کد خبر: 64066

دکتر طهرانچی در همایش ملی علوم انسانی و حکمت اسلامی:

به علوم طبیعی هم باید از زاویه حکمت اسلامی نگاه کرد

دکتر طهرانچی: همایش ملی علوم انسانی و حکمت اسلامی یک جریان فکری به‌صورت گفتمان‌سازی در بدنه کشور و خصوصا بدنه دانشگاه آزاد اسلامی ایجاد کرد که شایسته قدردانی است.

سارا طاهری، روزنامه‌نگار: همایش ملی علوم انسانی و حکمت اسلامی صبح دیروز با حضور دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در سالن همایش کتابخانه زنده‌یاد دکتر حبیبی برگزار شد.

در این همایش محمد شریفانی مسئول نهاد نمایندگی مقام‌معظم‌رهبری در دانشگاه آزاد اسلامی، جواد علمائی معاون علوم، مهندسی و کشاورزی، علاءالدین بروجردی معاون بین‌الملل و امور دانشجویان غیرایرانی، عبدالحسین خسروپناه معاون علوم انسانی و هنر، فرزاد جهان‌بین معاون فرهنگی و دانشجویی، جمشید صباغ‌زاده قائم‌مقام رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در واحد علوم و تحقیقات و برخی از اندیشمندان و محققان به‌صورت حضوری و مجازی حضور داشتند.

باید با سرآمدی در علم و آفرینش علمی مسیر جدیدی را آغاز کنیم

دکتر طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در این مراسم با تقدیر از دست‌اندرکاران برگزاری این همایش، گفت: «همایش ملی علوم انسانی و حکمت اسلامی یک جریان فکری به‌صورت گفتمان‌سازی در بدنه کشور و خصوصا بدنه دانشگاه آزاد اسلامی ایجاد کرد که شایسته قدردانی است.»

وی با تاکید بر اینکه تمدن نوین اسلامی موضوعی بسیار مهم است، اظهار داشت: «اهمیت این موضوع به حدی است که مقام‌معظم‌رهبری آن را به‌عنوان مهم‌ترین سوال پیش‌روی دانشگاهیان کشور قرار داده‌اند. رهبرمعظم انقلاب می‌فرمایند دانشگاه‌های ما باید با تکیه بر میراث گذشتگان و تجربه گران‌سنگ انقلاب اسلامی، با سرآمدی در علم و آفرینش علمی، مقدمه‌ساز تمدن نوین اسلامی باشند.»

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: «آنچه در خلقت الهی وجود دارد و خداوند آن را خلق کرده و ما با آن مواجه هستیم، یک نکته بسیار مهم دارد و آن این است که شناخت رمز این خلقت، آن چیزی است که علم را از درون خود متولد کرده و بررسی در آفاق و انفس برای ما چیزی پدید آورده که به آن علم می‌گوییم.»

دکتر طهرانچی در ادامه گفت: «ما یک‌بار توانستیم رهبری علم جهانی را از غرب به شرق منتقل کنیم، اما مجموعه حوادثی که پس از آن رخ داد، باعث شد رهبری علم جهانی از شرق به مغرب‌زمین کوچ کرده و در آنجا با بنیان‌های فلسفی و نگاه فلسفی غرب رشد کند.»

وی تاکید کرد: «بدون‌شک رویکرد ما به تمدن نوین اسلامی باید با یک همانندسازی و درک شرایط گذشته همراه باشد تا بتوانیم راهی پیدا کنیم که با سرآمدی در علم و آفرینش علمی مسیر جدیدی را آغاز کنیم.»
دکتر طهرانچی در ادامه، به ارائه یک مقاله علمی درخصوص علوم طبیعی و حکمت اسلامی پرداخت و تاکید کرد: «تنها علوم انسانی نیازمند این نیست که با حکمت اسلامی به آن نگاه شود، بلکه علوم طبیعی نیز باید با حکمت اسلامی مورد بررسی قرار گیرد.»

