کد خبر: 64618

مدیرکل ارتباط با صنعت دانشگاه صنعتی‌شریف: ‌

توسعه فناوری در دانشگاه‌ها هنوز به یک فرهنگ تبدیل نشده است

مساله اینجاست که گاهی برخی طرح‌ها در حد ایده جالب و راهشگا به نظر می‌رسند، اما از لحاظ عملیاتی وقتی دقت کردیم، متوجه شدیم همه این پازل‌ها به یکدیگر متصل هستند و این کار شدنی نیست.

  حسین مختاری، مدیرکل ارتباط با صنعت دانشگاه صنعتی‌شریف نیز در همین‌باره با تاکید بر اینکه در یک برهه‌ای می‌خواستیم طرحی مانند راه‌اندازی معاونت فناوری را در دانشگاه خود اجرایی کنیم، گفت: «اما مساله اینجاست که گاهی برخی طرح‌ها در حد ایده جالب و راهشگا به نظر می‌رسند، اما از لحاظ عملیاتی وقتی دقت کردیم، متوجه شدیم همه این پازل‌ها به یکدیگر متصل هستند و این کار شدنی نیست. مثلا بخش پژوهشی دانشگاه، گرنت‌هایی را تعریف می‌کند که ارتباط با صنعت دانشگاه را ارتقا می‌دهد و در گام بعدی، این حوزه هم باعث کمک به مباحث مربوط به فناوری می‌شود.»

او افزود: «بعد از بررسی‌ها متوجه شدیم که جداسازی این بخش‌ها از یکدیگر در دانشگاه، چالش‌هایی ایجاد می‌کند؛ چراکه به‌اصطلاح این پژوهش است که پاس گل را به ارتباط با صنعت می‌دهد و این بخش هم به فناوری پاس گل می‌دهد و اگر این حوزه‌ها را از یکدیگر جدا کنیم، ضربه سنگینی خواهیم خورد. معتقدم هنوز زمینه برای تحقق این کار حداقل در کف دانشگاه وجود ندارد، اما در سطح وزارتخانه و تصمیم‌گیری‌های کلان می‌تواند مناسب باشد.»

مدیرکل ارتباط با صنعت دانشگاه صنعتی‌شریف گفت: «یکی دیگر از چالش‌های اصلی کشور در حوزه فناوری و نوآوری این است که هنوز در برخی دانشگاه‌ها توسعه فناوری به یک فرهنگ تبدیل نشده و قطعا باید معاونت‌های پژوهشی در این دانشگاه‌ها به‌صورت جدی وارد عمل شده و در سطح کلان‌تر نیز معاونت پژوهشی وزارتخانه کار را جدی‌تر دنبال کند؛ چراکه تا وقتی به این فرهنگ در جامعه آکادمیک دست پیدا نکنیم، راه‌اندازی معاونت‌ها نمی‌تواند چندان راهگشا باشد. مساله اصلی دیگر اینجاست که معمولا حرکت از بالا خیلی جوابگو نیست و در وهله اول باید در میدان عمل که همان دانشگاه‌ها هستند، بسترهای لازم فراهم شود. طبق گفته وزیر علوم نیز دانشگاه‌ها خودشان یک وزارت علوم هستند و از این حیث باید بگویم دانشگاه شریف از لحاظ فناوری از همه دانشگاه‌های کشور جلوتر است، اما هنوز به جایگاهی نرسیده‌ایم که بخواهیم برای آن یک معاونت جدا تاسیس کنیم، این مقوله در کلیت دانشگاه‌ها هم وجود دارد.»

مختاری خاطرنشان کرد: «فعلا پژوهش و فناوری به‌حدی در هم‌تنیده هستند که مرزهای آنها چندان از یکدیگر مشخص نیست. طبیعی است در چنین وضعیتی اولین گام این است که بتوانیم مرزها را از همدیگر تفکیک کنیم تا از این طریق حدود وظایف هر معاونت هم مشخص شود؛ در غیر این‌صورت حتی شاید به جای حل شدن مسائل، شاهد جدایی هم باشیم.»

مرتبط ها