مائده زمان فشمی، خبرنگار: از جاکارتا تا سانفرانسیسکو، صدها هزار نفر طی چهار ماه گذشته در اعتراض به حمله مداوم صهیونیستها به غزه که بیش از 27 هزار نفر را به شهادت رسانده است، به خیابان ها ریختهاند و بسیاری دیگر از مردم تصمیم گرفتهاند با استفاده از قدرت خرید خود محکومیتشان را ابراز کنند و محصولات و خدماتی را که از صهیونیستها حمایت میکند تحریم کنند. در نتیجه به جنبش بایکوت، واگذاری و تحریم (BDS) که در سال 2005 توسط ائتلافی از گروههای جامعه مدنی فلسطینی راه اندازی شد، بپیوندند.
در پی همین تحریم خرید کالاها، به تازگی اپلیکیشنی به نام «نه متشکرم» تولید شده که به تشخیص کالاهای صهیونیستی کمک میکند. این برنامه بسیار ساده کار می کند: کاربران میتوانند بارکد یک محصول را اسکن یا نام آن را وارد کنند و در عرض چند ثانیه به آنها گفته می شود که سازنده تا چه حد از اسرائیل حمایت میکند. سپس «نه متشکرم» نمایش داده میشود که درخواستی برای عدم خرید برخی محصولات است. ویدیوهای منتشر شده نشان میدهد که شرکتهایی مانند «کوکاکولا» و «نسکافه» در میان شرکتهایی هستند که فهرست شدهاند.
این برنامه در 13 نوامبر راه اندازی شد و تاکنون بیش از 100 هزاربار دانلود شده است. نظرات رسانههای اجتماعی نشان میدهد که مردم سراسر جهان از هند تا بلژیک به این برنامه علاقه مند هستند.
این برنامه دیگر از فروشگاه Google Play برای برنامههای اندروید قابل دانلود نیست و از 1 دسامبر، هیچ نسخه ای برای iOS، یعنی دستگاه های اپل وجود ندارد. با این حال، برنامه همچنان میتواند به روش های غیرمستقیم دانلود شود.
اما چه کسی پشت «نه متشکرم» است و هدف دقیقاً چیست؟ و چرا این برنامه دیگر در Google Play در دسترس نیست؟
من برادرم را از دست داده ام
به گفته خود این اپلیکیشن، «نه متشکرم» توسط «احمد بشباش» که در حال حاضر در مجارستان زندگی می کند، ساخته شده است. او گفته که یک فلسطینی اهل غزه است. بشباش گفت که برادرش را در نسل کشی صهیونیستها از دست داد و خواهرش در سال 2020 به شهادت رسید زیرا به موقع درمان پزشکی را دریافت نکرد. بشباش گفت: من به نمایندگی از برادرم و خواهرم که به خاطر این اشغال وحشیانه آنها از دست دادم این کار را انجام دادم و هدف من این است که اتفاقی که برای من افتاد برای یک فلسطینی دیگر نیفتد.
او فهرست شرکتهایی را که گفته می شود از صهیونیستها حمایت میکنند با کمک وبسایتهای «بایکوتزیونیسم» و «اولاستمپات» تهیه کرده است. وب سایت Boycotzionism شعار «از رودخانه تا دریا، فلسطین آزاد خواهد شد» را تبلیغ می کند.
به گفته گردانندگان وبسایت، فهرست برندهایی که باید تحریم شوند، شامل شرکتهای مشهور جهانی مانند آدیداس، مکدونالدز، شانل، نتفلیکس و اپل میشود و همچنین نشاندهنده انواع صنایع، از مواد غذایی گرفته تا لوازم آرایشی و ارائهدهندگان استریم است. بر اساس این وبسایتها، شرکتهای دیگری برای مثال در استارتآپهای صهیونیستی سرمایهگذاری میکنند یا «سرقت از خاک فلسطین» را تأمین مالی میکنند.
بشباش گفت که به او گفته شده که برنامه توسط گوگل به دلیل درج این جمله ممنوع شده است: «شما می توانید ببینید که آیا محصولی که در دست دارید از کشتن کودکان در فلسطین پشتیبانی می کند یا خیر». این جمله در صفحه اصلی برنامه نمایش داده میشود.
اولین هدف احمد بشباش این است که این اپلیکیشن را دوباره در اپ استورهای محبوب در دسترس قرار دهد. بشباش گفت که این برنامه رایگان است و تمام سودهایی که با آن به دست می آورد به سازمانهای فلسطینی که به مردم غزه کمک می کنند، ارسال می شود.
تحریم اعراب علیه صهیونیستها چیز جدیدی نیست و در اوایل دهه 1970 آغاز شده است. اقلیتی از یهودیان چپ هم وجود دارند که منتقد صهیونیستها هستند و از چنین پویشهایی حمایت می کنند. این تحریم همچنین تبلیغ علیه صهیونیستها است.