به گزارش «فرهیختگان»، ماجرای پیغام کنفدراسیون فوتبال آسیا به فدراسیون فوتبال ایران مشکل تازهای است که گریبان فوتبال ایران را گرفته و البته موضوع غیرقابل حلی نیست. چند روز پیش بود که مهدی محمدنبی، دبیرکل فدراسیون فوتبال درباره لغو قرارداد AFC و صداوسیما و عدم پخش زنده مسابقات لیگ قهرمانان آسیا از شبکههای تلویزیونی و رادیویی ایران گفت: «صداوسیما قراردادی با بخش تجاری کنفدراسیون فوتبال آسیا داشته که دیروز نامهای به دست ما رسید مبنیبر اینکه این قرارداد به علت تحریمهای خارجی فسخ شده است. مسلم است ما همیشه انتظار داریم مسابقات نمایندگان ایران در لیگ قهرمانان آسیا پخش شود و باید قرارداد از نظر حقوقی بررسی شود.»
نبی با بیان اینکه بخش تجاری AFC به لحاظ حقوقی خطا کرده، گفت: «با مسئول صداوسیما نیز صحبت کردهام. آنها قراردادی با AFC دارند و این قرارداد باید جاری شود، اما به لحاظ حقوقی طرف آسیایی کم آورده است و باید این رویه اصلاح شود و ما امیدواریم که مسابقات نمایندگان ایران در آسیا از صداوسیما و رسانه ملی به صورت زنده پخش شود.»
درواقع فدراسیون فوتبال ایران از کنفدراسیون فوتبال آسیا خواسته است که «بستر لازم برای پخش زنده مسابقات را از طریق صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران معمول دارد تا خللی در این باره رخ ندهد و میلیونها هوادار و مخاطب علاقهمند به فوتبال در ایران بتوانند بدون استرس مسابقات را از طریق تلویزیون کشورمان و بدون نیاز به شبکههای جایگزین نظاره کنند.»
کنفدراسیون فوتبال آسیا اعلام کرده است که «به دلیل تحریمهای بینالمللی» قرارداد حق پخش زنده تلویزیونی مسابقات لیگ قهرمانان آسیا با صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران را «بهطور یکطرفه لغو» کرده است.
در چنین وضعیتی گزارش منتشر شده از سوی عربنیوز در بخش ورزشیاش قابل تامل است، قابل تامل از این جهت که تلاش کرده دستکم در این گزارش، جانب حق و عدالت خبری را داشته باشد:
«فیفا و زیرشاخههای آن بارها بر این نکته تاکید دارند که فوتبال، سیاسی نیست و سیاست هیچ راهی به فوتبال ندارد، البته که همه مردم جهان بهخوبی این نکته و این حقیقت تلخ را میدانند که اتفاقا فوتبال کاملا سیاسی است و سیاست در آن نفوذی جبرانناپذیر و غیرقابل بازگشت دارد. فوتبال اصولا با سیاست رشد کرده و با تکیه بر سیاست به یک پدیده جهانی و مهم تبدیل شده است. در چنین شرایطی نباید از اینکه کنفدراسیون فوتبال آسیا حق پخش مستقیم بازیهای لیگ قهرمانان آسیا را از ایران دریغ کند، تعجب کنیم اما تعجب زمانی اوج میگیرد که این سیاست فقط یکطرفه باشد. اگر ایران تحریم است و این تحریم در خیالپردازی نیست و واقعیت دارد باید همه چیز را در کنار هم تماشا کنیم. ایران تحریم است و کنفدراسیون فوتبال آسیا نمیتواند این حق پخش را به صداوسیمای ایران بدهد، پس ایران هم به خاطر همین تحریمها نمیتواند پول یک بازیکن خارجی یا یک مربی مثل ویلموتس را پرداخت کند، چطور در چنین شرایطی دادگاه فیفا و کمیته اخلاق و انضباطی فیفا در حکم خود مینویسد فوتبال که سیاسی نیست و به ما ربطی ندارد ایران تحریم است اما وقتی قرار است حق پخش بازیها به ایران داده شود، مقامات کنفدراسیون فوتبال آسیا و فیفا ناگهان تحریمهای آمریکا را به یاد میآورند و این چندان اخلاقی و شایسته نیست.»
در ادامه این گزارش آمده است: «همه ما در قاره آسیا بهخوبی میدانیم که قوانین بینالمللی به سبک اروپا یا آمریکای شمالی رعایت نمیشود و اصرار کنفدراسیون فوتبال آسیا برای اجرای یک قانون آن هم از طرف آمریکا نه از طرف فیفا، خیلی عجیب است و قبل از آن که شبیه به اجرای قانون باشد بیشتر به یک خوشخدمتی شباهت دارد.»
در پایان این گزارش که البته مطالبی هم علیه ایران در ابتدایش آمده، نویسنده با اشاره به متنی که در آسوشیتدپرس به صورت تالیفی به نقل از عربنیوز منتشر شده، آورده است: «اکنون باشگاههایی نظیر پرسپولیس، استقلال، شهرخودرو و سپاهان جدا از مشکلات عجیب و غریب پیشآمده به خاطر ویروس کرونا باید نگران احوال صدها هزار و بلکه میلیونها هوادار خود باشند و در شرایطی که استادیومهای فوتبال مانند آکواریومی شده که هیچ بازدیدکنندهای ندارد حالا هواداران این تیمهای خوب آسیایی نیز حق ندارند بازی تیمشان را به صورت زنده تماشا کنند و این فارغ از ملیت این هواداران، انصافا یک بیانصافی بزرگ است.»
فدراسیون فوتبال ایران با تاکید بر رعایت کلیه قوانین و مقررات در تمامی رویدادهای بینالمللی -حتی در شرایط شیوع ویروس کرونا- با اعزام نمایندگان خود بهمنظور حضور شایسته در لیگ قهرمانان آسیا اقدام کرده و بر این اساس انتظار دارد کنفدراسیون فوتبال آسیا بستر لازم برای پخش زنده مسابقات را از طریق صداوسیما فراهم آورد. بازوی تجاری AFC فوت کرده است و کنفدراسیون باید این روشی که در پخش مسابقات در پیش گرفته را اصلاح کند و به قراردادها احترام بگذارد.
پرسپولیس و سپاهان، دو نماینده دیگر فوتبال ایران در این مسابقات روز سهشنبه به ترتیب با التعاون و النصر عربستان مسابقه خواهند داد.
حالا نکته بسیار مهم همان است که در ابتدای این گزارش آمده، اینکه بالاخره فوتبال یک پدیده سیاستزده است یا این قدرت را دارد که اجازه ورود و نفوذ سیاست را صادر نکند. سیاست به فوتبال نیاز دارد و البته گاهی به نظر میرسد که اهالی فوتبال هم به سیاست نیاز جدی دارند. بارها پیش آمده و به همه ثابت شده که اهالی دنیای فوتبال اتفاقا از همراهی با سیاسیون جهان استقبال کرده و ضمن ارائه شعار قدیمی «فوتبال پاک و عاری از سیاست»، اتفاقا بهشدت سیاسی میشوند و سیاسی رفتار میکنند.
این بیماری باید از پیکره فوتبال زخمی این روزهای جهان، برای همیشه بیرون برود و البته تا چه حد شدنی و ممکن باشد، بحث دیگری است.
* نویسنده: بابک سرانیآذر، روزنامهنگار