به گزارش «فرهیختگان»، متن گفتوگوی عبدالجبار کاکایی، شاعر با «فرهیختگان» به شرح ذیل است:
تحلیل شما از موسیقی و شعرهایی که محسن چاوشی میخواند و تاثیری که در موسیقی ایران دارد، چیست؟ قطعات آلبومهای او را گوش دادهاید؟
هر زمانی مولانا خوانده را پسندیدم. استثنائا آنچه از مولانا خوانده را دوست دارم. سایر کارهای او را یا نشنیدهام یا یکبار شنیدهام و دیگر گوش نکردم. به نظرم کارهایی که از مولانا میخواند حس و حال و لحن و بهخصوص ملودیهایی که انتخاب میکند با ریتم کارهای مولانا هماهنگ است. اتفاقا اگر بخواهم توصیهای هم به ایشان داشته باشم این است که خارج از مولانا کار دیگری را نخواند. حتی شعرهایی که رنگ شعر مولانا را دارد نخواند. مستقیم به اصل برود و سراغ فیک نرود. برخی مواقع شعری شبیه مولاناست ولی حس و حال شعر مولانا را ندارد. درباره ایشان نظرم این است که بیشتر کارهای مولانا را بخواند.
به نظر شما که با خوانندگان زیادی کار کردهاید کنسرت ندادن برای یک خواننده ویژگی مثبت است یا منفی؟
هر خواننده دلیلهای خودش را دارد. مدتی میگفتند ظرفیت صدای او برای کنسرت مناسب نیست که این حرف پرت و یاوهای است. کنسرت لزوما به این معنا نیست که با صدای اصلی خواننده اجرا شود و میتواند با صدای ضبط شده هم کنسرت اجرا کند. در همه دنیا این وجود دارد. در کشور ما طوری جا افتاده که باید صدا زنده باشد. اینکه کنسرت برگزار نمیکند بستگی به برنامهگذار یا تهیهکننده او دارد.
خود او گفته بود امکانات نرمافزاری و سختافزاری سالنها اجازه نمیدهد؟
موسیقیهای ایشان افکتیو نیست که بگوییم نیاز به افکت دارد. به هر حال سالنهای معتبر ما همینهاست. در جایی نظر ایشان را نخواندم که چرا کنسرت برگزار نمیکند. حقیقتا یکی دو بار به این موضوع فکر کردم اما موسیقی ایشان برای خلوت آدمها خوب است. آلبوم هم مجموعه آهنگهایی است که خلوت آدمها را پر میکند. لزومی هم ندارد همه خوانندهها کنسرتی شوند. کنسرتهای امروز هم حال و هوای مجلسی دارد.
یعنی بیشتر به سمت مجالس عروسی و شادی میروند؟
سخت است مخاطب کنسرت را راضی کنید که در سالن بنشیند، به آن اندازه شنونده حرفهای هم نداریم که بتوانند از کنسرتهای حرفهای و خوانندههای حرفهای و خوانندههایی که صرفا به دلیل هنر روی صحنه میروند، حمایت مالی کنند. عدهای میگویند برای سرگرمی میآییم و شادی هم میکنند.
عدهای معتقدند نسلهای جدید با اشعار کلاسیک ما زیاد ارتباط برقرار نمیکنند یا علاقه ندارند، اما الان چاوشی سراغ مولوی میرود و طرفداران او هم جوانان هستند. این نسل در فضای مجازی آثار او را طرفداری میکنند. چه اتفاقی میافتد وقتی اشعار مولوی در جای دیگری خوانده میشود آنقدر مورد توجه نیست ولی وقتی توسط چاوشی خوانده میشود مورد توجه این نسل قرار میگیرد؟
ایشان اولین کسی نیست که مولوی میخواند. خوانندههای حقالزحمهای و آزادی که سالهاست با سازمان صداوسیما همکاری میکنند، مولانا، حافظ و سعدی میخوانند. این که صدای چاوشی یه یکباره میگیرد و مورد اقبال است به نظر من به دلیل تاثیرگذاری موسیقی است و نوع انتخاب موسیقیاش مهم است. شکل اجرای ایشان با تلفیقی از رنگ صدای او تاثیرگذار است. برخی خوانندههای دیگر این استعداد را دارند حتی خوانندهای به نام آقای شهرام شکوهی بود که گفتم اگر مولانا بخوانند با توجه به تن و رنگ صدایی که دارد مورد اقبال قرار میگیرد. آن صلابت را صدای آنها دارد.