کد خبر: 71794

نشست «از آموزش مجازی تا دانشگاه هوشمند» در نمایشگاه کتاب- واحد الکترونیکی دانشگاه آزاد اسلامی

نشست خبری از آموزش مجازی تا دانشگاه هوشمند، همزمان با برگزاری سی و سومین دوره نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، در سرای علمی- فرهنگی دانشگاهی این نمایشگاه برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی واحد الکترونیکی دانشگاه آزاد اسلامی؛ نشست «از آموزش مجازی تا دانشگاه هوشمند» با حضور دکتر عزیز نجف‌پور دبیر شورای فضای مجازی دانشگاه آزاد اسلامی و رئیس واحد الکترونیکی، دکتر مریم حق‌شناس مدیر مرکز رشد و رئیس باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحد الکترونیکی (دبیرنشست)، مسئولان دانشگاه آزاد اسلامی، ناشران و جمعی از دانشجویان، روز دوشنبه ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۱ درسرای علمی-فرهنگی دانشگاهی سی‌وسومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران برگزار شد.

در این نشست در ابتدا دکتر حق‌شناس با بیان اینکه فعالیت ناشران سرشناس کشور در حوزه آموزش مجازی کشور یکی از مهمترین تحولات دو سال اخیر بوده، گفت: در حال حاضر شاهد حضور ناشران فعال و دارای جایگاه بسیار مهم در امر نشر کتب آموزشی به خصوص در مقاطع تحصیلات تکمیلی در جهت ترویج مفاهیم آموزش مجازی و افزایش دانش در جهت‌بهره گیری از ظرفیت‌های فضای مجازی و استفاده حداکثری از زیرساخت‌های موجود و تجهیز و تقویت آنها در ابعاد سخت افزاری و نرم افزاری در نظام آموزشی کشور هستیم و با توجه به اینکه واحدالکترونیکی دانشگاه آزاد اسلامی، به عنوان بزرگترین مرکز آموزش مجازی دانشگاهی درکشور شناخته شده است، در دو سال گذشته و با توجه به شیوع ویروس کرونا و تحت تاثیر قرار گرفتن جامعه علمی و خانواده بزرگ نظام آموزش عالی کشور از مسائل و موضوعات مترتب بر شیوع این ویروس، این واحد توانسته تا حدود بسیار زیادی در فعال نمودن ناشران کشور در جهت ارائه بهترین جزوات و کتب به دانشجویان قدم بردارد، که امیدوارم این امر در آینده‌ای نه چندان دور باعث تغییر و تحولات در آموزش دانشگاهی کشور گردد.

مدیر مرکز رشد و رئیس باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان در خصوص هدف از برگزاری این نشست افزود: این نشست با هدف بررسی مسائل و موارد موجود در بحث “از آموزش مجازی تا دانشگاه هوشمند” برگزار گردید.

دکتر عزیز نجف پور در خصوص نحوه انتقال شیوه آموزش مجازی به دیگر واحد های آموزشی گفت: آموزش مجازی و همچنین یکسان سازی آن با تکنولوژی فعلی جامعه، یکی از مهمترین مشکلات جامعه در اجرای این نوع از آموزش می‌باشد که البته در دو سال گذشته و با توجه به شرایطی که بیماری کرونا در سطح جهان به وجود آورد، اجرای امور آموزشی در سطح کشور را همانند کشورهای دیگر که با این بیماری درگیر بودند، به سمت مجازی شدن هرچه بیشتر سوق داد.

دبیر شورای فضای مجازی دانشگاه آزاد اسلامی در خصوص اینکه استفاده از آموزش مجازی باعث گسترش دانش عموم جامعه از ابعاد مختلفی از جمله اقتصاد، فرهنگ و سیاسی شد، تصریح کرد: درکنار این امر آموزش عالی دانشگاهی هم در این موضوع مستثنا نبوده که خوشبختانه با تلاش‌ها و برنامه ریزی‌های فراوان صورت گرفته، آموزش مجازی توانست جایگاه خوبی را در کشور به دست آورد.

نجف پور اضافه کرد: در ایران دو بحث آموزش و پرورش به صورت جدا از هم مورد بررسی و اجرا قرار می‌گیرند، ولی در جوامع غربی اصول (آموزش و پرورش و پژوهش) در یک غالب به مرحله اجرا در آمده، که این اختلاف باعث شده، دانشگاه‌های کشور در حال حاضر به چند فرآیند از جمله آموزش و تقویت متخصص و فرآیند دوم پژوهش و تولید علم بپردازند.

رئیس واحد الکترونیکی دانشگاه آزاد اسلامی در خصوص هدف اصلی از پژوهش و تولید علم در جامعه دانشگاهی کشور گفت: این امر نشات گرفته از موضوعی خاص در جامعه آموزش دانشجویی است که می‌بایست با اجرای دقیق آن، ابعاد جدید در حوزه مد نظر شناخته شده و ایده‌های جدید و نوین آن درجامعه انسانی فعلی بروز نماید.

نجف پور در رابطه با تاثیر تولید فناوری در بحث پژوهش یادآور شد: تولید فناوری در راستای بهبود دانش و دستاوردهای کشور، مهمترین بحث پژوهش در بین دانشجویان می‌باشد.

