کد خبر: 88059

رئیس‌جمهور ایران خطاب به سران کشورهای اسلامی:

رئیسی: ملت‌ها از ما انتظار دارند

سیدابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور ایران که تحرکات دیپلماتیک دولت و رایزنی‌های مستقیمش باعث برگزاری نشست به صورت «فوق‌العاده» در 36امین روز جنگ شده بود، به کشورهای اسلامی تاکید کرد باید تصمیمی «قاطع» درباره جنایات رژیم‌صهیونیستی گرفته شود.

فرهیختگان: دیروز بالاخره نشست سران کنفرانس اسلامی در عربستان برگزار شد. از میان نمایندگان 57 کشور عضو، روسای جمهور ایران، ترکیه، مصر و سوریه به همراه امیر قطر، پادشاه اردن و ولیعهد سعودی مهم‌ترین سخنرانان این نشست بودند. سیدابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهور ایران که تحرکات دیپلماتیک دولت و رایزنی‌های مستقیمش باعث برگزاری نشست به صورت «فوق‌العاده» در 36امین روز جنگ شده بود، به کشورهای اسلامی تاکید کرد باید تصمیمی «قاطع» درباره جنایات رژیم‌صهیونیستی گرفته شود. رئیسی به همین منظور دیدارهایی جداگانه با «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان و «شیخ تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر، «عبدالفتاح السیسی» رئیس‌جمهور مصر و «عبدالفتاح البرهان» رئیس‌جمهور سودان داشت. دیدار رئیسی و بن سلمان مهم‌ترین رخداد روز گذشته علاوه‌بر اصل برگزاری نشست بود. این نخستین سفر رئیس دولت ایران به عربستان پس از 11 سال و همچنین 9 ماه پس از توافق دو کشور در چین برای ازسرگیری روابط بود؛ روابطی که از سال 2016 قطع شده بودند.
با وجود دعوت‌های سران دو کشور برای سفرهای دوجانبه به تهران و ریاض، سرنوشت اولین دیدار به «قضیه فلسطین» پیوند خورد. استقبال ویژه ولیعهد سعودی از رئیس‌جمهور ایران و همچنین محکومیت صریح تل‌آویو و مسئول دانستن شورای امنیت در تداوم جنایات رژیم، نشان داد دو کشور همکاری درخصوص فلسطین را صفحه‌ای مشترک برای همکاری‌های منطقه‌ای یافته‌اند. اهمیت مواضع ریاض به این مساله بر می‌گردد که سعودی‌ها تا پیش از جنگ به دنبال عادی‌سازی روابط خود با رژیم بودند. از نگاه تهران، همراه ساختن آنکارا و ریاض با توجه به جایگاه‌شان در جهان اسلام و غرب آسیا، می‌تواند فشار موثری به غرب وارد سازد. غرب اگر دریابد تداوم جنایت‌های رژیم علیه غزه باعث تشدید واگرایی با دولت‌های مسلمان شده و چالش‌هایی بزرگ در روابط این مجموعه با کشورهای اسلامی ایجاد می‌کند، در این روند تغییر ایجاد می‌کند؛ چه اینکه با توجه به فروپاشی سیاسی، نظامی و اطلاعاتی رژیم، امروز واشنگتن است که زمام امور را به صورت مستقیم در تل‌آویو برعهده گرفته است. انتقال مقر سنتکام به همراه تمام فرماندهان عالی‌رتبه‌اش از فلوریدای آمریکا به سرزمین‌های اشغالی و مشارکت پنج هزار نظامی آمریکایی در تهاجم زمینی به غزه، این موضوع را اثبات می‌کند.
رئیس‌جمهور ایران در سخنان روز گذشته سعی کرد نقطه اصلی تاثیر را به خوبی برای حاضران تشریح کند. رئیسی در بخشی از سخنان خود گفت: «آمریکا با تشکیل فوری کابینه امنیتی خود در اسرائیل، این کشور را برای کشتار مردم غزه تشویق کرد.» او همچنین با بیان اینکه صهیونیست‌ها به اندازه قدرت هفت بمب اتمی بر سر مردم غزه بمب ریخته‌اند، تاکید کرد: «ماشین جنگی رژیم‌صهیونیستی و سوخت آن متعلق به آمریکاست.»
بمباران بی‌وقفه غزه توسط رژیم باعث شهادت 11 هزار فلسطینی شده و همزمان پیشروی زمینی یگان‌های نخبه ارتش صهیونیستی باعث وخامت اوضاع شده است. این پیشروی امکان جابه‌جایی میان شهرها و شهرک‌های نوار غزه را مسدود ساخته و به تخریب بیشتر غزه منجر شده است. گفته می‌شود 40 هزار خانه در این منطقه ویران شده‌اند. با توجه به فشار سنگین رژیم به غزه، حماس روز گذشته در بیانیه‌ای خطاب به حاضران در نشست کنفرانس اسلامی از آنان خواست «تصمیمی قاطع و فوری» درخصوص جنگ اتخاذ کنند. این درخواست نشان می‌دهد وضعیت در غزه بیش از اندازه دشوار شده است؛ چه اینکه هفته گذشته صالح العاروی، معاون حماس به صراحت از مقاومت لبنان و دیگر گروه‌های آن درخواست کرد میزان حملات خود به رژیم را افزایش دهند.
در بیانیه حماس آمده است: «محاصره بیمارستان‌ها و بمباران وحشیانه آن با انواع سلاح‌های آمریکایی، ممانعت از ورود سوخت، غذا و آب و دارو، قطع اینترنت و راه‌های ارتباطی و تردد و محروم کردن بیماران، مجروحان و آوارگان از ابتدایی‌ترین نیازهای خود جنایت علیه بشریت و نسل‌کشی است که مسئولیت اخلاقی و سیاسی آن متوجه همه کسانی است که از توقف این کشتارهای وحشیانه و فاجعه انسانی عاجز و ناتوان مانده‌اند.» حماس با تاکید بر نقش آمریکا در جنایات غزه، خطاب به شرکت‌کنندگان در نشست ریاض اعلام کرد: «می‌خواهیم تصمیمی تاریخی و قاطع برای توقف فوری جنگ در غزه اتخاذ کنند و تمامی برگه‌های قدرت اسلامی و عربی را برای فشار بر دولت آمریکا که مسئول مستقیم نسل‌کشی ملت فلسطین در غزه است، به‌کار گیرند.»
با وجود این درخواست اما بیانیه پایانی نشست کنفرانس اسلامی حاوی موضعی قاطع نیست. در این بیانیه ضمن محکومیت جنایت صهیونیست‌ها از شورای امنیت خواسته شده «تصمیمی فوری برای محکوم کردن تخریب وحشیانه بیمارستان‌ها در نوار غزه توسط اسرائیل بگیرد.» قسمت دیگری از این بیانیه خواستار توقف صادرات سلاح و مهمات به تل‌آویو شده است. علی‌رغم این درخواست اما مساله اصلی مغفول مانده است. تقریبا هیچ کشور اسلامی تامین‌کننده سلاح‌های تل‌آویو نیست و تامین‌کنندگان غربی نیز توجهی به درخواست‌های اینچنینی ندارند؛ آن هم در شرایطی که کشورهای اسلامی تامین‌کننده دوسوم نفت رژیم، از توقف صادرات سوخت خود به تل‌آویو خودداری می‌کنند.

برای خواندن متن کامل گزارش، اینجا را بخوانید.

مرتبط ها