به گزارش «فرهیختگان»، رسول کوهپایهزاده، وکیل پایه یک دادگستری و عضو کانون وکلای دادگستری و استاد دانشگاه شهیدبهشتی در گفتوگو با «فرهیختگان» تحلیلی از عفو و آزادی تعدادی از محکومان عمومی و امنیتی توسط قوه قضائیه ارائه کرد که مشروح این گفتوگو در ادامه آمده است.
درخصوص آزادیهایی که قوه قضائیه درباره محکومان امنیتی انجام میدهد، ارزیابی شما چیست؟ چطور قوه در دوره آقای رئیسی به این نتیجه رسیده و از نظر شما این اقدام چه اثراتی خواهد داشت؟
حضور آقای رئیسی در راس مدیریت قوه قضائیه با شعار تحول قضایی روبهرو شده و این تحول قضایی در ابعاد مختلفی خود را نشان داد، ازجمله درخصوص بحث تغییر رویکرد نگاه امنیتی و سیاسی به موضوعاتی که صرفا جنبه بحث کیفری دارند.
فرآیند بعد امنیتی از برخی جرائم ازجمله جرم سیاسی زدوده شد
در این فرآیند بعد امنیتی از برخی جرائم ازجمله تعریف جرم سیاسی و تشکیل دادگاههای سیاسی برای اولینبار زدوده شده و این تغییر نگاه و رویکرد در قالب عفو بخشودگی یا پیشنهاد عفو و بخشودگی هم خود را نشان داده است. همانطور که اشاره کردید، برای اولینبار در مدیریت جدید قوه قضائیه هم اینبار و هم دفعات قبل، بحث عفو محکومان امنیتی مطرح شد، ازاینرو این قضیه در ابعاد مختلف قابل بررسی است.
آزادی مجرمان سیاسی نشانه شناخت دقیق مقتضیات روز جامعه از سوی رئیس قوه است
اول اینکه رویکرد قوه قضائیه در این مسائل تغییر یافته است و ثانیا نشان از آگاهی رئیس محترم قوه قضائیه و آسیبشناسی ایشان از دستگاه قضایی و شناخت ضروریات و مقتضیات روز جامعه دارد.
عفو و بخشش اخیر نشان از اقتدار توام با رافت اسلامی نظام حاکم دارد
به نظر میرسد این عفو و بخشش نشان از اقتدار توام با رافت اسلامی نظام حاکم دارد و از دشمنتراشیهای بیمورد جلوگیری میکند.
این اقدام با رویکرد جذب حداکثری مسائل را پیش میبرد که این از بینش و شناخت عمیق سیاسی و اجتماعی رئیس قوه قضائیه حکایت دارد. بنابراین درمجموع به نظر میرسد این رویکرد میتواند نظام را از آفاتی که با آن مواجه است، بیشتر مصون بدارد.
سوال دیگر موضع موافقان و مخالفان این طرح است؛ برخی موافق این طرح هستند و اذعان دارند باعث گشایشهای اجتماعی و آزادیهای اینچنینی میشود و برخی اذعان دارند ممکن است این قضیه خطرناک باشد. درخصوص تفکیکی که پیرامون جرائم سیاسی و امنیتی صورت گرفت، ارزیابی شما چیست؟
وقتی پیشنهاد عفو و بخشودگی مطرح میشود طبیعی است این پیشنهاد قبلا در کمیسیون عفو و بخشودگی مورد بررسی قرار میگیرد.
جو اجتماعی و فشارهای اقتصادی انگیزه اصلی انجام اقدامات مجرمانه بوده است
قطعا مرجع ذیصلاح با بررسی اینکه افرادی که محکومیت پیدا کردند، به جناحهای سیاسی یا انگیزههای مغرضانه و نیتهای براندازانه وابستگی نداشتند، اشراف دارند و قطعا جو اجتماعی یا فشارهای اقتصادیای که وجود دارد، انگیزه اصلی انجام این اقدامات بهاصطلاح مجرمانه بوده است. بنابراین من فکر میکنم این قضیه با نگاه کارشناسی انجام شده و به نظر میرسد نهتنها واجد جنبه منفی نیست بلکه قطعا آثارمثبتیبهبار خـــواهد آورد.
اخبار مرتبط: