

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، بحث جادو و جادوگری قدمتی به اندازه پیدایش ادیان و مذاهب دارد.
در اوستا و دینکرد و اوراد زرتشتی ترفندهای اهریمن در قبال اهورامزدا جادو و جادوگری خوانده شده و در واقع نفی شده است و اقدام به جادوگری عملی اهریمنی محسوب میشده است و در شاهنامه فردوسی که هویت ایرانی ماست نیز جادوان، ابزار تورانیان در قبال جنگ با ایرانیان است که مشتمل بر خدعه و نیرنگ است. بر این اساس شاهنامه نیز این عمل را مذموم میشمارد و غلبه فریدون بر ضحاک را غلبه بر جادو و جادوگری نام میبرد، در قرآن کریم نیز جادوگری تحت عنوان سحر در آیاتی چند تشریح و به کاربرد آن اشاره شده است، در داستانهای حضرات سلیمان، ابراهیم و موسی کاربرد جادو و سحر آورده شده و آن را ابزار شیطان دانسته است. علی(ع) میفرماید: «کسی که سحر بیاموزد کم یا زیاد کافر شده است و رابطه او با خداوند به کلی قطع میشود(وسایل الشیعه) ج12، باب 25.»
متاسفانه طی اعصار، شیاطین نیات مجعول خود را با ابزار جادو و در لوا و لفافه دین و مذهب با مردم سادهلوح مطرح و اعمال شر کردهاند، این شیاطین با تردستی و دستکاری، محیط حاکم را به نحوی چیدمان میکنند که سادهلوحان را شیفته و مجذوب خود میکنند درحدی که مخالفان مساله جادو و جادوگری به لحاظ در اقلیت قرار گرفتن جرات نفی و انکار آن را نداشته باشند و اکثرا از ترس برچسب خوردن ملحد و بیدین سکوت اختیار کرده و تنها ناظر اتفاقات شیطانی هستند.
حالا مساله و طرح سوال این است؛ مربیان در قبال اینگونه پدیدهها باید چه عکسالعملی داشته باشند؟
برای مواجهه با چنین پدیدهای باید در وهله اول آن را شناخت و تجزیه و تحلیل کرد.
پس از آن باید آن را در جلسهای برای بازیکنان و سایر ارکان تیم تشریح و تفسیر کرد. با استدلال و منطق نسبت به رفع شبهاتی که محیط بر آنها القا کرده است اقدام کرد، به نحوی که پس از پایان جلسه نقطه ابهامی در این خصوص برای کسی باقی نمانده باشد.
اگر قرار است مبحث جادوگری را نیز در تقسیمبندی مهارتهای فوتبالی قرار دهیم باید آن را در طبقهبندی مهارتهای ذهنی قرار دهیم. مهارتهای کنونی ذهنی به شرح ذیل هستند:
مهارت تدوین اهداف، اعتماد بهنفس و تعهد، واکنش به استرس و کنترل ترس، آرامسازی و نیروبخشی، تصویرسازی و تمرین ذهنی، تمرکز و طرح مسابقه.
اینها عوامل ذهنی هستند که در ورزش و فوتبال عینیت داشته و با انجام تمرینات مخصوص رشد و توسعه مییابند و قابلیت سنجش و اندازهگیری دارند. بحث جادوگری در پایگاههای آکادمیک و دانشگاهی از بعد از رنسانس جایگاهی در جریان تحقیقات ورزشی نداشته است و محلی از اعراب ندارد.
در جامعه فوتبال کشور ما نیز این مساله در تیمهایی خریدار دارد که مسئولان آن با جریانات آکادمیک آشنایی نداشته و ندارند و صدالبته قشرهایی که با کارکردهای اجتماعی فوتبال مخالف و با آن مشکل دارند هم به این مساله دامن میزنند.
در حال حاضر در کدامیک از تیمهای مطرح ما تمرینات ذهنی بهطور مستمر صورت میگیرد و توسعه آن ارزیابی میشود؟ وقتی جای تمرینات ذهنی در تیمهای ما خالی است، طبیعی است که جادو و جادوگر بهعنوان رقیب سنتی پا به عرصه گذاشته و گرد و خاک میکند.
جریان جادو و جادوگری با قدمت هزاران ساله به صورت فرهنگ درآمده است و برای تغییر آن نیاز به زمان و فرهنگسازی نوین است.
این فرهنگسازی از عهده و توان افرادی برخواهد آمد که مشخصا دارای آگاهی و شناخت از تاثیرات و کارکرد فرهنگ با ابزار فوتبال باشند.
فدراسیون فوتبال اخیرا در اطلاعیههایی اقدامات اصلاحی خود را و پیگیری در جریان ضد فساد توسط کمیته اخلاق را مطرح کرده است، در ادامه این روند پیشنهاد میشود کمیتهای تخصصی تشکیل شود و رئوس نحوه مبارزه با جادو و جادوگری را در باشگاهها مدون کنند و در نشستی با حضور نمایندگان کلیه باشگاهها مفاد موضوعه تشریح و تفهیم شود.
* نویسنده : سعید حفظیفر کارشناس فوتبال
