ندا اظهری، خبرنگار گروه دانشگاه: سعیده ابراهیمی، مدیر پژوهشکده نانو دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در گفتوگو با «فرهیختگان» گفت: «در سال 1400 توانستیم یک کنسرسیوم نانو با مشارکت جمعی و کار گروهی بین محققان پژوهشکدههای نانوی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی انجام دهیم. در قالب این کنسرسیوم چند پروژه را همزمان با هم تا مرحله عقد قرارداد پیش میبریم. پژوهشکده واحد تبریز بهعنوان دبیرخانه کنسرسیوم انتخاب شده است.»
او در ادامه اشاره کرد: «علاوهبر فعالیتهایی که در قالب این کنسرسیوم در سال 1400 توسط پژوهشکده واحد تبریز انجام دادهایم، میتوان به طرح «توبیتاک» اشاره کرد که رایزنیای را با کشور ترکیه در حوزه طرحهای مشترک بینالمللی انجام دادیم. در این طرح اعضای دیگر کنسرسیوم هم مشارکت داده شدهاند. این طرح مشترک با ترکیه در حوزه نانوداروها در دستورکار قرار دارد و بهعبارتی طرح مشترک تولید محصولات نانویی در حوزه دارویی است و قطعا بعد از تولید مالکیت معنوی آن هم به هر دو کشور تعلق میگیرد. سرمایهگذاری کلی پروژه مشترک «توبیتاک» چیزی بالغ بر سه میلیارد ریال تخمین زده شده که قرار است دو میلیارد ریال آن از سوی ترکیه و یک میلیارد ریال آن از سوی ایران تامین شود.
بهطورکلی این کنسرسیوم با هدف ایجاد مشارکت، تعامل، همکاری و ایجاد انسجام بین فناوران حوزه نانو شکل گرفت. اهداف مختلفی برای این کنسرسیوم تعریف شد که میتوان به ایجاد یک بانک اطلاعاتی از کل فناوران نانوی دانشگاه آزاد اسلامی، یک بانک اطلاعاتی از تمام محصولات تولیدشده و ایجاد یک فهرست کامل از تجهیزات نانویی موجود در دانشگاه آزاد اسلامی اشاره کرد. طرحهای کلان ملی و تعریف پروژههای مشترک دانشجویی نیز از دیگر اهداف این کنسرسیوم عنوان شده است. هدف دیگر هم برقراری ارتباط با صنعت بوده که کارهای خوبی در آن حوزه آغاز شدهاند.»
ابراهیمی عنوان کرد: «اعضای اصلی این کنسرسیوم را هشت پژوهشکده دانشگاه آزاد اسلامی از شهرهای شیراز، زنجان، تبریز، اهواز، تهران، کرج، مسجدسلیمان و مرودشت تشکیل میدهند. اکنون از شکلگیری و آغاز به کار کنسرسیوم 6 ماه میگذرد و درحال عقد قرارداد هستیم که دو طرح صنعتی را انجام دهیم و بانک اطلاعاتی کامل شده است. این دو طرح صنعتی شامل یک طرح تصفیه فاضلاب و تصفیه آب و فاضلاب کارخانههاست که در آن از فناوریهای جدید EFC استفاده میشود. طرح دیگر هم شامل پوششهای نانو روی قطعات خودرو است. این طرحها مربوط به صنایع داخلی است و طبق نیاز اعلام شده محققان، اعضای هیاتعلمی دانشگاهها و دانشجویان طرح را ارائه دادهاند، محصول آماده و تحویل صنعت هم شده است و در مرحله عقد قرارداد هستیم. نخستینبار است که این طرح تصفیه آب و فاضلاب در کشور انجام میشود. استان تبریز یکی از بزرگترین قطبهای قطعهسازی کشور است و در داخل استان تاکنون این قبیل پوششهای نانویی قطعات خودرو را نداشتهایم.»