

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، آیین معارفه منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و تجلیل و تکریم وزیر و سرپرست پیشین این وزارتخانه دیروز با حضور اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهوری برگزار شد. در این مراسم که سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیسجمهوری، تنی چند از اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی، معاونان و مدیران وزارت علوم نیز در آن حضور داشتند، جهانگیری حکم انتصاب وزیر علوم از سوی حسن روحانی را به غلامی اهدا کرد. یکی از موضوعات مهمی که در این مراسم مطرح شد موضوع تکهتکه کردن آموزش عالی بود. مهر امسال بود که موضوع ادغام آموزش در یکجا مطرح شد و مجتبی شریعتینیاسر، معاون آموزشی وزیر علوم از پیگیری طرح ادغام آموزش پزشکی و غیرپزشکی کشور سخن گفت؛ پس از سخنان او وزیر بهداشت طی سخنانی صراحتا اعلام کرد وزارت بهداشت حاضر نیست آموزش پزشکی را با وزارت علوم ادغام کند. حالا پس از گذشت تقریبا یکماه از این اظهارات و در حالی که به نظر میرسید بحث بر سر این موضوع تمام شده، دیروز در این مراسم بار دیگر این موضوع مطرح شد و سیدضیاء هاشمی، سرپرست سابق علوم از آن انتقاد کرد. او صریحا اعلام کرد اینکه حوزهای را به دلیل پیوند با بیمارستانها به یک حوزه و حوزه دیگری را به دلیل پیوند با پالایشگاه به حوزه دیگر واگذار کنیم، درست نیست. با این اوصاف بهنظر میرسد بحث ادغام آموزش یکی از موضوعات جدی میان مسئولان آموزش عالی کشور است.
جهانگیری: مدیریت دانشگاهها نباید مدیریتی چندپاره باشد
اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیسجمهوری در این مراسم طی سخنانی با بیان اینکه توسعه کشور تنها از طریق توسعه علمی امکانپذیر است، گفت: «ضرورت و پیشنیاز اصلی توسعه پایدار و همهجانبه و رسیدن به افق چشمانداز، توسعه علمی است و کانون اصلی توسعه علمی، دانشگاههای کشور هستند.»
او دانشگاههای کشور را بهعنوان نقطه شناسایی مسائل کشور و محلی برای یافتن راهکارهای حل مسائل کشور معرفی کرد و گفت: «دانشگاههای کشور از ظرفیت و توانمندی بالایی برخوردارند و به همین دلیل انتظاری که از دانشگاهها برای کمک به حل مسائل کشور وجود دارد، انتظاری دستنیافتنی نیست.»
او با بیان اینکه نظام علمی کشور هم با شرایط مساعدی برای پیشرفت روبهرو است و هم با مشکلاتی در بخشهای مختلف مواجه است، افزود: «لازم است توجه ویژهای به مسائل دانشگاهها داشته باشیم و مشکلاتی را که نظام علمی و پژوهشی کشور با آن مواجه است، حل و فصل کنیم.»
جهانگیری با اشاره به سخن مقام معظم رهبری مبنیبر اینکه «اقتدار کشور مبتنیبر اقتدار علمی است»، گفت: «همه مسئولان کشور بر این موضوع اشتراکنظر دارند که توسعه علمی باید در دانشگاههای کشور دنبال شود.»
او با تاکید بر اینکه مدیریت دانشگاهها نباید مدیریتی چندپاره باشد، ادامه داد: «دانشگاهها باید در جذب استاد، بودجه و مدیریت امور استقلال داشته باشند و تلاش دولت همواره این بوده است که دانشگاهها از امنیت، استقلال و جایگاه مناسبی برخوردار باشند و استادان، دانشجویان و تشکلهای علمی و سیاسی نیز دارای احترام و شأن مناسب باشند.»
جهانگیری همچنین با تاکید بر اهمیت پارکهای علم و فناوری کشور گفت: «ما باید بهدنبال حل مساله بیکاری و اشتغالزایی برای جوانان تحصیلکرده باشیم تا فارغالتحصیلان دانشگاهی بتوانند از فرصت شغلی متناسب با تحصیلات خود برخوردار باشند و بازدهی مناسبی نیز برای کشور ایجاد کنند.»
