زهرا طیبی، خبرنگار گروه نقد روز: قرار بود دولت بودجه 1402 را بر مبنای قانون برنامه هفتم توسعه تدوین کند اما چون برنامه هفتم به مجلس نرسید، بودجه بر مبنای برنامه ششم تصویب شد. بالاخره بعد از تاخیرهای ادامهدار، اواخر خرداد امسال دولت لایحه برنامه هفتم توسعه را تحویل مجلس داد و مجلس به بررسی لایحه پرداخت اما لایحه برنامه ششم، هفتساله شد و تا اواخر سال 1402 تمدید شد. بررسی لایحه برنامه هفتم نیز با حواشی زیادی همراه بود. از طرفی دولتیها معتقد بودند، مجلس برخی بندها و تصمیات دولت را حذف کرده و آنچه به آن اضافه کرده خیلی بیشتر از منابع است و قابل تحقق نیست. مجلسیها نیز اظهار میکردند لایحهای که دولت تحویل مجلس داده، کلی بوده و ایرادات قابلتوجهی داشته است. فارغ از اختلافات موجود میان مجلس و دولت، برخی مواد و بندهای موجود در لایحه نهایی که از جهاتی قابل توجه بود را جدا کردیم که در ادامه میخوانید.
ایجاد بازار مبادله آبهای غیرمتعارف
وزارت نیرو مکلف است در سال اول اجرای این قانون، با رعایت مباحث مربوط به بیلان منابع آب و در راستای تعادلبخشی به سفرههای آب زیرزمینی، بازار مبادله آبهای غیرمتعارف را با حفظ کاربری آب و جلوگیری از آلودگی و تخریب خاک ایجاد کرده و برای تشویق سرمایهگذاران، حمایتهای لازم را از طریق اعطای مجوزها، کمکهای فنی و اعتباری و استفاده از تسهیلات بانکی صورت دهد. آییننامه اجرایی این بند مشتمل بر سازوکار این بازار، شرایط مبادله، حجم، دوره و نوع مصرف آب با پیشنهاد وزارت نیرو و همکاری سازمان حفاظت محیطزیست کشور و وزارتخانههای امور اقتصادی و دارایی، جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت ظرف شش ماه پس از لازمالاجرا شدن این قانون تهیه میشود و به تصویب هیات وزیران میرسد.
تدوین قانون برنامه ملی توسعه هوش مصنوعی ظرف 6 ماه
مرکز ملی فضای مجازی و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با همکاری سایر دستگاههای اجرایی مرتبط، موظف است در راستای حمایت از توسعه زیستبوم تحولآفرین هوش مصنوعی قابل اعتماد و پایدار، ظرف شش ماه از زمان لازمالاجرا شدن این قانون، «برنامه ملی توسعه هوش مصنوعی» را بهمنظور تعیین چهارچوبها و سازوکار تعامل تمامی ذینفعان، فراهم کردن دانش و زیرساختهای پایدار فنی، اجتماعی، اخلاقی و حقوقی، ترویج و افزایش آگاهی نسبت به کارکردهای هوش مصنوعی در زمینههای مختلف و همچنین آگاهی نسبت به خطرات بالقوه آن را تدوین و به تصویب شورای عالی فضای مجازی برساند.
رشد75 درصدی سهم صداوسیما در بودجه
بهمنظور تحقق تکالیف و شاخصهای تعیین شده در این قانون برای سازمان صداوسیما، سازمان مکلف است در سال اول برنامه، نسبت به رشد 75 درصدی سهم سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران (نسبت اعتبارات کل سازمان به منابع بودجه عمومی) اقدام و نسبت مذکور را سالانه در سالهای اجرای برنامه اعمال کند.
تدوین برنامه 5 ساله مبارزه با قاچاق کالا ظرف 3 ماه
ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز موظف است ظرف سه ماه پس از ابلاغ این قانون، برنامه جامع پنج ساله مبارزه با قاچاق کالا و ارز را با هدف کاهش سالانه حداقل 15 درصد قاچاق کالا و به تفکیک دستگاههای اجرایی ابلاغ کند. ستاد موظف است گزارش دورههای ششماهه عملکرد دستگاههای اجرایی در اجرای برنامه مزبور را برای عموم منتشر کند.
برای خواندن متن کامل گزارش، اینجا را بخوانید.