

به گزارش «dnaindia» این بار جهان با معضل تازهای به نام «نهنگ آبی» روبهرو شده است که تاکنون موارد متعددی از مرگ و خودکشی در دنیا در ارتباط با این بازی گزارش شده است. با بالا رفتن این آمار در بسیاری از کشورها، منع استفاده از گوشیهای هوشمند در مدارس و دانشگاهها صادر و هشدارهایی پیرامون این بازی در رسانهها و فضای مجازی منتشر شده است تا مردم نسبت به این بازی آگاه شوند و در دام آن نیفتند. حالا وضع به جایی رسیده که در هفتههای اخیر، چالشی به نام «نهنگ آبی» به راه افتاده است.
آغاز راه
نهنگ آبی در سال 2013 از روسیه و با عنوان F57 آغاز به کار کرد و در سال 2015 باعث مرگ یک کاربر شد. فیلیپ بودیکین، دانشجوی سابق روانشناسی بود که از دانشگاه اخراج شد. شواهد حاکی از آن است که او طراح بازی نهنگ آبی بوده است. او هدف از طراحی این بازی را پاک کردن جامعه با اجبار افراد بیارزش به خودکشی دانست. این بازی مرگبار سال 2016 در روسیه بین نوجوانان رواج زیادی پیدا کرد تا اینکه یک روزنامهنگار در قالب گزارشی به آمار خودکشیهای مربوط به بازی نهنگ آبی پرداخت. این گزارش موجی از وحشت اخلاقی را در جامعه روسیه به راه انداخت. به دنبال آن، بودیکین به اتهام تحریک 16 دختر نوجوان به خودکشی، بازداشت شد. این امر منجر به تصویب قانون پیشگیری از خودکشی در روسیه شد و در نتیجه نگرانی جهانی در مورد پدیده بازی نهنگ آبی مورد توجه قرار گرفت.
در نهنگ آبی چه میگذرد؟
در بازی نهنگ آبی، افراد بعد از ثبتنام و ورود به فضای بازی، با عنوان نهنگ خطاب میشوند. طبق آمارهایی که تاکنون منتشر شده، در این باره هندوستان بالاترین شمار خودکشی را گزارش کرده است؛ بهطوری که حتی نصب این بازی روی گوشیهای هوشمند جرم تلقی میشود. این بازی اینترنتی 50 مرحله دارد. بیشترین مخاطبان آن را نیز نوجوانان تشکیل میدهند. براساس ارتباط بین بازیکنان یا شرکتکنندگان و مدیر طراحی شده است. آنها این بازی را در قالب مجموعهای از وظایف تعریف شده بهطور روزانه انجام میدهند و در انتها عکسی از خود ارسال میکنند تا بتوانند وارد مرحله بعدی شوند. در آخرین مرحله این بازی از کاربر درخواست میشود خودکشی کند. این وظایف در 50 مرحله طراحی شدهاند و طی 50 روز به اتمام میرسند. بهعنوان مثال در این وظایف از کاربر خواسته میشود هر روز صبح ساعت 4:20 دقیقه صبح از خواب بیدار شود، از ساختمان یا جایی بلند بالا برود و روی لبه آن بایستد، جمله خاصی را روی دست یا بازوی خود حک کند، برخی کارهای سری را انجام دهد، سوزنی را در بازو یا پای خود فرو کند، روی پلی بایستد، روی بازوی خود تیغ بکشد، طرح یک نهنگ را روی کاغذ بکشد، به موسیقی و ویدئوهای ترسناک و روانگردانی که توسط مدیر برای کاربر ارسال میشود، گوش دهد و تماشا کند. در هر مرحله کاربر باید از اتمام مرحله عکس بگیرد و برای مدیر ارسال کند. درنهایت در مرحله 50، مدیر از کاربر میخواهد از ساختمان بلندی پایین بپرد و نهنگ خود را بردارد.
به گزارش «wired» موج این بازی در دنیا به سرعت در حال گسترش است و کشورهای مختلف در این باره هشدارهای جدی به والدین دادهاند. تاکنون بیش از 100 نوجوان در دنیا در دام این بازی گرفتار شده و خودکشی کردهاند. دولتهای مختلف با ارسال نامههایی به مدارس نسبت به این بازی هشدار داده و خواستار ممنوعیت استفاده از این بازی توسط نوجوانان شدهاند تا بتوانند از این طریق مانع از به خطر افتادن جان نوجوانان در معرض خطر شوند. تمام اینها لزوم محافظت از کودکان و نوجوانان را در برابر خطرات دنیای مجازی نشان میدهد. متخصصان به والدین هشدار دادهاند در صورت مشاهده رفتارهای غیرعادی از جمله تنشهای شدید در نوجوانان و کودکان با مشاور مشورت کنید.
قربانیان نهنگ آبی
بازی نهنگ آبی بیش از هر چیز، نوجوانان افسرده را در جهان نشانه رفته است. هر چه این موج پیش میرود، آمارها نگرانکنندهتر میشود. در حالی که این موج ابتدا در روسیه شروع شد، تلاشهای زیادی برای حذف این بازی موسوم به «گروههای مرگ» انجام شد و همچنان هم ادامه دارد. اما هر روز در نقطهای از جهان شاهد بروز خودکشی نوجوانانی هستیم که با انجام دستورات این بازی به سوی مرگ میروند و خودکشی میکنند. این بازی بیشتر نوجوانان 10 تا 14 سالهای را نشانه رفته است که نشانههایی از افسردگی در آنها دیده میشود. این افراد مستعد تحتالشعاع قرار گرفتن از طریق این بازی هستند. تاکنون در آرژانتین، برزیل، بلغارستان، شیلی، چین، کلمبیا، جورجیا، هند، روسیه، ایتالیا، کنیا، پاراگوئه، پرتغال، عربستان سعودی، صربستان، اسپانیا، آمریکا، اروگوئه و ونزوئلا آمارهایی از خودکشی بین کاربران بازی نهنگ آبی گزارش شده است که در راس آنها هندوستان قرار دارد.
بهرغم شایعاتی که در روزهای اخیر مبنیبر خودکشی دو جوان ایرانی به دنبال بازی «نهنگ آبی» در فضای مجازی منتشر شده، رئیس اورژانس اجتماعی کشور این خبرها را رد کرده و مدعی شده است تاکنون هیچ موردی از خودکشی ناشی از بازی نهنگ آبی در کشور گزارش نشده است.
*نویسنده : ندا اظهری خبرنگار گروه دانشگاه
