«فرهیختگان» از چالش در عیارسنجی طلا گزارش می‌دهد
سازندگان طلا در سنجش عیار واقعی دغدغه دارند، حال فکرش را بکنید مردم عادی چگونه می‌توانند از اینکه کلاه سرشان نرود، مطمئن باشند. البته این هم راه دارد و فرمول طلایی‌اش این است که مردم در فاکتور خرید، آن هم از مراکز مطمئن علاوه‌بر عیار، کد استاندارد را هم چک کنند.
  • ۱۳۹۶-۰۶-۱۶ - ۰۱:۲۲
  • 00
«فرهیختگان» از چالش در عیارسنجی طلا گزارش می‌دهد
تقلب طلایی
تقلب طلایی

به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، طلا، فلزی که برای خرید و فروش آن در کشور ما سالانه بیش از 136 هزار میلیارد تومان پول هزینه می‌شود، اما برخی رسانه‌ها از اشکال در عیار واقعی این فلز گرانبها خبر می‌دهند. اصولا عیار دقیق مصنوعات طلا، در آزمایشگاه‌های زیر نظر استاندارد انجام می‌شود و اگر غیر از این باشد، احتمال اینکه عیار طلای ساخته‌شده واقعی نباشد، بسیار زیاد است. مسلم بیات، مدیرکل سازمان استاندارد استان تهران می‌گوید، موارد تخلف در میزان عیار مصنوعات طلای ساخته‌شده در آزمایشگاه‌هایی که زیر نظر سازمان استاندارد نیستند، محرز شده است: «موارد تخلف و تقلب مشاهده می‌‌شود، ولی مطمئن باشید که رصدش به‌طور جدی توسط ما و همچنین اتحادیه طلا و جواهر انجام می‌شود. ما طی یکی دو سال گذشته بیش از پنج هزار بازرسی و نمونه‌برداری داشتیم، برای تمام سازندگانی که در قالب صنعتی کار می‌کنند و همچنین کارگاه‌های سنتی و دستی، کدهای شناسایی را در نظر گرفتیم، به‌گونه‌ای که هیچ سازنده‌ای امروز بدون کد شناسایی مجاز نیست مصنوعاتش را عرضه کند.»

هرچند عیار مورد استفاده در کشورهای عربی و شرق آسیا 24 است، اما مردم ما چندان به طلاهای زرد رنگ که عیار بیشتری دارد، علاقه‌مند نیستند و به همین دلیل است که بیشترین عیار طلا در کشور ما 18 است. سازندگان طلا می‌گویند طلای ساخته‌شده را صرفا در آزمایشگاه‌های سازمان استاندارد عیارسنجی کرده و کد استاندارد دریافت می‌کنند.

در کشور ما بیش از یکصد آزمایشگاه استاندارد برای تشخیص دقیق عیار طلا فعالیت دارد، اما با وجود این معدود سازندگانی که آلیاژهای دیگر را در ترکیب ساخت طلا به کار می‌گیرند، وجود دارند و طلای عیار پایین را به جای طلای 18عیار در بازار به فروش می‌رسانند. عباداله محمدولی، رئیس اتحادیه تولید‌کنندگان و صادرکنندگان طلا و جواهر کشور در این خصوص می‌گوید: «ما با این‌گونه موارد در ارتباطات و فعالیت‌های روزانه برخورد می‌کنیم که تذکرات و اخطارهای لازم از طرف متولیان امر داده شده است و در رابطه با اینکه آیا خطایی در این زمینه وجود دارد، نمی‌توانیم منکر شویم. مطمئنا افرادی هستند که از این موقعیت سوءاستفاده می‌کنند، ولی خیلی کم است. در چند ماه گذشته با مواردی برخورد کردیم و آنها را گاهی اوقات به مراجع زیرصلاح قانونی هم معرفی کردیم و گاهی اوقات هم اخطارهای کتبی دادیم که اگر صلاح باشد، مطمئنا برخوردهای قانونی خواهد شد.»

طلاهای ساخته‌شده در مراکز کارخانه‌ها و کارگاه‌های قانونی دارای کد و نشانی به نام همان سازنده است و آنها عیار همان طلای مورد استفاده خود را در آزمایشگاه‌های سازمان استاندارد رصد می‌کنند، لذا امکان تخلف در این کارگاه‌ها در حد صفر است. محمد کشتی‌آرای، رئیس اتحادیه فروشندگان طلا و جواهرات می‌گوید که نداشتن خلوص یکی از دغدغه‌های امروز سازندگان طلا است: «یکی از خواص طلا این است که مجددا به چرخه تولید برمی‌گردد، یعنی طلاهایی که بازخرید می‌شود، طلاهایی است که به تولید برمی‌گردد. خرد و عیارسنجی می‌شود. حالا ممکن است آن خلوص را که باید داشته باشد، به‌طور صددرصد نداشته و یک مقداری ناخالصی داشته باشد، در حالی که در کشورهای دیگر این طلاها به وسیله دستگاه‌های مخصوصی تجزیه شده و مجدد تبدیل به شمش طلا می‌شوند و در اختیار کارگاه‌های تولید قرار می‌گیرند، در صورتی که ما از این نظر مقداری در مضیقه هستیم، ولی خیلی از واحدهای بزرگ ما که دارای مهر و نشان استاندارد هستند، این موارد را در نظر می‌گیرند، یعنی طلاهایی را که بازیافت می‌شود، در دستگاه‌های ریپیمری ابتدا مجددا تجزیه می‌کنند و بعد به عیار 24 تبدیل و درنهایت آن را آلیاژ و عیاردهی جدید می‌دهند. بنابراین درصد خطا یا موارد اشتباه کم است که آنها را هم سازمان ملی استاندارد و هم سازمان بازرسان صنف طلا و جواهر به‌طور مرتب کنترل می‌کنند.»

مساله آنجا جدی می‌شود که بعضی از گواهی‌های اعطاشده، توسط آزمایشگاه‌های عیارسنجی بدون مجوز است و در کار آنها تقلب به وفور پیدا می‌شود. مدیرکل استاندارد تهران به تازگی از واحدهای تولیدی و صنفی مصنوعات طلا درخواست کرده که از خدمات آزمایشگاه‌های عیار‌سنجی دارای گواهی تایید صلاحیت بهره بگیرند و فریب آزمایشگاه‌های بدون مجوز را نخورند. مسلم بیات گفت: «آزمایشگاه‌های بدون مجوز، شناسنامه‌های تقلبی صادر می‌کنند که مردم متضرر اصلی این مساله خواهند بود.»

سازندگان طلا در سنجش عیار واقعی دغدغه دارند، حال فکرش را بکنید مردم عادی چگونه می‌توانند از اینکه کلاه سرشان نرود، مطمئن باشند. البته این هم راه دارد و فرمول طلایی‌اش این است که مردم در فاکتور خرید، آن هم از مراکز مطمئن علاوه‌بر عیار، کد استاندارد را هم چک کنند.

مطالب پیشنهادی
نظرات کاربران