کد خبر: 56441

استفاده از مشاوران غیرتکراری و ایجاد اتاق فکر

در دوره جدید انتظار داریم فرهنگ و هنر جدی گرفته شود. در عرصه موسیقی لازم است وزیری بیاید که همه‌جانبه به موضوع نگاه کند؛ یعنی کارگزاران، معاونان هنری و مدیران پایین‌دستی مراکز را آن‌گونه انتخاب کند که به آینده فرهنگ و هنر ایران جدای از هر مصلحت‌اندیشی و محافظه‌کاری علاقه دارند.

رضا مهدوی، کارشناس و پژوهشگر موسیقی: جامعه موسیقی به‌طورکلی انتظار داشت با توجه به شعارهایی که روحانی در بدو انتخابات دوره اول و دوم داد اوضاع فرهنگ و هنر بهتر شود، منتها امیدی اضافه نشد؛ بلکه ناامیدی‌ها اضافه شد. ناتدبیری‌هایی هم در حوزه فرهنگ و هنر ایجاد شد که مکمل مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم شد و نشان داد در هیچ حوزه‌ای سیاست کلان وجود نداشت.

در دوره جدید انتظار داریم فرهنگ و هنر جدی گرفته شود. در عرصه موسیقی لازم است وزیری بیاید که همه‌جانبه به موضوع نگاه کند؛ یعنی کارگزاران، معاونان هنری و مدیران پایین‌دستی مراکز را آن‌گونه انتخاب کند که به آینده فرهنگ و هنر ایران جدای از هر مصلحت‌اندیشی و محافظه‌کاری علاقه دارند. چنین فردی اگر در وهله اول انتخاب شد قطعا مشاورانی انتخاب می‌کند که مدیران این 4دهه گذشته انتخاب نکرده باشند. مشاورانی که تکراری هستند، مشاورانی که در شوراهای مختلف مدیران تاکنون این‌گونه انتخاب کرده‌اند که اعضای شورا به دهان مدیر نگاه ‌کرده و خروجی حرف مدیر را از زبان اعضای شورا به بیرون انعکاس ‌داده و خبری ‌کنند. مرحله دوم این است که شوراها را پاکیزه کنند و افرادی را بیاورند که موثر واقع می‌شوند و حرف‌های جدیدی دارند و دغدغه و مسائل شخصی آنها این نیست که بگویند ما عمری گذرانده‌ایم و تجربه داریم. به جوان‌ها و نوجوانانی که پا به عرصه گذاشته‌اند میدان فعالیت موسیقی داده شود.

مرحله سوم این است که اتاق فکر کلانی باید برای دفتر موسیقی و معاونت هنری وزارت ارشاد ایجاد شود که نخبگان رشته‌های مختلف در شورای سیاستگذاری باشند؛ روان‌شناسان، جامعه‌شناسان، کسانی که تخصص در زیبایی‌شناسی دارند و در دانشگاه‌های معتبر تدریس می‌کنند. جمع موسیقی‌دانان جدی یعنی اتاق بزرگی که تعداد قابل‌توجهی از افسران فرهنگی یعنی سرهنگان فرهنگ و هنر کشور در آن بنشینند و هر بار درباره مسائل کلیدی صحبت کنند و این سیاستگذاری‌ها بین مدیران میانی و شاخه‌های مختلف و حتی بین‌رشته‌ای تقسیم شود تا آنها هم نتوانند سلیقه‌ای عمل کنند. مورد چهارمی که انتظار داریم این است که خیلی عاجل به داد جشنواره موسیقی فجر امسال برسند.

متاسفانه امسال همه ما با شوک خبری مواجه شدیم که دکتر حسن ریاحی برای یازدهمین‌بار دبیر جشنواره موسیقی فجر شده است. موسیقی فجر یکی از رخدادهای موسیقی بعد از انقلاب است. ایشان انگیزه‌های لازم را ندارد، باوجود اینکه دانش بالایی دارند و استاد محترم و شخصیت برجسته‌ای هستند اما برای دبیری جشنواره مناسب نیستند. برای دبیری جشنواره فرد پویا و علاقه‌مند و سرزنده و جوان نیاز است که محکم دفاع کند و جشنواره را از این نگاه دولتی بیرون بکشد و دولت تصدی‌گری نکند و آن را برون‌سپاری کند. انتظار داریم دولت خیلی فوری بعد از اینکه وزیر ارشاد مشخص شد در عرصه موسیقی چنین نگاهی را داشته باشد. درباره ممیزی بارها صحبت شد که حذف شده و یک‌سری افراد ممیزی نمی‌خورند ولی واقعیت ندارد. ممیزی به شکل دیگری اعمال می‌شود. همچنان زمان‌بر است و تایید یک آلبوم ساده یک ماه باید زمان ببرد و آدم شناخته‌شده‌ای که استاد است باید برود و ممیزی بشود و به لحاظ حراستی بررسی شود. چیزی که در تئاتر و سینما و در رشته‌های تجسمی وجود ندارد. چرا این میزان نگرانی وجود دارد درباره نوازنده جوان 20ساله که تازه فارغ‌التحصیل شده و باید ده روز بررسی شود او کجا نواخته و چه کاری کرده و چه شخصیت و شاکله‌ای دارد. این نگاه امنیتی هم برداشته شود که متاسفانه معضلی است و موسیقی‌دانان را خسته کرده. اگر می‌بینیم حضور آنها کمرنگ است و همراهی و مشارکتی ندارند، انتظار دارند این اتفاقات رقم بخورد.

مرتبط ها