محمد نخی، کارشناس فرهنگی: ولاتکونوا کالذین تفرقوا و اختلفوا من بعد ماجاءهم البینات
ضرورت وحدت امت و انسجام میان پیروان دین حنیف اسلام برمبنای عقل و نقل، آنچنان عیان است که حاجت بههیچ بیانی ندارد. لکن براساس نص قرآنی که در صدر کلام قرائت شد، برخی افراد و جریانها درون جامعه اسلامی وجود دارند که علیرغم این همه بینه و دلیل روشن مبنیبر لزوم وحدت امت مسلمان، بازهم در مقام نظر و عرصه عمل بر طبل تفرقه میکوبند و در مسیر تحقق وعده شیطانی که ان یوقع بینکم العداوه و البغضاء گام برمیدارند.
چالش اساسی امروز دنیای اسلام این است که گروهی با نام دین و با بهره جستن از ابزارهای دینی، درصدد ایجاد تشنج در بلاد اسلامی و ریختن خون پیروان مذاهب اسلامی هستند و به این واسطه چهرهای خشن و ناصواب از این دین رحمانی به جهانیان عرضه میکنند.
جهل و عدم آگاهی، تعصب بیجا و منیت و خودبرتربینی عدهای از مسلمانان، صحنهای دور از عقل و اخلاق در این پهنه، ترسیم کرده است که نمودش را در انفجار و تخریب حتی اماکنی مانند مساجد مشاهده میکنیم.
آن هنگام که مسلمانان با پیروان سایر ادیان دعوت به گفتوگو حول یک محور مشترک شدهاند (تعالو الی کلمه سواء بیننا و بینکم)، آیا میان خودشان از هر مذهب و گروهی باشند محورهای مشترک فراوان اخلاقی و فقهی و کلامی ندارند که اینگونه سراغ تفرقه میروند.
آگاه باشید که عموم و توده مردم قرنهاست در بلاد مختلف اسلامی در صلح و صفا با هم زندگی میکنند اما معالاسف برخی عالمان دینی و سیاسیون هستند که با گفتار و رفتار خود، جو متشنج غیراخلاقی و خلاف عقلانیت را به نمایش گذاردهاند.
آنچه امروز در بخشی از جهان اسلام با نام داعش و طالبان و... عرضاندام میکنند نمایش جهالت و خشونت دینی است که بیش از پیش علما و نخبگان مسلمان را متعهد میکند به وظیفه ذاتی خود که ایجاد پیوند میان مردم است، عمل کنند که به فرموده امامعلی(ع)، عالمی خدایی است که عامل پیوند میان مردم باشد.
یکی از ایامی که همه ما باید قویتر و متقنتر و استوارتر از گذشته در مسیر تحقق امت واحده مدنظر قرآن (کان الناس امه واحده) گام برداریم همین هفته وحدت است که اساس و پیشینهای محکم دارد و باید از آن نهایت بهره را برای یکپارچهساختن امت مسلمان با وجود اختلافات ببریم.
آنچه مذموم است تفرقه است نه اختلاف که اختلافات موجود میتواند باعث پیشرفت و تعالی شود. اختلاف نباید به تفرقه تبدیل شود که آن اول و آخر بدبختی و هلاکت امت و جامعه اسلامی خواهد شد.
امت اسلامی و گروههای مسلمان هوشیار باشند که عامل اجرای دسیسههای دشمنان نباشند که این دشمنان نه میخواهند که شیعه وجود داشته باشد و نه اهل سنت و یقینا انسجام و وحدت میان شیعه و سنی خارچشم آنان است که اینگونه درصدد تخریب آن هستند.
در مدت کوتاهی (یکوسال و اندی) که از شروع فعالیتهای تقریبی در دانشگاه آزاد اسلامی میگذرد، اقدامات وحدتآفرین فراوان و قابل تحسینی در مجموعه خانواده بزرگ دانشگاه آزاد اسلامی صورت گرفته که به جرأت میتوان گفت اشاعه فرهنگ عقلانیت و نشر گفتمان وحدت امت اسلامی را در پهنه گسترده ایران اسلامی در پی داشته است. گام برداشتن در این مسیر جز با پشتوانه و همراهی اساتید و اندیشمندان و اهل علم میسر نبوده و نخواهد بود و بهجاست که در اینجا از حمایتهای بیدریغ ریاست محترم دانشگاه کمال سپاس را داشته باشم.