میلاد جلیلزاده، خبرنگار گروه فرهنگ: در جدیدترین نظرسنجی رسمی مرکز تحقیقات صداوسیما معلوم شد ۲ سریال فعلی تلویزیون ۲۲.۵ و ۱۳.۴ درصد بیننده دارند. مواجهه با چنین آماری چند نکته را به ذهن متبادر میکند؛ اول اینکه رتبه سوم پربینندهترین سریال تلویزیون متعلق به یک مجموعه تکراری است. این قضیه هم میتواند نشاندهنده بعضی از ضعفها در مدیریت تلویزیون باشد و هم مشخص کند که چه قابلیتهایی در ساختار این رسانه وجود دارد. نکته بعدی مربوط به یکی از دو سریال غیرتکراری و نسبتا پرمخاطب تلویزیون است. عشق کوفی در فضای خارج از تلویزیون تهیه شده و نمیتوان با مدنظر قرار دادن آن روندهای مدیریتی سیما در دوره جدید را تحلیل کرد. در این گزارش همچنین اشاره شده که میانگین میزان بیننده سریالهای جدید شبکه یک سیما طی ۱۰ سال گذشته ۲۷.۷ درصد بوده، بنابراین میزان بیننده سریال بازپرس از حد متوسط سریالهای سیما در ۱۰ سال اخیر شبکه یک «کمتر» است.
نکته دیگر مبهم بودن گزارشی است که روابطعمومی رسانه ملی به نقل از «مرکز تحقیقات سازمان صداوسیما» انتشار داده است. تمام اطلاعاتی که در این خبر آمده، تقریبا همان چیزی است که در سطور بالا به آن اشاره شده و هیچ چیز اضافهتری در توضیح نیامده است. مثلا معلوم نیست رتبه سوم در میان سریالهای غیرتکراری به کدام مجموعه تعلق دارد و آمار آن چقدر است یا مشخص نیست رتبه دوم سریالهای تکراری به کدام عنوان رسیده و چه درصدی کسب کرده است.
صداوسیما بخواهد یا نخواهد باید از آن شیوه سنتی افکارسنجی برنامههای تلویزیونی فاصله بگیرد و بدون هراس نسبت به واکنشهای بیرونی برای به تمام برنامههای تلویزیون آمارها را شفاف و بدون لکنت اعلام کند. هرگونه مهندسی در ارائه آمار باعث میشود شائبهها و گمانهزنیهای پسینی حول آمارها شکل بگیرد، مثلا ممکن است گفته شود این نوع از انتشار نتایج نظرسنجی بنابر اهداف یا مصالح خاص از جانب یکی از گروههای فعال و موثر در صداوسیما انتخاب شده و غایت اصلی این اعتراف سنگین سیمای ملی علیه خودش، میل یکی از گروههای فعال در این مجموعه برای سوق دادن ذهنها به سمت یک نتیجهگیری خاص علیه گروهی دیگر است. آنهایی که با علم آمار سروکار دارند میدانند که شیوه تحلیل آمار و اعلام نتایج از خود نظرسنجی و جمعآوری دادهها سختتر و پیچیدهتر است.
برای خواندن متن کامل گزارش اینجا را بخوانید.