همایش حکمت اسلامی به‌دنبال تولید علم است

خسروپناه، معاون علوم انسانی و هنر دانشگاه آزاد اسلامی در این همایش گفت: «همایش حکمت اسلامی به‌دنبال تولید علم است. این همایش برگرفته از سند تاسیس معاونت علوم انسانی و هنر در دانشگاه آزاد اسلامی است. سند تاسیس معاونت علوم انسانی و هنر بر محور تعالی علوم انسانی و هنر است و منظور ما از تعالی، روزآمدی، بومی‌سازی و حکمی‌سازی است.»

وی با بیان اینکه حکمت هم از سنخ دانش و هم از سنخ عمل است، اظهار داشت: «حکمت فقط فلسفه نیست که دانش مبنایی باشد. علوم پایه، انسانی، پزشکی و مهندسی هم می‌تواند حکمت باشد. از خداشناسی تا طبیعت‌شناسی حکمت است. حکمت دانش و عمل مبتنی بر عقل و علم و دستاوردش عزت، بلندمرتبگی و ستودگی است.»

معاون علوم انسانی و هنر دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: «علومی که با حکمت پیوند ندارد را علم نافع نمی‌دانیم. علم نافع باید علم حکمی باشد. حکمت یک ضرورت است و حکمی‌سازی علوم یک بایسته قلبی است. اگر بخواهیم سخن ما را غربی‌ها بشنوند، راهی جز حکمی‌سازی علوم نداریم.»

وی با اشاره به برگزاری همایش ملی علوم انسانی و حکمت اسلامی، تصریح کرد: «در این همایش بیش از هزار‌و۲۰۰ چکیده و بیش از ۸۰۰ مقاله دریافت شده است. از این تعداد حدود ۵۷۳ مقاله پذیرش و تایید شده و ۱۰۰ مقاله برگزیده در ۱۳ پنل تخصصی ارائه شده و مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. مقاله‌های برگزیده‌شده در سایت‌های سیلیویکیا، SiD، با همایش، کنفرانس‌یاب و ISC  نمایه می‌شوند.»

همچنین در این همایش حسین کلانتری، دبیر کمیسیون حکمت اسلامی و تعالی معماری و شهرسازی، حسن خیری دبیر کمیسیون حکمت اسلامی و تعالی جامعه‌شناسی، کیوان کاکابرایی دبیر کمیسیون حکمت اسلامی و تعالی روان‌شناسی، فاطمه حمیدی‌فر دبیر کمیسیون حکمت اسلامی و تعالی تعلیم و تربیت، علیرضا بیابان‌نورد دبیر کمیسیون حکمت اسلامی و تعالی علوم سیاسی، زهرا فرشادفر دبیر کمیسیون حکمت اسلامی و تعالی علوم اقتصادی، احسان ساده دبیر کمیسیون حکمت اسلامی و تعالی مدیریت، مسعود راعی دبیر کمیسیون حکمت اسلامی و تعالی فقه و حقوق، خدیجه ذوالقدر دبیر کمیسیون حکمت اسلامی و تعالی خانواده، نسیم مجیدی دبیر کمیسیون حکمت اسلامی و تعالی فضای مجازی، ابوالفضل داودی‌رکن‌آبادی دبیر کمیسیون حکمت اسلامی و تعالی هنر و فاطمه عزیزمحمدی دبیر کمیسیون حکمت اسلامی و تعالی ادبیات و زبان‌شناسی به ارائه گزارش از کمیسیون‌های تخصصی پرداختند.

در همایش ملی علوم انسانی و حکمت اسلامی از کتاب «فلسفه علم، فناوری و جامعه» با حضور دکتر طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی رونمایی شد.

در همین رابطه مطالب زیر را بخوانید:

عضو هیات‌علمی دانشگاه آزاد واحد گرمسار: تغییر سبک زندگی زنان می‌تواند سبک زندگی خانواده را تغییر دهد (لینک)
 
رئیس مرکز تحقیقات کارآفرینی دانشگاه آزاد واحد سمنان مطرح کرد / ارائه الگوی مدیریت جهادی در بخش روستا (لینک)
 
دانشیار دانشگاه آزاد واحد کرمان مطرح کرد / بومی‌سازی در حوزه علوم انسانی با ارائه یک مدل (لینک)

مرتبط ها