او با تاکید بر اهمیت ارتباط صنعت و دانشگاه گفت: «اقتصاد کشور بهشدت به درآمدهای نفتی وابسته بوده که البته در سالهای اخیر از وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی کاسته شده و باید به این نکته توجه کنیم که تنها چیزی که میتواند جایگزین منابع طبیعی باشد و اقتصاد کشور به آن تکیه کند، فکر و دانش است و این همان موضوعی است که در اقتصاد مقاومتی تحتعنوان «اقتصاد دانشبنیان» بر آن تاکید شده است.»
غلامی: باید برای توانمندتر کردن فارغالتحصیلان برنامهریزی کنیم
منصور غلامی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری هم در این مراسم گفت: «با توانمندتر کردن فارغالتحصیلان دانشگاهها و مراکز آموزش عالی مبتنیبر شرایط و نیازهای روز و ایجاد انگیزهها و بسترهای لازم برای کارآفرینی و اشتغال آنها، میتوان سرعت ورود فارغالتحصیلان را به بخش تولید و صنعت، افزایش داد.»
او افزود: «توسعه ارتباط و تعامل دانشگاهها با بخش صنعت بهطور عام با بدنه جامعه است و باید دانشگاهها را جامعهمحور تعریف کنیم. مسائل و مشکلات جامعه باید با آمد و شد مسئولان، متخصصان و محققان بین جامعه و بخشهای دانشگاهی حل و برطرف شود. این امر بهطور خاص در درجه اول به رویکرد مسئولان صنعت و جامعه به سمت دانشگاهها و حضور مرتب و دائمی استادان و محققان در سطح جامعه برمیگردد.»
وزیر علوم با اشاره به اهمیت دیپلماسی علمی و همکاریهای علمی و بینالمللی با دانشگاهها و مراکز علمی و تحقیقاتی بزرگ جهانی تصریح کرد: «این امر اگرچه با تاخیر آغاز شد ولی شروع خوبی را در این زمینه داشتهایم. این حرکت میتواند با شتاب بیشتر و حمایتهایی که دولت محترم و نهادهای مسئول و ذیربط انجام میدهند گسترش بیشتری یابد.»
هاشمی: تکهتکه کردن آموزش عالی بهنفع کشور نیست
سیدضیاء هاشمی، سرپرست سابق وزارت علوم در مراسم معارفه وزیر علوم گفت: «تکهتکه کردن آموزش عالی بهنفع کشور نیست، اینکه حوزهای را به دلیل پیوند با بیمارستانها به یک حوزه و حوزه دیگری را به دلیل پیوند با پالایشگاه به حوزه دیگر واگذار کنیم، درست نیست.»
هاشمی گفت: «توجه به سرمایه اجتماعی و شاخصهای آن قابل تاکید است. یکی از دستاوردهای دولت یازدهم رشد مشارکت اجتماعی بود. احساس مسئولیت دانشگاه نیز از ضرورتهای دولت دوازدهم است.»
او ادامه داد: «باید زبان نسلهای جدید را بهخوبی درک کنیم زیرا عدم توجه به نسل جدید مانع مشارکت اجتماعی میشود. اگر ما نتوانیم منطق تحولات اجتماعی را درک کنیم از تحولات زمان عقب میمانیم.» سرپرست سابق وزارت علوم معتقد است در جامعه ما که یک جامعه رسانهای است، تحولات اجتماعی زیاد است و عقبماندگی از تحولات پست و مقام و جناح و گروه نمیشناسد و همه باید نسبت به تحولات درک و رویکرد درستی داشته باشند در غیر این صورت هزینههایی برای جامعه دارد.»
فرهادی: قصه بورسیهها ادامه دارد
آنطور که وزیر سابق علوم، تحقیقات و فناوری نیز در این مراسم گفته است، قصه بورسیهها با وجود اینکه تعیینتکلیف و تمام شدهاند، هنوز ادامه دارد.»
به گزارش «مهر»، محمد فرهادی گفت: «خوشحالیم که وزارت علوم تعیینتکلیف شد. زمانی که من تصدی وزارت علوم را قبول کردم در ابتدا با چالشهایی مواجه بودم و یک نوع بیثباتی وجود داشت. ۶۴ دانشگاه رئیس نداشت و با سرپرست اداره میشد که این دانشگاهها از دانشگاههای تراز اول و برتر گرفته تا دانشگاههای جدیدالتاسیس بودند. یکی از اقداماتی که صورت گرفت این بود که این دانشگاهها ساماندهی شدند.»
فرهادی ادامه داد: «از مسائل دیگر دوره قبل قصه بورسیهها بود که هنوز هم متاسفانه جریان دارد، با اینکه واقعا پرونده آنها بسته شده است.»
