فرهیختگان: با نزدیکشدن به روزهای پایانی سال بازار عملها و تزریقات زیبایی هم داغ میشوند. تصاویری منتشرشده اما از وضعیت عملهای زیبایی و تزریقات حاکی است که آرایشگاههاو مطبهای زیرزمینی فاقد مجوز فعالیت پررنگی در این روزهای منتهی به پایان سال دارند. از سوی دیگر برخی پزشکان دارای مجوز نیز نسبت به عوارض این تزریقات بیتوجهی میکنند. به گونهای که در برخی موارد گفته شده سودجویان این صنعت بهسمت تزریق ژلهای 50 سیسی رفتهاند که عوارض بسیار خطرناک و غیرقابلجبرانی دارد.
جراحی در آرایشگاهها
الهه فرخی، پزشک در گفتوگو با «فرهیختگان» درخصوص تعدد تزریقکنندگان مواد زیبایی و عوارضی که تزریقات غیراستاندارد درپی دارند، گفت: «مهمترین چیزی که الان در جامعه خیلی زیاد میبینیم این است که دست هر کسی یک فیلر و یک بوتاکس هست و فکر میکنند که تزریقش فقط همین چیزی است که ظاهرش را میبینند و یک آمپول یا سرنگی است که تزریق میکنند و مشکل خاصی بهوجود نمیآورد. در هر آرایشگاه و زیرزمینی تزریق انجام میدهند، درحالیکه تزریق آمپول فقط ظاهر قضیه است و باطنش خیلی وحشتناکتر از این حرفهاست. ممکن است عوارض بسیار زیاد و غیرقابلجبرانی بر جای بگذارد. کسی که تزریق میکند باید حداقل آناتومی سروصورت را بداند ولی متاسفانه من حتی ویدئویی دیدهام که در آرایشگاهها جراحی هم انجام میدهند! کسی که این کار را انجام میدهد حداقل باید آناتومی سروصورت و اعصاب عروق و دیگر موارد را بداند، چون بهطور مثال اگر خدایناکرده فیلر در رگ تزریق شود، آن را مسدود میکند و خونرسانی به آن ناحیه مختل میشود. کمترین عارضهاش هم این است که آن قسمت از صورت فرد سیاه میشود. قسمتهای شایع در این مورد، نوک بینی و اطراف آن است که در فیلر خط خنده ممکن است این اتفاق رخ دهد ولی متاسفانه چون دید پزشکی ندارند و اطلاعی از آناتومی عروق و اعصاب آن نواحی کسب نکردهاند، خیلی راحت به خودشان اجازه تزریق میدهند.
برخی مردم هم به نقطهای رسیدهاند که عوارض این کارها برایشان مهم نیست و فقط میخواهند ژل تزریق شود و برایشان اهمیتی ندارد که نزد چه کسی این کار را میکند و چه چیزی با قیمتهای بسیار پایین تزریق میکنند.
در آرایشگاهها ویتامین ث تزریق میکنند
فرخی همچنین نسبت به برند مواد تزریقی ابراز نگرانی کرد. وی در ادامه گفت: «متاسفانه آنقدر مواد مصرفی گران شده و درعینحال رقابت بین افراد جامعه و خانمها زیاد شده که باعجله برویم و نزدیک عید یک کاری با صورتمان بکنیم که مهم هم نیست این کار به چه صورت میشود و چه چیزی تزریق میکنند، من حتی در آرایشگاهها دیدم که ویتامین ث و امگا۳ تزریق میکنند! یعنی مراجعهکنندگان میگویند جلوی خودم کپسول ویتامین ای باز کرد! نمیشود که هر چیزی بهصورت تزریق شود به بهای اینکه آن قسمت حجم پیدا کند.
یک سری ژلها مخصوص بدن هستند و حجم زیادی دارند و مشخص نیست داخلش چیست، چینی هستند و قیمتهایهای خیلی پایینی دارند، مثلا قیمتشان یکپنجم و یکدهم ژلهای دیگر است. دسته دوم ژلهای تکسیسی هستند که اینها از نظر کیفیت شناخته شدهاند و مجوز دارند. در همه جای دنیا هم مورد استفاده قرار میگیرند و از برندهای معروف هستند و قیمتهای بالاتری دارند.
