
عاطفه جعفری، خبرنگارگروه فرهنگ: آیتالله سیدعبدالله فاطمینیا روحانی مجتهد، خطیب، استاد اخلاق، مورخ اسلامی و کتابشناس بود. ایشان در زمینه اخلاق و عرفان، حدیث و شعر عربی تحقیق داشت. آیتالله فاطمینیا از کودکی تحتتربیت دینی و علمی پدر خود (سیداسماعیل اصفیاییشندآبادی) که ازجمله علمای اهل عرفان بود، قرار گرفت. سپس نزدیک به ۳۰ سال نزد حسن مصطفوی (از شاگردان سیدعلی قاضی) تحصیل کرد و تحت تعلیموتربیت وی قرار داشت و همزمان تحصیلات حوزوی خویش را هم دنبال میکرد. پس از مصطفوی، او از علمایی چون علامهطباطبایی، سیدمحمدحسن الهیطباطبایی (برادر کوچکتر علامهطباطبایی)، محمدتقی آملی، بهاءالدینی، محمدتقی بهجت و... که بیشترشان شاگردان قاضی بزرگ بودند، در علوم اسلامی و عرفان بهره برد. از اینرو، وی با یک واسطه، از شاگردان آیتالله قاضی بود.
او از کارشناسان علوم اسلامی بود که به تحقیق و پژوهش در این زمینه نیز اشتغال داشت و از دیگر فعالیتهایشان میتوان به تدریس در حوزههای علمیه، حضور در برنامههای مذهبی صداوسیما بهعنوان کارشناس و سخنرانی در مراکز حوزوی و دانشگاهی اشاره کرد. به بهانه یادبود و احترام به درگذشت این عالم گرانقدر کتابهایی را که از ایشان منتشر شده است، بررسی کردیم. از آیتالله فاطمینیا کتابهای متعددی منتشر شده است، برخی از مهمترین آثارشان عبارتند از: نکتهها از گفتهها: گزیدهای از سخنرانیهای استاد فاطمینیا، گردآورنده و ناشر: بخش فرهنگی مسجد و حسینیه الزهرای مشهد، دوره سهجلدی، ۱۳۸۵، فرهنگ انتظار: درمورد غیبت امامزمان و مباحث اسلامی دیگر، ۱۳۷۵، فرجام عشق: شرحی بر غزل حضرت امامخمینی(ره) به زبان فارسی و اردو، ۱۳۶۹، یک نکته از هزاران: بازنشر سخنرانیهای استاد فاطمینیا، دوجلدی: جلد اول فرهنگ انتظار و جلد دوم فرجام عشق، ۱۳۸۵، ارمغان غدیر: چهل حدیث از منابع شیعه و سنی، درباره رویداد غدیرخم، ۱۳۷۲، شرح و تفسیر زیارت جامعهکبیره: متن 10 سخنرانی استاد فاطمینیا پیرامون زیارت جامعهکبیره، تدوین محمد رحمتیشهرضا، ۱۳۸۳، روضههای استاد فاطمینیا: متن مجالس روضه استاد فاطمینیا، تدوین محمد رحمتیشهرضا، ۱۳۸۴، نغمه عاشقی: متن مجالس روضه استاد فاطمینیا در نسخه دیگر، تدوین محمد رحمتیشهرضا، 1384 و همچنین از استاد فاطمینیا مقالات متعددی در نشریات مختلف به چاپ رسیده است.
نکتهها از گفتهها
«نکتهها از گفتهها» مطالبی است کاربردی در زمینههای گوناگون بهویژه اخلاق و عرفان که باید به این مطالب با همین دید نگریست. در این کتاب برنامههای صحیح درستزیستن را میآموزیم و چه کاری مهمتر برای آدمی از اینکه بداند چگونه باید زندگی کند... .
یک نکته از هزاران - جلد اول: فرهنگ انتظار، شرح دعای غیبت حضرت مهدی(عج)، 40 حدیث در فضیلت حضرتعلی(ع) از منابع شیعه و سنی.
یک نکته از هزاران
در بخشی از این کتاب آمده است: «مقصود از ثابتماندن بر طاعت حضرت ولیامر – صلواتاللهعلیه - ثابت ماندن بر طاعت رسول خدا و ائمهطاهرین – صلواتاللهعلیهماجمعین - است، زیرا امام زمان – علیهالسلام - در ظاهر نیست که امر یا نهی فرماید و هر شیعهای که در زمان غیبت عمل به وظیفه کند و به تطهیر نفس بپردازد، به نسبت کوشش خود مورد اشراف خاص امام زمان – صلواتاللهعلیه - قرار میگیرد، چه خود آن اشراف را بفهمد یا نفهمد. این فقیر بارها در مباحث و دروسی که برای دوستان داشتهام گفتم: بالاترین آرزوی هر شیعه پاک و خالصی، زیارت وجهالله یعنی طلعت نازنین ولیعصر – صلواتاللهعلیهوعلیآبائهالطاهرین - است و شکی در این نیست. لکن باید توجه داشت به اینکه مهمتر از زیارت حضرت، راضیبودن.»
شرح زیارت جامعهکبیره
«زیارت جامعهکبیره» کلمات عجیبی است. بدون اغراق به شما عرض کنم که تمام کلماتی که ما در متون درمورد امامشناسی داریم، لااقل میتوانیم بگوییم که این زیارت مکمل آنها است. اگر این زیارت نباشد، واقعا خیلی از مقامات ائمه را ما متوجه نمیشویم. زیارت جامعه کبیره کلماتی دارد که بنده به آنها واقف نیستم و فقط نقلقول میکنم. خدا کند که همه ما محرم این حرفها بشویم. اینها کلماتشان مثل قرآن است. در قرآن میگوید: «لا یَمَسُّه الاّ المُطَهرُونَ». باید طهارت باطنی باشد تا آدم این کلمات را متوجه شود. میخواهم اینطور بگویم که اگر بعضی از فرازهای جامعه کبیره را کسی بفهمد، ممکن است وجودش منشأ خوارقعادات بشود. «أنتُم الصِّراطُ الأقْوَم و السّبیل الأعْظم و شُهداءُ دارِ الْفَناءِ و شُفَعاءُ دارِ الْبَقاءِ و الرّحْمَةِ الْمَوصُولَة» اینجا رحمت موصوله را اگر کسی بفهمد، دیگر اصلا همهچیز حل میشود.»
روضههای استاد فاطمینیا
در این رابطه بیشتر بخوانید:
استاد اخلاق، معلم زندگی (لینک)
برای او که رسانه را خوب میشناخت (لینک)
آن مرد مهربان بود (لینک)
استاد فاطمینیا؛ هوشمند و مخاطبشناس (لینک)