محمدرضا سنگری که در ادبیات دینی برای خودش صاحب سبک است هم شجاعی را یک مولد در آثار دینی میداند و میگوید: «نثر و قلم شجاعی روی خیلیها تاثیر گذاشت. درنتیجه باید سیدمهدی شجاعی را یک جریانساز در فضای نثر ادبی و داستانی جامعه خودمان بدانیم. این نویسنده بسیار متواضع بود و وقتی در کانون حضور پیدا میکرد، بچهها با وی احساس نزدیکی و خودمانی داشتند. گاهی خانواده خود را هم به این جلسات میآورد و دخترش که در سانحه رانندگی درگذشت و داغی بر دل سیدمهدی شجاعی گذاشت را نیز در برنامههای کرمان میدیدم. سیدعلی شجاعی نیز راه پدر را ادامه داده و تا مدتها متاثر از لحن و نحوه بیان پدرش بوده و امروز کمکم به یک استقلال سبکی میرسد.
تواضع، نوع روابط و درنگها و دقتهایی که سیدمهدی شجاعی داشته و دارد از ویژگیهای اوست، بهویژه اینکه هنرهای زیبا خوانده و با مساله سینما و تئاتر کاملا آشنا بود و اگر کسی کتابهایش را بخواند، بازتاب این تخصص را در کارهایش میبیند. به سبب اینکه با حوزه هنرهای نمایشی آشنایی داشته و برخی از آثار وی در قالب فیلم کوتاه در رسانه مطرح شد، مشخص میکند که شجاعی به ابعاد نمایشی هنگام طرح متنهای خود توجه و دقت دارد. وقتی اثرش را میخوانیم، خیلی خوب برای ما فضای تجسمی میسازد و میتوانیم احساس کنیم در آن فضا هستیم. مینیاتورکاری صحنه و بیان اجزای موضوع آنهم با واژگانی نرم و ساختارهای نحوی مناسب که بهویژه در آثار اولیه وی بهتر دیده میشود و با صمیمیتی که معمولا در بافتار و ساختار متن او دیده میشود، انس و الفت و گرهخوردگیاش با جان و ذهن مخاطب را خیلی سریع برقرار میکند.»
شاید خیلیها ترجمههای سیدمهدی شجاعی را در انتشارات مدرسه خوانده باشند، سنگری نگاهی هم به ترجمههای او دارد و میگوید: «ترجمههای او را هم باید ترجمههای بسیار موفقی دانست. شجاعی مدتها در پروژه بزرگ تاریخ امام حسین(ع)، نقش اساسی و نظارتی داشته که در بیش از 20 جلد از سوی انتشارات مدرسه به چاپ رسید؛ درنتیجه با متون عربی، انس و الفت داشت. ترجمههای ادعیه سیدمهدی شجاعی، بسیار روان و دقیق بوده و حتی برخی از آنها را در کتابهای درسی استفاده کردیم. به متن اصلی وفادار مانده، ولی هرجا احساس کرده که میتواند اندکی متن را باز کند تا دریافت بهتری صورت گیرد، این مهم را انجام داده است. این کتابها کوچک و کمحجم، ولی بسیار مفید و موثر هستند.»
سنگری خدمت شجاعی را به ادبیات دینی متمایز میداند و میگوید: ««سقای آب و ادب» اثر بسیار موفقی است، کتاب «آفتاب در حجاب» درباره حضرت زینب(ع) نیز از کارهای بسیار موفق وی بهشمار میرود. خدمات سیدمهدی شجاعی به ادبیات آیینی ما در بازشناسی اصحاب اباعبدلله(ع) و جریان عاشورا به جامعه امروز، جایگاه ویژهای دارد که باید قدردان آن بود. همانطور که گفتم کارهای سیدمهدی شجاعی، تلفیق تاریخ و داستان است و با آن ویژگیهای بیانیای که دارد، قلم او را متمایز کرده است. سبک ویژه این نویسنده را در کتاب «غدیر کمی آنسوتر» هم میتوان دید. با اینکه کتاب کمحجم و کوچکی است، بهگونهای یک دفاعنامه از امیرالمومنین علی(ع) است. هم ابعاد و جریان تاریخی غدیر را و هم اتفاقات دردناکی را که خاستگاه آنها غدیر میشود، مطرح کرده است. غدیری که نادیده گرفته میشود و سرانجام از دلِ آن کربلا بیرون میآید را بهخوبی در این کتاب میتوان مشاهده کرد. کلمه «کمی آنسوتر»، هم به وقایع پیش از غدیر و هم پس از این واقعه اشاره دارد. میخواهد بگوید غدیر، بازتاب همه مظلومیت و رنجی است که بعدها برای همه ائمه و اهلبیت پیامبر(ص) پیش میآید. خاستگاه همه انحرافهایی که در تاریخ اسلام ایجاد میشود، غدیر است.»
وی ادامه میدهد: «سیدمهدی شجاعی به ضرورت زمان و نیازهای نسل کودک و نوجوان، سعی کرد کتابهایی هم برای این گروه سنی تهیه کند. مدتها در کنار سیدمجتبی حسینی و محسن چینیفروشان، عضو هیاتمدیره کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بود. بودن در این فضا، این زمینه را فراهم میآورد که وی کتابهایی را در حوزه کودک بنویسد. درعینحال با برخی از ناشران مشهور هم ارتباط داشته و توفیقی هم داشت که در زمانی مطرح شد که این اندازه وفور نویسنده نداشتیم. در آن روزگار هم اشتها و اشتیاق فراهم بود و هم نام سیدمهدی شجاعی بر زبانها افتاده بود و همه میخواستند از قلم وی بهرهمند شوند. ناشرانی مثل مدرسه و بعثت با وی در چاپ آثار همکاری کردند. در آن موقعیت، ضرورت و نیاز باعث میشد خیلی از ناشران بهسمت این نویسندگان دست یاری دراز کنند تا برایشان بنویسند.»
۱۶:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۱/۳۱
کد خبر: 53688
جریانسازی در نثر ادبی
نثر و قلم شجاعی روی خیلیها تاثیر گذاشت. درنتیجه باید سیدمهدی شجاعی را یک جریانساز در فضای نثر ادبی و داستانی جامعه خودمان بدانیم. این نویسنده بسیار متواضع بود و وقتی در کانون حضور پیدا میکرد
مرتبط ها