کد خبر: 78718

یادنامه‌ای برای عبدالله انوار؛ حکیم ۹۹ ساله ایران

انوار؛ آن‌گونه که می‌نمود و بود

سیدعبدالله انوار، حکیم، فیلسوف و نسخه‌شناس، موسیقیدان و ریاضی‌دان 99 ساله کشورمان چند روز پیش چشم از جهان فروبست.

سیدعبدالله انوار، حکیم، فیلسوف و نسخه‌شناس، موسیقیدان و ریاضی‌دان 99 ساله کشورمان چند روز پیش چشم از جهان فروبست. او شخصیتی بی‌نظیر در تاریخ معاصر تفکر ایرانی بود: شارح، مترجم، نسخه‌شناس، فهرست‌نویس، ریاضی‌دان و متخصص متون کهن که بیش از ۲۰ سال ریاست بخش نسخ خطی کتابخانه ملی ایران را عهده‌دار بود و در این دوران حدود ۱۰ جلد فهرست نسخه‌های خطی به فارسی و عربی را تدوین کرد. وی همچنین برخى مجلدات لغت‌نامه دهخدا را نیز تالیف و تدوین کرده ‌است. 
شرح و ترجمه ۲۲ جلد کتاب شفای بوعلی‌سینا، شرح و ترجمه «شرح اشارات» خواجه نصیر، تعلیقه مفصل بر دانشنامه علایی ابن سینا، ترجمه مقاصدالفلاسفه غزالی، ترجمه شرح تلویحات شیخ اشراق، ترجمه و شرح منطق‌المخلص امام فخر رازی، شرح و تعلیقه دره‌التاج علامه قطب‌الدین شیرازی، شرح موسیقی‌الکبیر فارابی، شرح متافیزیک ارسطو، ترجمه جستارهای فلسفی ویتگنشتاین، تصحیح تاریخ جهانگشای نادری بخشی از آثار اوست. 
وی در یکی از آخرین گفت‌وگوهایش اشاره کرده بود که: «وضع تفکر در ایران نزول کرده است، اما کشوری که مانند ایران متفکران بزرگ داشته است، تکان خواهد خورد و من امیدوار هستم. جوان‌ها باید بیشتر مطالعه کنند. هر وقت مرحوم دکتر هشترودی را می‌دیدیم، دو تا مساله هندسه می‌داد که حل کنیم، اما امروز جوان‌ها به این مسائل علاقه‌ای ندارند. از بین علوم مختلف به ریاضی بیش از همه علاقه دارم، چون ریاضی نبوغ می‌دهد و شاگرد را به‌دنبال کشف می‌فرستد، حتی اگر شاگرد نتواند مساله را حل کند، اما ریاضی فکرش را به کار می‌اندازد. منطق هم همین‌طور است و همه هندسه اقلیدس منطق است. یک‌شاهی حق‌التحریر بابت هیچ یک از آثارم دریافت نکرده‌ام، چون می‌خواستم چاپ شود و جوان‌ها بخوانند و اشکالات آن را بگیرند.» در صفحه پیش‌رو یادداشت‌هایی را درباره این حکیم فقید خواهید خواند. 

 

مرتبط ها