قیمت بهدردنخورترین ژل تک سیسی برای تزریق درصورت که لیبل و مجوز وزارت بهداشت داشته باشد، از یکمیلیون و نیم کمتر نیست، همین هم مثل آب است و خیلی جنس خوبی ندارد. گرانترین ژل ۱۰ سیسی پنجمیلیون است که اکثرا آنها را نمیزنند و همین یکمیلیون و نیم را میزنند که ۱۰ سیسی آن با یک سیسی این برابری میکند. موادی که در آن بهکار رفته معلوم و مشخص نیست و معلوم نیست که چه پارتیکل و عارضهای دارد.»
به سرطان سلام کنید
فرخی با اشاره به اینکه اگر ژلهای غیراستاندارد عارضه از خود نشان دهند کار درمان سخت میشود، گفت: «ژل اگر عارضه بدهد و در رگ تزریق شود، آنزیمی به اسم هیالاز را در خودش حل میکند و ژل آنجا آب میشود و عارضهاش از بین میرود، ولی این ژلهای ۱۰ سیسی چینی چون معلوم نیست که داخلش چیست، هیالاز هم نمیتواند آن را آب کند، یعنی ما مجبوریم دز هیالاز را ۱۰ برابر کنیم که بازهم معلوم نیست بتواند آن را آب کند یا نکند.
عارضه دیگری که دارد این است که در بافت باقی میماند. ۱۰ سال بعد فرد آن ناحیه را سونوگرافی میکند و میبیند که مثلا یک قسمتی از آن ژل باقی مانده است. در برخی مطالعات، کارسینوژن بودنشان تایید شده، یعنی ممکن است ریسک سرطان داشته باشند. کسی که این ژل را تزریق میکند، درواقع این ریسک را میپذیرد که ممکن است ۵-۶ سال دیگر دچار سرطان شود، اما برایشان مهم نیست، بلکه مهم این است صرفا خوشگل شوند و ادامهاش دیگر فرقی ندارد.»
پزشکان به برخی افراد ژل ارزانقیمت تزریق میکنند
فرخی معتقد است درخصوص مشکلات موجود در این زمینه، پزشکان نیز مقصرند. او در این مورد گفت: «وجدان کاری خیلی کم شده؛ چراکه معیشت به مضیقه افتاده و بهخصوص پزشکان جوانمان از لحاظ معیشت در تنگنا هستند و در خیلی از اوقات اطلاعات دقیقی به مراجعهکننده نمیدهند. مثلا پزشک به مراجعهکننده میگوید که هر سیسی این ژل را برایت به قیمت دومیلیون و نیم تزریق میکنم. مراجعهکننده میگوید گران است و درخواست ژل ارزانتری میکند، پزشک هم یک ژل ارزانقیمت به او معرفی میکند و مراجعهکننده میپذیرد. پزشک هم با خودش فکر میکند که دیگر مسئولیتی ندارد و تزریق میکند. ما به مراجعهکننده باردار حتی سلام هم نمیکنیم! اصلا به او دست نمیزنیم. درمورد مقطع شیردهی هم بیضرر بودنش اثبات نشده و از طرفی مطالعهای هم صورت نگرفته است که بگوید تزریقات برای فرد شیرده مضر است، بنابراین نمیدانیم این موادی که از آن استفاده میکنیم در شیر ترشح میشود یا نه. به همین دلیل در مواقع بارداری و شیردهی منع مصرف داریم اما خیلی از همکاران هستند که در مواقع شیردهی هم تزریق میکنند و بسیاری از مراجعهکنندگان نیز حتی در مواقع شیردهی اصرار بر انجام این کار دارند، اما از نظر علمی نباید انجام شود. همچنین کسانی که سرطان فعال، مشکلات خودایمنی و بیماریهای اعصاب و روانی- که کنترل نمیشوند- دارند نیز از موارد منع مصرف هستند.»
زیبایی به بهای نابودی صورت
الهه فرخی تاکید کرد که تزریقات مواد زیبایی حتما باید نزد پزشک انجام شود. وی تشریح کرد: «اگر تزریقات عارضهای از خود نشان دهد، هیچ فردی غیر از پزشک نمیتواند آن را برطرف کند و ممکن است بهای زیبا شدن فرد این باشد که بخشی از صورتش برای همیشه از بین برود و نابود شود، بنابراین خواهشم این است که این تزریقات را نزد پزشک انجام دهید و پیشنهادم این است که اگر از نظر مالی این تمکن را ندارید که ژل و مواد استاندارد استفاده کنید، این کار را انجام ندهید؛ چراکه نمیارزد به بهانه زیبا شدن سلامتیتان بهخطر بیفتد.»