به گفته «جیمز فیلیپس»، محقق ارشد مطالعات سیاست خارجی اندیشکده هریتج، خروج از برجام به ایران امکان می‌دهد به خواسته‌هایش برسد؛ تهران بعد از کسب مزایای ناشی از لغو تحریم‌ها از تعهدات آتی خود طبق برجام معاف می‌شود.
  • ۱۳۹۶-۰۷-۱۸ - ۱۵:۳۵
  • 00
پژوهشگر آمریکایی: لغو برجام به نفع ایران است
پژوهشگر آمریکایی: لغو برجام به نفع ایران است

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، «جیمز فیلیپس»، محقق ارشد مطالعات سیاست خارجی اندیشکده هریتج در پاسخ به این سوال که اگر وزارت خارجه آمریکا برجام را تایید نکند چه اتفاقی می‌افتد، می‌نویسد که عدم تایید برجام به‌صورت خودکار به لغو توافق هسته‌ای منجر می‌شود، اما زمینه را برای بررسی شروط و نتایج توافق هسته‌ای ایران فراهم می‌کند. اعضای کنگره 60 روز فرصت دارند درباره این موضوع مذاکره کنند که آیا تحریم‌های هسته‌ای لغوشده تحت برجام از سر گرفته شود یا خیر. پیش از اینکه بحث و مذاکره آغاز شود، دولت ترامپ باید تصمیم بگیرد آیا به‌صورت یک‌جانبه توافق را لغو کند یا نواقص برجام را از طریق مذاکرات بیشتر برطرف سازد.

به گفته او، خروج از برجام به ایران امکان می‌دهد به خواسته‌هایش برسد؛ تهران بعد از کسب مزایای ناشی از لغو تحریم‌ها از تعهدات آتی خود طبق برجام معاف می‌شود. واشنگتن می‌تواند به‌صورت یک‌جانبه تحریم‌ها را وضع کند اما اگر ثابت نشود ایران مرتکب نقض ماهوی در برجام شده؛ آمریکا نمی‌تواند از شورای امنیت توقع داشته باشد تحریم‌های سازمان ملل را مجددا وضع و اجرا کند.

این پژوهشگر اندیشکده هریتج می‌نویسد که دولت آمریکا می‌تواند نواقص توافق را اصلاح و از کنگره درخواست کند برای یک دوره زمانی مشخص اعمال مجدد تحریم‌های هسته‌ای را به تعویق بیندازد تا مشخص شود آیا اصلاح توافق هسته‌ای ممکن و عملی است یا خیر. این اقدام سخت خواهد بود، زیرا تهران از انجام هرگونه مذاکره مجدد امتناع می‌کند.

وی با تاکید بر اینکه به محض اینکه دولت توافق را رد کند و کنگره مجبور شود تحریم‌ها را مجددا اعمال کند، تهران از مذاکره مجدد خودداری خواهد کرد، به دولت آمریکا پیشنهاد می‌کند که کاخ سفید برای افزایش اهرم نفوذش جهت انجام مذاکره دیپلماتیک از کنگره بخواهد در صورت لزوم و برای جلوگیری از فعالیت هسته‌ای ایران، مجوز استفاده از نیروی نظامی را بدهد. دولت باید به‌شدت بر بازرسی پایگاه نظامی پارچین اصرار داشته باشد و اگر ایران به بازرسان بین‌المللی اجازه بازرسی از پایگاه‌های نظامی مورد نظر را ندهد، تحریم‌های سازمان ملل باید از سر گرفته شود.

فیلیپس مدعی است مذاکره مجدد تنها در صورتی ارزشمند است که به‌طور دائم مانع از دسترسی ایران به تسلیحات هسته‌ای شود و مستلزم این است که:

 ایران از انجام فعالیت‌های غنی‌سازی اورانیوم و تولید پلوتونیوم منع شود

 بخش‌های اساسی زیرساخت هسته‌ای ایران، خصوصا تاسیسات غنی‌سازی اورانیوم فردو و نطنز و رآکتور آب سنگین اراک تخریب شود

 بازرسی‌های قوی بر مبنای «هر زمان، هر کجا» و نظارت بلادرنگ بر تاسیسات هسته‌ای ایران انجام شود

 از اینکه ایران در زمینه فعالیت‌های سلاح‌سازی گذشته‌اش سابقه منفی ندارد اطمینان حاصل شود

 اگر مشخص شود ایران تقلب می‌کند، یک فرآیند واضح و سریع برای اعمال مجدد تمام تحریم‌ها تعیین شود.

مطالب پیشنهادی
نظرات کاربران
تعداد نظرات کاربران : ۰