بسیاری از مناطق اطراف ایران برای مدتها جزئی از این کشور بودهاند. مناطق پیرامونی ایران یا در دایره تمدنی یا مذهبی آن قرار میگیرند. به همین دلیل این کشور از محبوبیت بالایی در حوزه تمدنی خود برخوردار است و از حمایتهای گسترده مذهبی و اسلامی در منطقه بهره میگیرد.
افغانستان و پاکستان در شرق ایران ضمن آنکه از لحاظ فرهنگی و تاریخی سوابق مشترکی با ایران دارند از یکسو دارای جمعیتهای بزرگ شیعه، اسلامگرایان سنی مدافع انقلاب اسلامی و طرفداران تاریخی ایران هستند و از طرف دیگر بدون حضور یک ایران قدرتمند، امنیت و اقتصاد آنها نیز دچار خدشه خواهد شد.
در شمال ایران، آذربایجان دارای جمعیتی اکثریت شیعهمذهب است و از لحاظ تمدنی بخشی از ایران بزرگ بوده است. ارمنستان نیز برای مدتها جزئی از ایران به شمار رفته و در تاریخ ایران نقشی پررنگ دارد. در سمت غرب و جنوب نیز عراق، کویت، قطر و عربستان سعودی دارای جمعیتهای بزرگی از شیعیان هستند.
حضور جمعیتهای شیعه در محیط پیرامونی ایران، اهل سنت مدافع انقلاب اسلامی و دیدگاههای جمهوری اسلامی در کنار طرفداران و علاقهمندان تمدنی ایران که دارای گرایش به سمت مرکزیت این کشور هستند، احتمال تجزیه درونی آن را دور از ذهن میکند؛ چه اینکه وقتی وضعیت در حوزه پیرامونی اینگونه است نمیتوان تصور کرد در داخل کشور وضعیت به سمت واگرایی پیش میرود. به همین دلیل شروع حرکتهای تجزیهطلبانه موثر در ایران ممکن نیست هرچند گروههای تجزیهطلب در حال فعالیت در داخل خاک کشور هستند.
تنها راه برای آغاز تجزیهطلبی در ایران، نفوذ دادن عناصر مسلح خارجی از برخی مناطق پیرامونی به داخل کشور است.
در حوزه سیستانوبلوچستان و کردستان هدف آن بود که برای اغتشاش از این دو استان بهره گرفته شود زیرا جغرافیایی این دو استان مناسب نفوذ دادن عناصر خارجی به داخل کشور بود.
مرزهای طولانی سیستانوبلوچستان با پاکستان و افغانستان و همچنین مجاورت استان کردستان با اقلیم کردستان عراق که حاکمیت کاملی ندارد، موجب میشد این دو منطقه به محلی برای تزریق تروریستهای خارجی به کشور تبدیل شوند؛ موضوعی که با عقلانیت و درایت مردم این دو منطقه ناکام ماند.
این موضوع درحالی رخ داد که تلاش سرویسهای اطلاعاتی بیگانه بر تامین فوری سرپلی در خاک ایران بود تا آن را به نقطه تنش در کشور بدل ساخته و تلفات مردم و نهادهای امنیتی را که در درگیریهای اخیر زیر 100 تن شهید دادهاند، از طریق درگیری مسلحانه گسترده به صدها تن افزایش داده و سایه ترس و ناامنی طولانیتری را نسبت به حوادث کنونی بر کشور و مناطق مختلف آن تحمیل کنند. وقوع جنگی مسلحانه با دهها هزار تروریست مسلح تزریقشده به داخل کشور میتوانست چنین فاجعهای را بیافریند. سردار محمد باقریف رئیس ستاد مشترک نیروهای مسلح ایران روز 23 مهر ماه در بحبوحه اغتشاشات کشور و چند هفته پس از ضربات سنگین به تجزیهطلبان و تروریستهای مستقر در اقلیم کردستان ایران، تعداد این افراد را 3000 نفر اعلام کردند. در صورت عدم حمله به این تروریستها، بیم آن میرفت که از طریق فراخوانهای تروریستی در کشورهای دیگر هزاران عنصر مسلح دیگر نیز به فوریت به اقلیم اعزام شده و از طریق مرز به داخل استان کردستان و دیگر مناطق داخلی تزریق شوند.
۰۰:۱۵ - ۱۴۰۱/۰۸/۲۸
کد خبر: 75684
تجزیه ایران ممکن نیست
بسیاری از مناطق اطراف ایران برای مدتها جزئی از این کشور بودهاند. مناطق پیرامونی ایران یا در دایره تمدنی یا مذهبی آن قرار میگیرند.