دبیر شورای فضای مجازی دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: استفاده از کلمات و واژه‌های علمی صحیح، فرآیند سوم تاثیر آموزش مجازی بر دانش جامعه می‌باشد، در اصول روانشناسی ثابت شده است که کلمات دارای بار علمی هستند و باید به اهمیت واژه‌ها توجه کرد و معتقدم که دانشگاه‌ها باید مبتنی بر نیاز، غایات و خواسته‌های جامعه فعالیت نمایند.

نجف پور در خصوص تاثیر دانشگاه بر رفع نیاز جامعه افزود: دانشگاه به عنوان یکی از مهدهای آموزشی در کشور باید بتواند علاوه بر تولید علم، مبانی نیازهای جامعه را حل نماید، که این مورد در فرآیند چهارم اقدامات و تاثیرات دانشگاه با هدف ترویج رسالت جامعه پذیری_فرهنگی تربیتی این نهاد آموزشی قرار دارد.

دکتر مریم حق ­شناس دبیر نشست، در خصوص تاثیرات دانشگاه در اجتماع درادامه افزود: دانشجویان و جوامع دانشگاهی به نوعی یکی از ارکان و اعضا اصلی تشکیل دهنده دانشگاه‌ها و بنا به مسئولیت حرفه‌ای‌شان و به خصوص در بعد اجتماعی در کشور، بیش از هر اجتماع دیگری در اجتماع نقش آفرین هستند، لذا با تعلیم و تربیت این افراد که تمامی تلاش و توانایی خود را معطوف به شناخت و کمک به مسائل جدید و تازه کشور می‌نمایند، شاهد فعالیت و نقش آفرینی بیشتر نخبگان و فارغ التحصیلان دانشگاهی در سطح جامعه خواهیم بود.

رئیس واحد الکترونیکی دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه گفت: نهاد دانشگاه باید نظام آموزشی و پژوهشی متناسبی را با در نظر گرفتن مبانی جامعه کشور به اجرا درآورد. جامعه ایرانی، یک جامعه دینی است و وقتی دچار گناه و تززل می‌شود، تنش روحی و رفتاری در آن نمایان می‌گردد.

 نجف پور در رابطه با روال اجرای آموزش مجازی در کشور گفت: با توجه به شرایط و امکانات موجود در کشور، اجرای آموزش مجازی به خصوص در واحد الکترونیکی دانشگاه آزاد، تبدیل روش سنتی و قدیمی تحصیل و آموزش (حضوری) به آنلاین (غیرحضوری) بوده، به این منظور که تمام روال و زیر ساخت‌های آن با توجه به شرایط کشور همچنان سنتی می‌باشد، که البته تاثیر بسیار مهم آن تغییر در نوع آموزش بسیار مهم بوده که امیدوارم در آینده‌ای نزدیک شاهد تغییر آموزش مجازی به آموزش مجازی هوشمند باشیم که این امر مزایای بسیار مهمی مثل بهره برداری و امکان تعامل بالا را در پی دارد.

نجف پور آقا بیگلو در ادامه افزود: کشورهای غرب آسیا در راستای اجرای طرح مدرسه هوشمند با تدوین برنامه‌های جامعه شبکه‌ای، اقداماتی نیز انجام داده‌اند که بعد از گذشت چند سال اجرای این طرح را به علت اینکه توسعه و تجهیزات هوشمند لزوما الزامات فرآیند آموزش مجازی را فراهم نخواهد کرد، متوقف نمودند.

دبیر شورای فضای مجازی دانشگاه آزاد اسلامی درباره بحث معماری آموزش مجازی در کشور گفت: مدل مفهومی دانشگاه هوشمند چند عنصر دارد که برای اجرای دقیق این مفهوم، باید عناصر مذکور در ابتدا هوشمند شده و پس از آن اقدامات اساسی در خصوص راه اندازی این دانشگاه صورت پذیرد.

 وی بیان کرد: نخستین عنصر در بحث هوشمند سازی دانشگاه، استفاده از منابع انسانی هوشمند مانند اساتید، پرسنل، دانشجو و … می‌باشد. در اختیار داشتن شبکه دانش به عنوان محلی برای ذخیره، تحلیل و استفاده اطلاعات، بحث بسیار مهم و اساسی و در راستای دومین عنصر هوشمندسازی دانشگاه‌ها خواهد بود.

نجف پور زیر ساخت‌ها را به عنوان عنصر سوم برشمرد و بیان کرد: هوشمندسازی دانشگاه‌ها نیاز به برخورداری از زیرساخت‌های به روز در بعد سخت افزار و نرم افزار دارد که این زیر ساخت باید در اختیار تمام افراد دخیل در اجرای اهداف دانشگاه‌ها هوشمند قرار گیرد.

رئیس واحد الکترونیکی دانشگاه آزاد اسلامی در پایان این نشست در خصوص فرآیند و برنامه‌های در دست اجرای این دانشگاه گفت: تاسیس واحد الکترونیکی دانشگاه آزاد در سال ۱۳۸۴ با هدف پیشرفت به سمت و سوی آموزش مجازی، راه اندازی سامانه‌های مجازی دانشگاه هوشمند به منظور استفاده از زیر ساخت‌های ممکن درحوزه اطلاعات و اجرای پروژه معماری یکپارچه سازی فضای دانشگاه‌ها، سه فرآیند در دست اقدام دانشگاه آزاد اسلامی می‌باشد.

مرتبط ها