معرفی کتاب
علامه امینی کتاب «الغدیر» پرمحتوا و متقن را با اشاره به ۱۱۰ تن از صحابه و ۸۴ نفر از تابعین پیامبر که حدیث غدیر را روایت کرده‌اند و پس از آن ۳۶۰ تن از راویان حدیث غدیر از قرن دوم تا چهاردهم را برمی‌شمارد.
  • ۱۳۹۶-۰۶-۱۶ - ۲۰:۳۲
  • 00
معرفی کتاب
معتبرترین کتاب درباره غدیر
معتبرترین کتاب درباره غدیر

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، تاریخ اسلام وقایع فراوانی را به خود دیده است که ثبت و ضبط آنها در گذر زمان با فراز و نشیب‌هایی همراه بود. نقاط مهمی همچون بعثت، غدیر، عاشورا و... که هر کدام به خودی خود نقطه‌های اوج تاریخ صدر اسلام محسوب می‌شوند.

اما حادثه غدیر که در حجه‌الوداع آخرین سال حیات دنیوی پیامبر اعظم(ص) اتفاق افتاد از منظر‌های گوناگونی مورد تحلیل و بررسی واقع شده است، چه در بین علمای شیعه و چه اهل تسنن و حتی افرادی از ادیان دیگر. در بین آثاری که درباره این واقعه به رشته تحریر در آمده کتابی با عنوان «الغدیر» برجسته‌تر از آثار دیگر به چشم می‌خورد که توسط عالم و مورخ شیعی علامه امینی به تالیف درآمده است.

علامه امینی این کتاب پرمحتوا و متقن را با اشاره به 110 تن از صحابه و 84 نفر از تابعین پیامبر که حدیث غدیر را روایت کرده‌اند و پس از آن ۳۶۰ تن از راویان حدیث غدیر از قرن دوم تا چهاردهم را برمی‌شمارد. در بخش‌ انتهایی کتاب هم اشعار شاعران مختلف را درباره این موضوع ذکر می‌کند. کتاب الغدیر ۲۰ جلدی است که ۱۱ جلد آن به زبان عربی چاپ شده ‌است.

علامه درباره سختی‌های تولید این اثر ارزشمند می‌گوید: «من برای نوشتن الغدیر، ۱۰هزار کتاب را از بای بسم‌ا... تا تای تمت خوانده‌ام و به ۱۰۰ هزار کتاب مراجعه مکرر داشته‌ام.»

این در حالی است که نویسنده برای جمع‌آوری احادیث و روایات خود سفرهای مختلفی به کشورهایی نظیر عراق، هندوستان، پاکستان، مغرب، مصر و کشورهای دیگر دنیا داشته و با استفاده از منابع کتابخانه‌ای آنها واقعه غدیر را از راویان اهل تسنن روایت کرده است.

قدرت اثباتی علامه در این کتاب به اندازه‌ای بالاست که خود با حسرت از نوشتن معارف امیرالمومنین(ع) می‌گوید: «روز قیامت با دشمنان امیرالمومنین مخاصمه خواهم کرد! همان‌طور که آنها وقت آقا را گرفتند، وقت مرا هم گرفتند؛ وگرنه می‌خواستم معارف امیرالمومنین را گسترش بدهم؛ اینها آمدند مرا وادار کردند که در اثبات امامتش کتاب بنویسم!»

از دیگر امتیازات کتاب الغدیر آن است که علامه امینی مطالعات گسترده‌ای را روی منابع مختلف در حوزه دینی و علمی داشت و منحصرا به منابع اسلامی رجوع نکرد. علامه برای نگارش الغدیر کلیه کتاب‌های تفسیری، روایی، تاریخی، رجالی، انصاب، لغت و دواوین شعری را با دقت، مورد مطالعه قرار داد. با عنایت به همین موضوع است که علامه امینی خود در ابتدای الغدیر نوشته‌ است: «الغدیر فی الکتاب والسنه والادب. کتابٌ دینی، علمی، فنی، تاریخی، ادبی، اخلاقی.» که همین روش یکی از علل اصلی ماندگاری و بقای کتاب الغدیر است. از دیگر نکات حائز اهمیت درباره این اثر آن است که علامه امینی با استناد به راویان اهل تسنن این کتاب را به‌گونه‌ای ارائه کرده که در جهت وحدت مسلمانان است و اثبات ولایت حضرت امیرالمومنین علی(ع) پس از پیامبر و حوادث آن دوران را موجبات وحدت و انسجام جامعه اسلامی می‌داند.

مطالب پیشنهادی
نظرات کاربران