کد خبر: 78885

ارزش ریالی قاچاق کالا از صادرات پتروشیمی کشور سبقت گرفت

قاسمعلی محتشم، خبرنگار: قاچاق کالا؛ آفت اصلی از بین بردن تولید داخل است؛ چه زمانی که کالا از داخل به مقصد دیگر کشورها قاچاق می شود و چه زمانی که کالای تولیدی ساخت دیگر کشورها به ایران قاچاق می شود؛ در نهایت این تولیدکننده است که از این بابت متضرر می شود. اما نکته قابل توجه درباره قاچاق کالا و ارز در کشورمان این است که آمارهای منتشر شده از سوی مسئولین در این باره متناقض است و علی رغم اینکه دولتی ها آمار رسمی این حوزه را منتشر می کنند، اما در طرف دیگر فعالین بخش خصوصی که بیشترین ضرر را از این حوزه می بینند، معتقدند آمارها به مراتب بالاتر از آن چیزی است که مقامات رسمی می گویند و به همین دلیل هیچگاه اتفاق نظر دربار حجم قاچاق کشور صورت نگرفته است.
با وجود اینکه مجلسی ها و فعالین بخش خصوصی میزان قاچاق کشور را با اتکا به اطلاعات گمرکات بین المللی، بیش از 25 میلیارد دلار می دانند، اما ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز این میزان را تا سال 1400، 15 میلیارد دلار اعلام کرده است، رقمی که شامل همه کالاهای قاچاق چه آنهایی که از ایران قاچاق شده و چه آنهایی که به ایران به صورت قاچاقی وارد شده اند؛ می دانند. با این حال به نظر می رسد حتی در میان دولتی ها هم آمارهای مختلفی وجود دارد، به طوری که اخیرا مصطفی پورکاظم‌شایسته، معاون امور مقابله و هماهنگی حقوقی در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز این میزان را 20 میلیارد دلار اعلام کرده که از این میزان هم 6 میلیارد دلار آن مربوط به خروج کالا و 14 میلیارد دلار هم مربوط به کالاهایی است که به صورت قاچاق به ایران رسیده است؛ این مسئله نشان می دهد که میزان قاچاق کشور طی سال های اخیر 5 میلیارد دلار  بر اساس آمار رسمی افزایش پیدا کرده است. مشخص نیست امارهای غیررسمی میزان قاچاق را چقدر می دانند. 
شاید در وهله اول رقم 20 میلیارد دلار قاچاق کالا در کشور چندان بزرگ به نظر نرسید، اما وقتی بخواهیم این میزان را با نرخ دلار در نظر بگیریم، متوجه ضرر و زیادی که قاچاق به حوزه تولید وارد می کند، خواهیم شد. یعنی با یک حساب سرانگشتی و با معیار قرار دادن دلار 27 هزار تومانی، می توان نتیجه گرفت که ارزش قاچاق کالا در سال گذشته 540 هزار میلیارد تومان بوده است؛ رقمی که حتی در مقایسه با میزان صادرات برخی از از بخش های کشور مانند پتروشیمی که ارزش 322 هزار میلیارد تومانی داشته، باز هم فاصله معناداری دارد و این نشان می دهد، دست هایی که در این حوزه فعال هستند، به راحتی حاضر نیستند از سودهای هنگفتی که قاچاق کالاهای مختلف برای آنها دارد، بگذرند. 

مرتبط ها