کد خبر: 60147

چرا پاسخ ایران به گروسی مهم بود؟

خروج مذاکرات هسته‌ای از سایه فشار پلیس بد

دبیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در کنفرانس خبری بعد از این دیدار، گفت‌وگوی دوساعته خود با اسلامی را سازنده دانست و اظهار داشت در آینده نیز همکاری آژانس با سازمان انرژی اتمی برای پیشبرد برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران ادامه پیدا خواهد کرد.

رافائل گروسی، دبیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بامداد یکشنبه در برنامه‌ای از پیش اعلام‌شده به تهران سفر و با محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی دیدار و گفت‌وگو کرد. دبیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در کنفرانس خبری بعد از این دیدار، گفت‌وگوی دوساعته خود با اسلامی را سازنده دانست و اظهار داشت در آینده نیز همکاری آژانس با سازمان انرژی اتمی برای پیشبرد برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران ادامه پیدا خواهد کرد. برخلاف این اظهارنظرها گروسی چند روز قبل از سفر به تهران در دو گزارش محرمانه و یک‌سویه به اعضای شورای حکام پیرامون فعالیت‌های هسته‌ای ایران ابراز نگرانی کرده و مدعی شده بود نظارت‌های بازرسان آژانس از مراکز هسته‌ای ایران به طرز بی‌سابقه‌ای کاهش یافته است. گزارش یک‌سویه گروسی می‌توانست بخشی از سناریوی کشورهای غربی علیه سیاست جدید هسته‌ای ایران در دولت رئیسی باشد. دولت جدید برخلاف دولت روحانی حاضر به مذاکره و توافق با آمریکا تحت هر شرایطی نیست، این موضوع مورد تاکید رئیسی نیز در نخستین گفت‌وگوی تلویزیونی‌اش پس از آغاز به کار فعالیت کابینه بود. وی در این مصاحبه اظهار داشت: «ایران ابایی از مذاکره ندارد اما گفت‌وگوی تحت فشار غرب را نمی‌پذیرد.» رئیسی همچنین پیرامون راهبرد جمهوری اسلامی در مذاکرات نیز اظهار داشت دولت وی به دنبال مذاکره نتیجه‌محور است تا در پی آن تحریم‌ها علیه ملت ایران رفع شود و زندگی مردم رونق بگیرد. علاوه‌بر اعلام مواضع رسمی رئیسی دولت سیزدهم پیرامون آینده مذاکرات هسته‌ای در چند ماه گذشته اجرایی شدن «قانون راهبردی لغو تحریم‌ها و صیانت از منافع ملت ایران» نیز باعث شده است ایران طی مدت‌زمان کوتاهی با نادیده گرفتن محدودیت‌های برجامی و فراپادمانی درصد و میزان غنی‌سازی اورانیوم خود را افزایش دهد. طبیعی است سرعت پیشرفت هسته‌ای ایران پس از اجرایی شدن قانون راهبردی لغو تحریم‌ها و رویکرد جدیدش نسبت به مذاکرات مورد پذیرش طرف‌های غربی حاضر در برجام نباشد. آنها ترجیح می‌دهند دولت رئیسی با کمترین تغییر فضا نسبت به قبل بار دیگر به میز مذاکرات هسته‌ای در وین برگردد. به همین منظور طی چند هفته گذشته این کشور‌ها به دنبال افزایش فشار سیاسی بر ایران بودند تا از این طریق جمهوری اسلامی را وادار به عقب‌نشینی از مواضع خود کنند. گزارش محرمانه چند روز قبل گروسی نیز در همین چارچوب قابل تحلیل است. گزارش محرمانه دبیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌توانست دستاویزی برای کشورهای غربی حاضر در برجام باشد تا در نشست این هفته شورای حکام با استناد به آن قطعنامه‌ای علیه ایران صادر کنند. اما موافقت جمعه‌شب ایران با سفر گروسی به تهران پس از گذشت چند ماه از درخواست وی مبنی‌بر دیدار با مقامات سازمان انرژی اتمی در تهران از سطح تنش‌ها علیه ایران کاست. علاوه‌بر این بیانیه مشترک آژانس با سازمان انرژی اتمی در پایان سفر یک‌روزه گروسی به تهران و تاکید طرفین مبنی‌بر تداوم گفت‌وگو‌های دوجانبه و همچنین تداوم روند نظارت بازرسان آژانس بر سرویس فنی تجهیزات نظارت مستقر در سایت هسته‌ای ایران بهانه را از طرف‌های غربی حاضر در نشست آتی شورای حکام می‌گیرد و راه را بر سوءاستفاده سیاسی آنها به‌منظور فشار علیه ایران می‌بندد.  در ادامه این گزارش پیرامون ابعاد سفر یک‌روزه رافائل گروسی به تهران با محمود عباس‌زاده، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی و همچنین عباس عمویی، عضو دیگر این کمیسیون به گفت‌وگو نشسته‌ایم.

در همین رابطه مطالب زیر را بخوانید:

محمود عباس‌زاده، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی در گفت‌وگو با «فرهیختگان»: جمهوری اسلامی به اهداف سیاسی آژانس روی خوش نشان نخواهد داد (لینک)

 

ابوالفضل عمویی، عضو کمیسیون امنیت ملی در گفت‌وگو با «فرهیختگان»: پیش‌بینی می‌شود مذاکرات هسته‌ای طی چند هفته آینده از سر گرفته شود (لینک)

مرتبط ها