این شبها شبکه اول سیما میزبان ویژه برنامهای است که به بهانه شهادت حاج قاسم سلیمانی و به سفارش بنیاد مکتب حاج قاسم تولید شده است. «جهانمرد» اگرچه طبق اعلام قبلی قرار بود ساعت 23:15 پخش شود اما هر شب با تغییراتی در پخش همراه است. این برنامه در قالب گفتوگوهایی با همراهان و دوستان حاج قاسم سلیمانی، تلاش دارد تا صورتبندی از 40 سال مجاهدت این سردار شهید ارائه دهد. دکور برنامه ترکیبی است الهام گرفته شده از تونلهای حفاری شده حزبالله لبنان در ضاحیه، اما فارغ از فرم برنامه، آنچه باعث شده تا این برنامه را متفاوت کند، روایتها و ناگفتههایی است که برای اولین بار در این برنامه توسط شاهدان عینی گفته میشود. برای اینکه بدانیم این برنامه چه محتوایی از حاج قاسم را برای نمایش انتخاب کرده، به سراغ تهیه کننده، کارگردان و سردبیر این برنامه رفتیم و در کنارش از ناگفتنیهایی گفتیم که این برنامه به آن پرداخته است.
هادی نعمتاللهی، تهیهکننده جهانمرد در گفتوگو با «فرهیختگان» درخصوص شکلگیری برنامه گفت: «آمریکاییها، 25 سال پیش با طراحی خاورمیانه نوین به منطقه ما آمدند و این برنامه تلاش دارد نقش حاج قاسم را در برابر این حرکت آمریکاییها نشان دهد. تمام تلاش ما در برنامه جهانمرد نشان دادن موفقیت حاج قاسم در این 25 سال و شکست آمریکاییها در منطقه است تا آنجا که امروز غرب آسیای نوینی را میبینیم که بر مبنای محور مقاومت جلو میرود. این برنامه داستان اقتدار حاج قاسم و نیروهای مقاومت و افول آمریکاییها در این منطقه را نمایان میکند.» یکی از ویژگیهای این برنامه، دکوری است که در آن استفاده شده و باعث کنجکاوی مخاطب میشود. صادق بیبیشهربانویی، کارگردان جهانمرد درخصوص طراحی دکور و کارگردانی این برنامه گفت: «ما وقت بسیاری را برای ساخت دکور این برنامه صرف کردیم تا دکوری بسیار نزدیک به تونلهای حزبالله لبنان در جنوب بیروت و منطقه ضاحیه طراحی کنیم. این موضوع را در چیدمان، نوع فیلمبرداری، دکوپاژها و میزانسنها نیز رعایت کردیم. خیلی سعی کردیم فضای عملیات را در برنامه شبیهسازی کنیم و این موضوع را در آیتمها و استفاده از آرشیو نیز رعایت میکردیم. از طرفی به واسطه اینکه برای حاج قاسم کار میکردیم با اینکه قرار بود کار از تلویزیون پخش بشود اما تلاشمان این بود قابهای سینمایی را به مخاطبمان عرضه کنیم تا از دیدن برنامه لذت ببرد.»
همچنین میکائیل دیانی، سردبیر برنامه جهانمرد درخصوص جزئیات تولید این برنامه گفت: «ما سعی داشتیم تا در گفتوگو با شاهدان میدانی اتفاقاتی که حاج قاسم در آنها نقش اساسی داشته را در برهههای مختلف نشان دهیم؛ از ماجراهای داخلی مثل دفاع مقدس و برخورد با اشرار تا ماجراهای بینالمللی و پروندههای اطراف این مثل پرونده افغانستان در زمان مجاهدین، پرونده عراق پس از سقوط صدام، پرونده لبنان در جنگ ۳۳روزه تا ماجراهای دهه ۹۰ و جنگ سوریه و عراق و ظهور داعش. بهطور کلی سعی کردیم با شاهدان عینی فرماندهی حاج قاسم را هم از بعد استراتژیک و هم از بعد میدانی بررسی کنیم. چیزی که در طول این چهار سال پس از شهادت حاج قاسم مغفول واقع شده. در این چهار سال کارکردهای اجتماعی-فرهنگی حاج قاسم و مکتب حاج قاسم بود که در برنامههای مختلف مورد بررسی قرار گرفته ولی اصل مجاهدت و تاثیرگذاری حاج قاسم در موضوع غرب آسیا مغفول واقع شده است. اصل کار حاج قاسم یک مجموعه اقدامات نهضتی بوده که منجر به تغییرات کلان در منطقه غرب آسیا شده است. بهعنوان مثال ایشان با اقدامات نهضتیشان بعد از سقوط صدام، کشور عراق را ساماندهی کردند و رهبران عراق به پشتوانه مردمشان یک دولت مردمی عراقی شکل دادند و تلاش ما این بوده که در این برنامه وجوه نهضتی حاج قاسم را نشان بدهیم.» آنچه در ادامه میخوانید شش روایتی است که میهمانان برنامه جهانمرد از زندگی و زمانه حاج قاسم سلیمانی تعریف کردند. این شش مورد تنها نمونههایی از مجموعه ناگفتههایی است که در این برنامه مطرح شده است.
ادامه مطلب را اینجا بخوانید.