کد خبر: 95532

رونمایی از اتاق کمک داور ویدیوئی؛

رویای VAR محقق می‌شود؟

پس از دوماه امروز، از اتاق کمک داور ویدئوی در مرکز ملی فوتبال رونمایی شد که جهت آموزش داوران و بررسی فنی سیستم‌های وارد شده راه اندازی شده است.

فرهیختگان: بعد از یازده سال استفاده از کمک ویدئوی در فوتبال هلند، برای اولین بار در دربی 102 لیگ برتر ایران استفاده شد. استفاده از VAR در این دیدار راحت نبود و در نهایت یک روز قبل از برگزاری بازی، با تایید AFC و فیفا تکلیف استفاده از VAR مشخص شد و حواشی مخصوص به خود را به همراه داشت. سرانجام پس از دوماه امروز، از اتاق کمک داور ویدئوی در مرکز ملی فوتبال رونمایی شد که جهت آموزش داوران و بررسی فنی سیستم‌های وارد شده راه اندازی شده است.

 

اعضای هیأت رئیسه فدراسیون فوتبال پس از بخش ابتدایی جلسه امروز خود که با حضور امیر قلعه‌نویی برگزار شد، با حضور در محل احداث هتل جدید مرکز ملی فوتبال از امکانات این مجموعه بازدید کردند. محسن حکیم، دبیر کارگروه VAR در این دیدار گفت: «فعلا دو دستگاه وارد شده است که رفته رفته بقیه هم وارد می‌شود. از فردا برای هر بازی که به ما بگویند، قابلیت برگزاری با VAR هست که البته منوط به تاییدیه فیفا است. چارتی وجود دارد و دقیقا باید مرحله به مرحله با فیفا برای اجرای هر بازی هماهنگ باشیم.» حکیم درمورد احتمال استفاده از از این سیستم در دربی بین استقلال و پرسپولیس افزود: «اینکه به دربی برسد یا نه را در جریان نیستم.»

اما موانع استفاده نشدن از VAR در این فقط به تاییدیه فیفا محدود نمی‌شود و شرایط نشان می‌دهد راه زیادی برای استفاده از کمک داور ویدئوی در ایران داریم:

هزینه هر دستگاه VAR :دوازده میلیارد تومان

هزینه هر دستگاه  ۱۲ میلیارد تومان برآورد شده است که با توجه به یکسان نبودن وضعیت دوربین‌ها، کابل‌های نوری و سایر وسایلی که این دستگاه نیاز دارد، هزینه‌ی بیشتری باید برای برخی از ورزشگاه‌های ایرانی هزینه شود. مالکیت سیستم‌های VAR پول دستگاه‌های خریداری‌شده از سوی فدراسیون فوتبال از منابع ایران در فیفا پرداخت شده است و در حال حاضر این دستگاه‌ها در مالکیت فدراسیون فوتبال قرار دارند. با این همه فدراسیون فوتبال قصد دارد این دستگاه‌ها را به مالک هر ورزشگاه لیگ برتری بفروشد تا هر ورزشگاه، خودش مسئولیت نگهداری از VAR را بر عهده بگیرد که با توجه به شرایط، مجهز شدن تمام ورزشگاه‌ها به این دستگاه، دور از ذهن به نظر می‌رسد.

حاشیه‌ها تمام می‌شود؟

VAR هم مثل هر چیز مدرن دیگری برای ورودش به فضای سنتی ایران احتیاج به فرهنگ‌سازی دارد. تجربه دربی 102 نشان داد فرهنگ استفاده از VAR در ایران حداقل پنج سال از کشورهای همسایه و رقبای آسیایی عقب‌تر است. دستورالعمل فیفا در مورد کمک داور ویدئویی محدودیت‌های زیادی را برای بازیکنان و نیمکت نشینان ایجاد کرده تا داور بتواند با آرامش و بدون هیچ فشاری تصمیم گیری کند. بر اساس یکی از این دستورالعمل‌ها در صورتی که بازیکن یا فردی از نیمکت به محوطه استقرار سیستم نزدیک شود و داور را تحت تأثیر قرار دهد با کارت قرمز مواجه خواهد شد.

اما در این دیدار، بازیکنان دو تیم و مربیان استقلال و پرسپولیس که با هر خطایی انتظار بازبینی صحنه در VAR را داشتند و این دستگاه نه‌تنها کمکی به اجرای عدالت در بازی نکرد بلکه به درگیری‌ها و بیانیه نویسی‌ها بعد از بازی افزود.

مرتبط ها