به گزارش «فرهیختگان آنلاین»، امروزه هر چند پای فروشگاههای اینترنتی حسابی در زندگیها مردم باز شده، کلاهبرداریهای اینترنتی باعث شده است که مردم نتوانند به صورت کامل به نحوه خرید از فروشگاههای اینترنتی اطمینان پیدا کنند. البته پس از سالها که هزار فروشگاه اینترنتی شکل گرفت، سال گذشته متولیان امر، به فکر مجوز دادن به این فروشگاهها افتادند. سالها بود هر که هر چه خواست در هر سایتی فروخت؛ از قلیان و سیگار گرفته تا فروش حیوانات خانگی، از کالاهای اساسی تا لوکس. میرمهدی، رئیس اتحادیه فناوران رایانه تهران میگوید: «یک نفر که فروشگاه مجازی را روی یک سایت تاسیس میکند، میتواند از شیر مرغ تا جان آدمیزاد را در آن بفروشد و روی کالایی که عرضه میشود.»
وی درخصوص ارزیابی در زمان اخذ مجوز میگوید: «صاحبان این فروشگاهها به سایت وزارت صنعت، معدن و تجارت مراجعه و نماد الکترونیکی دریافت میکنند. زمانی که این افراد میخواهند نماد بگیرند نه کارشناسان وزارت صنعت، معدن و تجارت آنها را میبینند و نه اینها، آنان را میبینند.
در فضای مجازی محاسبه کنید، با وجود نزدیک به 900 هزار واحد صنفی که در قالب فروشگاههای مجازی فعالیت میکنند، اصلا امکان ارزیابی وجود ندارد و تمام کالاهایی که الان به صورت قاچاق به فروش میرسد و کالاهایی که دارای نقص فنی است به وسیله یک پیک موتوری در منزل خریدار تحویل میشود و خریدار از قبل هزینه آن را پرداخت کرده است.»از نظر پلیس فتا مجوزدار شدن این فروشگاهها نباید چیزی از هوشیاری مردم در موقع خرید اینترنتی کم کند. مردم باید غیر از بررسی صحت و سقم نماد اعتماد الکترونیکی دقت کنند که سایت فروشگاه با https:// شروع شود یا اینکه در قسمت تماس با ما در سایت، حتما آدرس و اطلاعات تماس فروشگاه را چک کنند تا امکان مراجعه حضوری برای خریدار وجود داشته باشد. البته وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم، لگوی هوشمندی طراحی کرده است که فعالیت این فروشگاه اینترنتی را قانونی میکند.
موسوی، معاون فناوری اطلاعات و رسانههای دیجیتال میگوید: «اگر بخواهید یک خرید مطمئن داشته باشید، بهتر است به لگوی هوشمندی که روی سایت قرار دارد، توجه کنید. وقتی روی این لگو کلیک کنید، تمامی مشخصات فرد دارنده سایت و زمینه تخصصیای که دارای مجوز در آن زمینه است به شما نشان داده میشود و شما میتوانید با بخشی که بهعنوان شکایت آمده است، نظرات خودتان را اعلام کنید. اما در کانالها، اگر وارد بخش پروفایل کانال شوید، کد شامد برای شما در دسترس است. اگر کد شامد وجود نداشته باشد، مسلم است که نمیشود صددرصد به آن کانال اعتماد کرد. اما اگر کد شامد، وجود داشته باشد، شما میتوانید روی آن کد کلیک کنید و خیلی سریع به مشخصات دارنده آن کانال دست پیدا کنید. هماهنگی بین ما و سازمان تجارت برقرار شده است. تمام سایتهای تجاری و غیرتجاری در وزارت ارشاد ثبت میشوند. آنهایی که نیاز به درگاه الکترونیکی پرداخت دارند، باید به این نماد رجوع کنند.»
از قدیم میگفتند مال خود را خوب بچسب، همسایهات را دزد نکن؛ تعداد مجوزهای یک فروشگاه اینترنتی هم دال بر مطمئن بودن آن نیست اما شاید هشدارهای پلیس فتا بتواند یک خرید خوب اینترنتی را تا حدود زیادی تضمین کند. مثلا اینکه خریداران باید ضمن بررسی اطلاعات محصول از گارانتی محصولات فروشگاه اینترنتی یا خدمات پس از فروش آن غافل نشوند. دریافت فاکتور خرید با مهر سربرگ شرکت هم از ملزومات هر خرید و فروشی است.
البته همه این نکات بعد از این است که شما کامپیوتر و شبکه wifi خودتان را به رمز عبور قوی مجهز کرده باشید. با این حساب هرگز نباید کامپیوترها و شبکههای عمومی برای انجام خرید اینترنتی استفاده شود. از این هشدارها که بگذریم، میشود گفت که افزایش روزافزون این فروشگاهها در قالب فناوریهای نوین و شبکههای جدید مجازی همواره لزوم آموزش و اطلاعرسانی عمومی را برای انجام یک خرید واقعی و مطمئن در فضای مجازی بیش از بیش یادآوری میکند.