درباره روند پیگیری طرح شفافیت آرای نمایندگان و جو عمومی حاکم بر مجلس در اینباره، گفتوگویی با اقبال شاکری، نماینده مردم تهران داشتهایم که در ادامه میخوانید.
نامهای که اخیرا شما و برخی از نمایندگان مجلس برای دوشوری شدن طرح شفافیت امضا کردهاید، در چه وضعیتی است و به چه علتی درخواست دوشوری شدن طرح شفافیت را دارید؟
طرح شفافیت الان در دستورکار صحن مجلس است و با این نامه درخواست دوشوری شدن آن را داریم. علت این درخواست ما این است که واقعا جزئیات طرح شفافیت بسیار مهم است و نمایندگان مجلس نمیخواهند سطحی از آن بگذرند. فضای کلی مجلس هم اینطور بهنظر میرسد که نمایندگان با آن موافق هستند و بهنظر من دوشوریاش تصویب میشود. در تکمیل صحبتم این را بگویم که ما حدودا از هفته گذشته این نامه را امضا کردیم. در یکی از مفاد این نامه آمده است که ما، امضاکنندگان نامه آماده هستیم تا قبل از رایگیری طرح شفافیت در صحن، مواردی که مربوط به حقوق فردی نمایندگان است را بهصورت داوطلبانه اجرا کنیم. ازجمله اینگونه حقوق فردی، اعلام شفاف وضعیت آرای خود در هر جلسه علنی است.
چه چیزی باعث شده است در این نامه، صحبتی از فوریت طرح شفافیت مطرح نشود؟
درحال حاضر بحث لایحه بودجه 1401 در مجلس مطرح است و حتما باید لایحه را در موعد مقرر خود به پایان برسانیم و درحالحاضر این اولویت اول مجلس است. اگر مجلس بودجه را تعیینتکلیف کند، ظرف یکیدو هفته آینده، نوبت بررسی طرح شفافیت هم میرسد. اما اگر بهنتیجه رسیدن بودجه، بیش از دو هفته طول بکشد، احتمال دارد بررسی طرح شفافیت به بعد از تعطیلات عید نوروز موکول شود.
اوایل مهر امسال آخرین نسخه اصلاحشده طرح شفافیت منتشر شد. برخی از نمایندگان با این نسخه مخالف بودند و معتقد بودند باید بازهم اصلاحاتی صورت بگیرد. برخی دیگر از نمایندگان هم کلا با طرح شفافیت، چه اصلاحشده چه اصلاحنشده مخالف بودند. الان فضای کلی مجلس به چه صورت است؟
الان فضای مجلس بهطور کلی با شفافیت موافق است. فقط یک نکته وجود دارد و آنهم این است که مجلس درکنار آرا بهدنبال برقراری شفافیتی است که مردم بهصورت مستقیم از عواید آن بهرهمند میشوند، مثل شفافیت مربوط به دستگاههایی که بودجه دراختیار دارند و کار اجرایی انجام میدهند. مشکلات مردم در آنجا است. مثلا با صرف شفافیت آرای نمایندگان، مشکلات مربوط به آن حوزهها حل نمیشود. آنجاست که شفافیت باید بهطور جدی مطرح شود. درنتیجه همین اهمیت است که درخواست برقراری شفافیت در سایر حوزهها هم توسط نمایندگان مطرح شده که بهنظر میرسد مطالبه درستی است. برای مثال، جز شفافیت آرا، بقیه اجزای مجلس شفاف است. یعنی همهچیز درمعرض دید عموم است، همه قوانین و مقررات مصوب در مجلس را میبینند و قبل از رفتن در کمیسیون تخصصی، در دستورکار همه قرار میگیرد. درباره این موارد، شاهد آن هستیم که جلسات مجلس، بهصورت مستقیم پخش میشود. روند بخشی از کمیسیونهای ویژه هم که کارهای مهمی در دستشان است بهصورت مستقیم پخش میشده است. از این موارد شفافشده، آرای نمایندگان درباره برخی طرحها و لوایح باقی مانده است. اما نکته قابلتوجه اینکه برقراری شفافیت در همه ارکان کشور خواهد بود که مردم از آن بهرهمند و منتفع میشوند. مجلس هم باید آن را با جدیت دنبال کند.
امیدوار هستیم موفق شویم این شفافیتی که میخواهیم در کشور برقرار شود را پیگیری کنیم. سازوکارهایش هم این است که بهسمت هوشمندسازی هرچه بیشتر خدمات دولتی برویم. اینکه برویم جلسه بگذاریم، دستور جلسات را ببینیم، نسخه صورتجلسات را اخذ کنیم و امثال این، هم رسیدگی و هم پیگیری کار را با دشواری مواجه میکند. یعنی دولت باید با قدرت بهسمت هوشمندسازی برود که درکنار شفافیت، میتواند به مردم کمک کند.