کد خبر: 56391

مقایسه قیمت کمک‌داور ویدئویی داخلی در قیاس با نمونه خارجی

راه‌اندازی VAR با نصف هزینه

ما از نظر سخت‌افزاری عقب هستیم اما باید به استقبال این مساله برویم و خودمان را برای بازی‌های تیم ملی آماده کنیم. در دنیا چندین شرکت معدود هستند که با فیفا کار می‌کنند و فیفا سیستم ویدئویی این شرکت‌ها را تایید می‌کند.

موضوع کمک‌داور ویدئویی در دنیا به این نحوه شکل گرفت که واحد‌های سیار و مجموعه‌های تلویزیونی که بازی‌ها را پوشش می‌دهند سیستم‌هایی به اسم اسلوموشن دارند و کار این سیستم این است که به صورت همزمان دوربین‌های داخل ورزشگاه را رکورد کرده و کارگردان می‌تواند هر کدام از کانال‌های رکورد شده که رکورد آن ادامه پیدا می‌کند را نمایش داده و با سرعت‌های مختلف آن را پخش کند؛ چیزی که خیلی وقت‌ها در بازی‌ها خروجی آن صحنه‌های مختلف با سرعت‌های مختلف می‌شود. این سیستم از یک‌سو جذاب بود و باعث می‌شد تا مردم و بیننده‌ها کامل‌تر بازی را ببینند و از سوی دیگر اشکالات داوران را نمایان‌تر می‌کرد که در ادامه فیفا به این موضوع ورود کرده و برای کمک‌داور ویدئویی از آن استفاده کرد و استانداردهایی را برای آن درنظر گرفت. درواقع فیفا همین سیستم‌های واحد سیار تلویزیونی را به‌عنوان الگوی کمک‌داور ویدئویی تعریف کرده و یک بخش‌هایی از آن را یکپارچه کرد تا بتواند به‌عنوان یک استاندارد واحد در همه جای دنیا از آن استفاده کند و این موضوع باعث شد تا سیستم کمک‌داور ویدئویی با الگوپذیری از واحدهای سیار برای اولین بار شکل بگیرد و برای اولین بار در مسابقات اجرایی شود. حال اینکه این سیستم چقدر هزینه دارد مورد بحث کارشناسان مختلف قرار دارد.

خداداد افشاریان، سرپرست کمیته داوران فدراسیون فوتبال در این خصوص می‌گوید: «من هنوز نامه‌ای مبنی‌بر این موضوع رویت نکرده‌ام اما سازمان لیگ و فدراسیون فوتبال مصمم هستند در ماه‌های آینده حداقل چهار، پنج ورزشگاه استاندارد را به این سیستم تجهیز کنند. این یک واقعیت است که ما از نظر سخت‌افزاری عقب هستیم اما باید به استقبال این مساله برویم و خودمان را برای بازی‌های تیم ملی آماده کنیم. در دنیا چندین شرکت معدود هستند که با فیفا کار می‌کنند و فیفا سیستم ویدئویی این شرکت‌ها را تایید می‌کند.»

افشاریان درباره قیمت تمام شده این تکنولوژی می‌افزاید: «به‌طور تقریبی، هزینه اجرای این سیستم برای هر ورزشگاه حدود ۱۰ تا ۱۵ میلیارد تومان است که برابر اهمیت جام‌جهانی و فوتبال برای کشورمان، مساله خاصی نیست. ما باید این سیستم را به خاطر میزبانی اجرا کنیم و در آینده هم به کارمان می‌آید. باید دید چطور می‌توان با مساله انتقال پول و مسائل تحریمی کنار آمد. هزینه کلی برای اجرای این سیستم در ایران، حدود ۳ میلیون دلار برآورد شده ولی من اطلاع دقیقی از ریز این مبالغ ندارم. با توجه به اینکه اجرای VAR باید از سوی باشگاه‌ها انجام شود، سازمان لیگ در جریان آخرین روند بررسی امکان خریداری و نصب VAR در ایران است.»

مدیرعامل شرکت سبحان پایا نیز می‌گوید: «قیمت تکنولوژی تولید داخل خیلی رقابتی محسوب می‌شود و اگرچه دوستان در سازمان لیگ می‌گویند ۵ تا ۶ میلیارد هزینه دارد اما این هزینه یعنی حدود ۳۰۰ هزار دلار فقط بیس و اساس قضیه محسوب شده و جدا از فضا و مانیتورینگ و سایر تجهیزات محسوب می‌شود که آنها خودش نیز حدود ۳۰ تا ۳۵ هزار دلار هزینه می‌برد که حداقل چیزی حدود ۸ میلیارد تومان هزینه برای هر ورزشگاه در برخواهد داشت. درحالی که قیمت تجهیزات ما به صورت کامل۱۵۰ هزار دلار یا حدود سه‌ونیم میلیارد تومان یعنی۴۰ درصد نمونه خارجی تمام خواهد شد و درواقع برای هر ورزشگاه از نصف هم کمتر تمام خواهد شد.»

مرتبط ها