کد خبر: 48519

محمد مرندی در گفت‌وگو با «فرهیختگان» پاسخ متناسب ایران به ترور شهید فخری‌زاده را تشریح کرد

کاهش همکاری با آژانس، واکنش نظامی متناسب

تحلیلگر سیاسی تاکید کرد: به نظر من پاسخ به ترور شهید فخری‌زاده باید ترکیبی باشد، یعنی هم کاهش همکاری با آژانس و هم پاسخ نظامی باید در دستورکار باشد.

به گزارش «فرهیختگان»، محمد مرندی، تحلیلگر سیاسی، کارشناس مسائل آمریکا و عضو هیات‌علمی دانشگاه تهران در گفت‌وگو با «فرهیختگان» به بررسی ابعاد و اهداف ترور دانشمند هسته‌ای کشورمان و نیز نحوه پاسخ ایران به این ترور پرداخت که مشروح آن در ادامه آمده است.

با توجه به ترور شهید فخری‌زاده و اهداف این اقدام تروریستی پاسخ ایران به این اقدام باید چگونه باشد؟ بسیاری قائل به اخراج بازرسان یا خروج از NPT هستند، ارزیابی شما از اهداف این ترور و بایسته‌های پاسخ ایران چیست؟

به نظر من پاسخ به این اقدام باید ترکیبی باشد، یعنی هم کاهش همکاری با آژانس و هم پاسخ نظامی باید در دستورکار باشد.

    پاسخ ایران باید کاهش همکاری با آژانس و واکنش نظامی متناسب با این ترور باشد

موارد دیگر ازجمله مصوبه مجلس برای خروج از NPT و اخراج بازرسان چطور؟

به نظر من این موارد باید با هماهنگی شورای‌عالی امنیت ملی صورت گیرد و مجلس نباید به شکل خودسر این کار را انجام دهد؛ به‌طورکلی باید به‌شکل معنادار همکاری ما با آژانس کاهش یابد و از سوی دیگر واکنش نظامی قابل‌توجهی انجام شود. اگر این اتفاق نیفتد، مجددا این حملات صورت می‌گیرد، ازاین‌رو باید نوعی بازدارندگی ایجاد شود تا اگر بار دیگر بخواهند به فکر چنین عملیاتی باشند، از درون محافل خود آنها مخالفت شود.

اهداف این ترور به نظر شما چه مواردی بوده است؟

طبیعتا یک نوع قدرت‌نمایی بود و از سوی دیگر می‌خواستند به کشور ضربه روحی وارد کنند.

    واکنش ضعیف ایران در ترورهای گذشته سبب تکرار این حادثه شد

 به نظر من با توجه به اینکه واکنش ما در گذشته ضعیف بوده است، آنها فهمیده‌اند هزینه این کار درهرصورت پایین خواهد بود، بنابراین باید کاری کرد تا این‌بار هزینه این امر برای آنها بالا باشد تا در آینده به فکر طراحی چنین عملیات‌هایی نباشند.

  اکثر ترورها علیه ایران در زمان اوباما و بایدن صورت گرفت

برخی کارشناسان معتقدند بیشترین ترورهای هسته‌ای ما در زمان اوباما صورت گرفته، باوجود این، آیا اکنون می‌توانیم حساب رژیم‌صهیونیستی را از آمریکا یا حساب دموکرات‌ها را از جمهوری‌خواهان در این اقدام تروریستی جدا کنیم؟

خیر، همان‌طور که بیان کردید، اکثر ترورها در زمان اوباما و بایدن صورت گرفت و ابداع‌کننده تحریم‌های دوره ترامپ، اوباما و بایدن بوده‌اند.

    تمام جنگ‌های خاورمیانه در زمان دموکرات‌ها آغاز شده

ترامپ، حاج‌قاسم را ترور کرد ولی جنگ کثیف سوریه، یمن، لیبی و امثال آن سیاست‌های اوباما بود، بنابراین از نظر سیاست‌های کلی خیلی با هم تفاوت ندارند و ایران نباید روی این مساله حساب باز کند که بایدن تفاوت دارد. البته اگر بایدن بخواهد رویه را اصلاح کند، دست او باز است و می‌تواند برجام را اجرا کند و این نیاز به مذاکره ندارد ولی نباید روی این امر حساب باز کرد.

 

خبر مرتبط:

 

مرتبط ها