جعفر قادری عضو کمیسیون برنامهوبودجه و محاسبات در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با «فرهیختگان» به تبیین چرایی رای بالای نمایندگان مجلس به لایحه اصلاحی بودجه توسط دولت پرداخت که مشروح آن در ادامه آمده است.
با توجه به اینکه نمایندگان مجلس در دوره اول بررسی بودجه کلیات آن را رد کردند، اما روز گذشته رای بالایی برای لایحه اصلاحی ثبت کردند، آیا دولت توانسته مجلس را کاملا اقناع کند؟
ایرادات و اشکالات لایحه بودجه هنوز هم وجود دارد و در این شکی نیست اما برخی ایرادات در کمیسیون تلفیق برطرف شده است، بنابراین رای منفی مجلس به کلیات بودجه به این دلیل بود که همه ایرادات و اشکالات آن برطرف نشده بود و برخی اصلاحاتی که توسط کمیسیون انجام شد، موردنظر مجلس نبود.
مجلس باید کشور را بهدلیل در پیش بودن انتخابات از بلاتکلیفی خارج میکرد
اینکه چرا مجلس به لایحه اصلاحی رای بالایی داد، کامل روشن است؛ اولا بخشی از ایرادات برطرف شده بود و ازاینرو صلاح نیست برای بار دوم بودجه به دولت بازگردد و ما باید تا آخر سال بودجه را ببندیم تا برای سال آینده با توجه به در پیش بودن انتخابات ریاستجمهوری و شوراها، کشور از بلاتکلیفی خارج شود.
با توجه به اینکه دولت تا چند ماه دیگر در رأس کار نیست، انگیزهای نیز برای اصلاحات مجدد ندارد، لذا عودت دوباره آن اصرار اضافی است و مشکلی را حل نمیکند که ازاینرو اصلاحات انجامنشده باید توسط کمیسیون تلفیق مجلس انجام شود.
بنابراین بسیاری از نمایندگان با علم به اینکه همه اصلاحات انجامشده دولت مدنظر مجلس نیست و با این پیشفرض که کشور از برنامه زمانبندی عقب نماند و سال آینده با مشکل بودجه مواجه نشود، به آن رای بالایی دادند.
مجلس با استقرار دولت جدید تغییرات بودجهای را پیگیری میکند
فکر میکنید چند درصد از مواردی که مدنظر مجلس بوده، توسط دولت اعمال شده است؟
بخشی از تغییرات مدنظر تلفیق اعمال شده اما بخش دیگری را نیاوردند که نیاز است کمیسیون تلفیق ورود کند؛ به نظر میرسد امسال با توجه به اینکه سال تغییر دولت است، برهم زدن رابطه دولت و مجلس مناسب نیست و ازاینرو باید اجازه دهیم دولت جدید مستقر شود و در آن زمان با همکاری دولت بعدی این تغییرات را اعمال کنیم. البته برخی تغییرات مدنظر مجلس را دولت به شکل بینابین انجام داده و بهطور مثال براساس ارز ترجیحی بوده، درحالیکه در آینده باید بهسمت ارز تکنرخی پیش برویم اما با این وجود تفاهم بین دولت و مجلس پیش آمده که مناسب است و در بقیه موارد نیز مجلس باید بهصورت موردی موضوعات را رسیدگی کند، چراکه شاید دولت انگیزهای برای اصلاحات نداشته باشد.
مشکل تورم با بودجه جدید حل میشود؟
خیر، وقتی کسری منابع دارید و آن را از طریق اسناد خزانه و اوراق بدهی تامین میکنید، طبیعی است این امر خود نقدینگی را افزایش میدهد، ازاینرو بخش دیگری از اصلاحات را مجلس باید برای رد موانع اداری انجام دهد تا بتوانیم در این شرایط تورم، تحرکی در اقتصاد داشته باشیم.
اگر این بودجه تصویب شود، ممکن است در دولت بعدی تغییراتی اعمال شود؟
اگر بخواهیم صبر کنیم که دولت بعدی بیاید، دیر میشود؛ چراکه دولت بعدی حدود مرداد و شهریور مستقر میشود و تا کار را به دست بگیرد، باید بودجه 1401 را ببندد، بنابراین از دولت بعد انتظاری نداریم که درباره بودجه 1400 کمک کند یا اصلاحاتی انجام دهد؛ چراکه آنها باید توان خود را روی بودجه 1401 بگذارند.