن مجدد دیکتاتوری مطلق شده بود؛ موضوعی که بغض دانشجویان سال 32 دانشگاه تهران را ترکاند و موجب شد آستانه تحمل آنان در اعتراض به این حرکت لبریز شود و دهان به اعتراض بگشایند؛ اعتراضی که منجر به شهادت قندچی، بزرگنیا و شریعترضوی شد. 16 آذری که همهساله توسط تشکلهای دانشجویی بهمنظور زنده نگهداشتن یاد و خاطره شهدای دانشجو ارج نهاده میشود تا استکبارستیزی دانشجویی برای قشر فرهیخته دانشجو تبیین شود. اخیرا البته عمدهبرنامههایی همایشگونه در قالب سخنرانیها و بزرگداشتها در سطح دانشگاهها دیده میشود که متاسفانه با جشن و پایکوبی در قالب استندآپ کمدی، جنگ شادی و موسیقی زننده همراه است که هیچ سنخیتی با اصول آرمانی روز دانشجو نداشته و ندارد.
در این بین اما تشکلهای یکبار مصرف سیاسی ازجمله عواملی هستند که بیشترین تاثیر را در زرد کردن و انحراف روز دانشجو دارند. تشکلهای معلومالحالی که چون پیادهنظام احزاب سیاسیاند به صورت کاملا یکطرفه حرفهایی در برنامههای خود میزنند که نسبتی با اهداف یک دانشجوی انقلابی ندارد. هرچند در مورد علیت این مساله نیز میتوان گفت برخی مسئولان دانشگاهها نیز، ترجیح را بر این میگذارند که روز دانشجو با سکوت سیاسی سپری شود، پس معلول این ترجیح برگزاری برنامههایی است که قطعا خروجی آن به ابتذال کشاندن روز دانشجو و توهین به جایگاه شهدای دانشجو است.
موضوعی که شدیدا نادرست است و باید آسیبشناسیهای اساسی در قبال آن صورت گیرد؛ مسالهای که باعث میشود دانشجو و دانشگاه سیاسی نباشد که به فرموده رهبر فرزانه انقلاب «خدا لعنت کسانی را که نمیخواهند دانشگاه سیاسی باشد.» نکته جالب در قبال اینگونه مسائل این تشکلهای یکبار مصرف سیاستزده اینجاست که این مدعیان و اتهامزنندگان به جریان انقلابی جنبش دانشجویی، خود سالیان گذشته نقش اصلی را در برپایی همین برنامههای زرد و اردوهای مختلط ایفا کردند و موجب تحریف و به ابتذال کشاندن جایگاه و شأنیت روز دانشجو شدند. درحالی که در طرف مقابل، جریان ارزشی جنبش دانشجویی تمام سعی و تلاش خود را برای تبیین شاخصههای انقلابیگری و آرمانهای انقلاب اسلامی کرده است.
یقینا 16 آذر سال 32 لحظه تولد شعار «مرگ بر آمریکا» در دانشگاه بوده که موجب تحولی عظیم در سطح جامعه برای حرکت در مسیر انقلاب شد.پس روز دانشجو، روز تبیین ماهیت استکبارستیزی و مقابله همهجانبه با نفوذی است که دشمن آن را برای همین دانشگاهها هدفگذاری کرده است.
