کد خبر: 93101

«فرهیختگان»برنامه شوک‌درمانی خاویر مایلی را بررسی می‌کند؛

مسیر دشوار نئولیبرالیسم شورشی

دو دهه‌ اخیر سال‌های سختی برای مردم آرژانتین بوده است. سال‌هایی همراه با افول عملکرد اقتصاد که به تورم و نرخ بیکاری بالا منجر شد. تورم‌های بالا و مستمر قدرت خرید خانوار آرژانتینی را نابود کرد، به‌گونه‌ای که گفته می‌شود بیش از 61 درصد از کودکان و نوجوانان آرژانتینی در فقر زندگی می‌کنند.

سیدمقداد ضیاتبار، پژوهشگر پژوهشکده سیاست‌پژوهی و مطالعات راهبردی حکمت: دو دهه‌ اخیر سال‌های سختی برای مردم آرژانتین بوده است. سال‌هایی همراه با افول عملکرد اقتصاد که به تورم و نرخ بیکاری بالا منجر شد. تورم‌های بالا و مستمر قدرت خرید خانوار آرژانتینی را نابود کرد، به‌گونه‌ای که گفته می‌شود بیش از 61 درصد از کودکان و نوجوانان آرژانتینی در فقر زندگی می‌کنند. تنها درخصوص تورم، نرخ تورم سالانه منتهی به ماه نوامبر 2023 رقم 161 درصد نزدیک شد (دقیقا 160.9 درصد) که از ژوئن سال 1991 تاکنون بی‌سابقه بوده است. در مالیه دولت نیز اوضاع به‌سامان نبوده و چشم‌انداز مثبتی برای بازپرداخت وام 57 میلیارد دلاری که آرژانتین از صندوق بین‌المللی پول دریافت کرده وجود ندارد. این وام بزرگ‌ترین وام در تاریخ صندوق بین‌المللی پول است که یک کشور موفق به دریافت آن شده است. وضعیت بد اقتصادی که مردم آرژانتین در آن گرفتار آمده‌اند بهانه‌ای بود تا انتخابات ریاست‌جمهوری که در آبان‌ماه برگزار شد فرصتی برای رهایی از این وضعیت تلقی شود. نتایج انتخابات کمی غیرمنتظره بود. خاویر مایلی، نامزد راست افراطی که از قضا اقتصاد هم خوانده است به‌عنوان منتخب مردم قرار است سکان هدایت اقتصاد بحران‌زده‌ آرژانتین را برعهده گیرد. مایلی که به دلیل اندیشه‌های راست افراطی و البته ویژگی‌های شخصیتی به ترامپ آرژانتین نیز شهرت یافته است از حامیان مکتب اتریش است؛ مکتبی که مخالفت شدید با هرگونه دخالت دولت در امر اقتصاد دارد و بر کاهش هزینه‌های دولت تاکید می‌ورزد.
مایلی با انبوهی از شعارهای هیجان‌انگیز در انتخابات به پیروزی رسیده و حالا قرار است با انجام اصلاحات گسترده، اقتصاد بیمار آرژانتین را درمان کند. وی که علت اصلی مصائب اقتصاد آرژانتین را مقررات بیش از حد و دست‌وپاگیر می‌داند قرار است با آزادسازی‌های گسترده که عموما مبتنی‌بر مقررات‌زدایی هستند اقتصاد بحران‌زده‌ آرژانتین را به مسیر درست آن بازگرداند. اصلاحات گسترده و جنجالی مایلی و تیم او تعداد 300 اقدام را دربرمی‌گیرد که اخیرا از 30 مورد آنها رونمایی شده است که در ادامه به برخی از آنها اشاره شده است:
- لغو قانون اجاره
- لغو قوانین کنترل قیمت
- لغو قانون ترویج صنایع.
- لغو قانون تبلیغات تجاری.
- لغو مقررات منع خصوصی‌سازی شرکت‌های دولتی.
- لغو بنگاه‌داری دولتی و خصوصی‌سازی آنها
- نوسازی سازوکار بازار کار برای تسهیل ایجاد اشتغال واقعی.
- اصلاح قانون گمرکی برای تسهیل تجارت بین‌المللی.
- لغو تعهدات تحمیل‌شده به کارخانه‌های قند درخصوص تولید شکر.
- اصلاح قانون مدنی و تجارت برای تقویت اصل آزادی قراردادی بین طرفین.
- مقررات‌زدایی از بخش گردشگری با حذف انحصار آژانس‌های مسافرتی.

تلاش ترامپ آرژانتین برای دلاریزه کردن اقتصاد
مقررات‌زدایی‌های گسترده دستور کار مهم مایلی و کابینه‌ او برای نجات اقتصاد آرژانتین است؛ با این حال جنجالی‌ترین اقدام او را باید دلاریزه کردن اقتصاد آرژانتین نامید. وی بنا دارد با رسمیت بخشیدن به دلار آمریکا، بانک مرکزی آرژانتین را منحل کند و تغییرات گسترده‌ای در سیاستگذاری پولی و مالی اعمال کند. درخصوص دلاری کردن اقتصاد باید گفت آرژانتین اولین کشوری نیست که دست به این اقدام می‌زند. پیش از این، در منطقه آمریکای‌لاتین، کشورهایی نظیر اکوادور، پاناما، السالوادور و ونزوئلا نیز اقدامی مشابه را انجام داده‌اند اما نتایج نشان می‌دهد برخی از آنها صرفا در مهار تورم موفق بوده‌اند و این سیاست دستاورد قابل‌توجهی به‌ویژه در تثبیت اقتصاد کلان و تحریک رشد اقتصادی و کاهش فقر و نابرابری به ارمغان نیاورده است. تصمیم مایلی در دلاری کردن اقتصاد آرژانتین موافقان و مخالفان مختلفی دارد. نکته جالب حمایت استیو هانکه، اقتصاددان سرشناس از طرح مایلی است و اقدام او را درست ارزیابی می‌کند. در سمت مخالفان نیز پل کروگمن اقتصاددان و ستون‌نویس نیویورک‌تایمز وجود دارد که نسبت به دلاری کردن اقتصاد آرژانتین خوش‌بین نیست.

ادامه مطلب را می‌توانید اینجا بخوانید.

مرتبط ها