* این ویدیو از دو بخش تشکیل شده؛ در بخش نخست، شما جوان خوش بر و رویی بهنام «توماس کیمس» را میبینید که سرحال و با لپهایی گل انداخته مقابل دوربین نشسته و از خاطرات بعد از بازداشتش در تهران تعریف میکند و در بخش دوم، مردی را میبینید که حداقل چهره شکسته و موهای جوگندمی غالبا سفیدش، به آدمهای میانسال میخورد و خبرنگار هم دربارهاش میگوید «شرایطش صحبت کردن ندارد»
*یورونیوز آمده صحبتهای نفر اول درباره تجربه زندانی بودنش در ایران را منتشر کرده و به نقل از او نوشته «حضور در آنجا(ایران) سوررئال بود و تا از پنجره هواپیما دانمارک را به چشمم ندیدم، باورم نمیشد که به کشورم بازگشتهام.»
اید بعد از شنیدن این نکته با خودتان فکر کنید چقدر به او سخت گذشته که با تعبیر «سورئال» از آن «چند ماه» یاد میکند ولی جلوتر که میروید از او میشنوید: «در ایران با من مثل یک "مهمان" رفتار شد.»
اینجاست که منظور او از تعبیر «سورئال» بودن شرایطش را بهتر متوجه میشوید. این جوان دانمارکی، حتما بعد از آزادیاش عکس و فیلمهای چهره «اسدالله اسدی»، دیپلمات بازداشتشده ایرانی در بلژیک که با او مبادله شده است را دیده. حتما به گوشش رساندهاند اسدی از این ۴ سال و ۱۰ ماهی که بهطور غیرقانونی در اسارت بود، به اندازه چند ساعت اجازه داشت بیرون از محیط انفرادی بماند. احتمالا به گوشش رساندهاند، اسدی در این ۱۷۸۹ انفرادی، چطور با دیر و زود کردن وعدههای ضروری قرصهایش شکنجه میشده، بعید است خبر دارنشده باشد که اسدی در دستنوشتههای خود، به «اسارت ۱۰۰ روزه در بیمارستان اعصاب و روان» و «حبس ۹۰ روزه در سلول بدون پنجره» هم اشاره کرده.
احتمالا این جوان سرحال و خوشبر و روی دانمارکی که با اتهامات امنیتی بازداشت شده بود، شرایط بازداشت خود را با شرایط اسیر ایرانی مقایسه کرده و بعد از این مقایسه بوده که تصمیم گرفته از دوران بازداشتش در ایران تحت عنوان «سورئال» یاد کند.
شرایطی که البته ما هم قبول داریم سورئال بوده است.
اصلا همین مقایسه شرایط زندانیان مبادله شده خارجی با شرایط «اسدالله اسدی» و «حمید نوری» به صورت مصدری «سورئال» است!
*سورئال، صحبت کردن مقامات اروپایی از حقوق بشر است. سورئال یعنی وضعیت حال حاضر نظام بینالملل. واقعا زندانی دانمارکی مبادله شده، دقیقترین تعبیر را به کار برد. شرایط حاکم بر قواعد حقوق بینالملل، بیش از آنکه فکر کنید سورئال است.