کد خبر: 78018

هادی طحان‌نظیف، سخنگوی شورای نگهبان در گفت‌وگو با «فرهیختگان»:

اصل 27 یکی از ظرفیت‌های خوب قانون اساسی است

در حاشیه رویداد «ایده‌نگاری الزامات حقوقی تجمعات و اعتراضات در نظام جمهوری اسلامی ایران»، پیرامون مهم‌ترین دستاوردهای این رویداد با هادی طحان‌نظیف، سخنگوی شورای نگهبان به گفت‌وگو پرداخته‌ایم.  

در حاشیه رویداد «ایده‌نگاری الزامات حقوقی تجمعات و اعتراضات در نظام جمهوری اسلامی ایران»، پیرامون مهم‌ترین دستاوردهای این رویداد با هادی طحان‌نظیف، سخنگوی شورای نگهبان به گفت‌وگو پرداخته‌ایم.
 
مهم‌ترین دستاورد این رویداد را چه چیزی می‌دانید؟
اصل 27 یکی از ظرفیت‌های خوب قانون اساسی ما است که در آن پیش‌بینی شده است که مردم در مسائل کشور نقش‌آفرینی ‌کنند و نکات‌شان را بیان کنند. بسترهای لازم اگر به‌خوبی تعبیه شود این نقش‌آفرینی می‌تواند بیشتر هم باشد. میانگین سنی که در این رویداد شرکت کرده بودند نشان می‌دهد که همه از جوانان هستند. این امر مهمی است که جوانان حس کنند می‌توانند برای مسائل کشور فکر کرده و ارائه راهکار داشته باشند. امیدواریم دستگاه‌های سیاستگذار، مجلس شورای اسلامی و دولت به‌خوبی با نتایج این ایده‌ها برخورد کرده و آن را مبنای مصوبات و ساختارهای اجرایی کشور قرار دهند. پیام مهم این رویداد این است که جوانان کشور برای اداره کشور حرف‌های مهمی دارند. 

در کنار حق اعتراض، اصلاح نظام انتخابات نیز امری مهم در راستای ارتقای جمهوریت محسوب می‌شود. در همین راستا به نظر می‌رسد طرح تناسبی‌شدن انتخابات مجلس در دستورکار تصویب بهارستان قرار دارد. درصورت تصویب، ارزیابی شورای نگهبان درمورد ایده تناسبی‌شدن چیست؟
شورای نگهبان براساس رویه 40 ساله، چهارچوب‌هایی برای خود دارد. باید مدل‌هایی پیش‌بینی شود که مشارکت را پایین نیاورد، پیچیده نباشد و مردم در نقاط مختلف کشور احساس کنند نماینده‌ای را در مجلس دارند. گاهی اوقات طرح‌هایی که ارائه شده واجد برخی از این ویژگی‌ها نبوده، به همین دلیل با اشکالاتی مواجه شده است، و الا نسبت به نوع نظام انتخاباتی قانون اساسی حکم مشخصی ندارد. لذا قانونگذار دستش باز است و می‌تواند به مدل‌های مختلف فکر کند به شرط اینکه چهارچوب‌های مذکور را مورد نظر داشته باشد. 

آیا این طرح یا ایده افزایش نمایندگان مجلس که آن‌هم در دستور کار قرار دارد و سابقا هم تجربه شده است را عامل افزایش مشارکت می‌دانید؟
باید تصویب بشود و بعد شورای نگهبان نسبت به محتوای آن اظهارنظر کند. نسبت به چیزی که تصویب نشده نمی‌توانم نظر شورا را بگویم. 

مرتبط ها